Författare Ämne: Flaggor  (läst 9951 gånger)

Utloggad Joakim

  • Medlem
  • Antal inlägg: 85
Flaggor
« skrivet: maj 15, 2005, 14:23 »
Jag har länge varit intresserad av flaggor. Främst Nordens flaggor.

När först användes den svenska flaggan. Någon som vet?
Vilken är den äldsta flaggan man funnit i Sverige?

Kanske den bästa frågan är. Vilket syfte hade flaggan under forntiden. Själv tror jag den hade en funktion som runstenar. Dvs, visa var ens revir gick och en symbol för sin familj/klan.  Kanske en symbol för rikedom.

För flaggor måste ju funnits lika längde som man haft tyg - man kanske även hade flaggor gjorda av skin.
E

Utloggad hasseper

  • Novis
  • Antal inlägg: 7
Flaggor
« Svar #1 skrivet: maj 15, 2005, 21:21 »
Den Svenska flaggan har sitt ursprung från 1500-talet.

Mer info här eller här.

Hasse

Utloggad Tacitus

  • Novis
  • Antal inlägg: 3
Flaggor
« Svar #2 skrivet: maj 17, 2005, 00:26 »
Citat från: "Hasseper"
Den Svenska flaggan har sitt ursprung från 1500-talet.

Det äldsta kända belägget på den svenska flaggan finns i ett heraldisk vapen från 1557. Men det innebär inte nödvändigtvis att den har sitt ursprung i 1500-talet. Många brukar peka på Karl Knutsson Bondes stora riksvapen i mitten av 1400-talet där de fyra blå fälten avskiljs av ett gyllene kors. Att ha ett kors som avgränsar fälten i ett heraldiskt vapen är ovanligt men det förekommer även i Danmarks vapen, där korset är rött och vitt i dannebrogens färger.

Erik av Pommern försökte på sin tid lansera en gemensam unionsflagga som bestod av ett rött kors på ett gyllene fält. Innan Karl Knutsson införde det stora svenska riksvapnet var han även en kort tid kung av Norge, och istället för ett gult kors hade hans riksvapen då ett gul-rött kors som uppenbarligen var inspirerat av unionsflaggan. Det är därför ingen orimlig gissning att tro att Karl Knutsson Bonde inte bara var skaparen av det stora riksvapen utan också den som först använde den blå-gula korsflaggan.

Utloggad Gandalf

  • Stammis
  • Antal inlägg: 145
    • Forum för asatro och forn sed.
Flaggor
« Svar #3 skrivet: juli 27, 2005, 22:43 »
Lite onödigt vetande...
De nordiska flaggorna har sitt ursprung i de korsbanér som användes i de kristna korstågen. De flesta av dessa banér var röda med ett kors i en annan färg. Det var korsets färg som påvisade ägarens här, den röda bakgrunden symboliserade blodet man utgjöt i kristi namn. Danmarks flagga är den enda flaggan i världen som fortfarande har korsfanan i bruk som riksbanér. Nordens första egentliga flagga/riksfana är Dannebrogen som uppkom i början av 1200-talet [1219 - Valdemar Sejrs korståg till estland]. Ur den kommer alla de nordiska flaggorna som är unika med sina kors som annars inte används i riksflaggor.

Färgerna ska vara en 'försvenskning' av Dannebrogens röd/vita färger genom att använda folkungarnas blå/gula färger som blev kungavapen med Magnus Ladulås Birgersson [blått fält med gyllene lejon utan folkungarnas ginbalkar i silver]. Jag har någonstans läst att man gjorde denna svenska dannebrog för att visa danskarna att man gjorde anspråk på danmark men jag vet inte om det stämmer. De tre gyllene kronorna [som Ladulås ursprungligen förde som sköldprydnad] som sverige använder i sitt riksvapen finns även i det danska riksvapnet och anledningen till detta skulle vara något liknande; att danskarna ville visa att de gjorde anspråk på sverige efter att sverige frigjort sig från kalmarunionen [6 juni 1523]. Gustav Wasa kastade pajen tillbaka genom att införa det danska riksvapnet i det svenska tillsammans med det norska... dessa togs sedermera bort igen.. jag tillåter mig ett humoristiskt för ämnet passande citat av Ernst-Hugo Järegård: "Danskjävlar!"  :)
”In the beginning there was nothing.. which exploded."
-Terry Pratchett