Författare Ämne: Hur hitta dokument på Raä?  (läst 5221 gånger)

Utloggad Gandalf

 • Stammis
 • Antal inlägg: 145
  • Forum för asatro och forn sed.
Hur hitta dokument på Raä?
« skrivet: april 15, 2014, 23:05 »
Jag har idag spenderat några timmar på raä's omfattande webplats men nu ger jag upp. Var hittar jag alla dokument som alla refererar till överallt? "dnr x.x.x-xxx" t.ex. var hittar jag dessa? I bl.a. texterna i FMIS refereras till olika dokument men var hittar jag dem? Var finns alla rapporter på utgrävningar som "Norrköping 346" eller "Östra eneby 2:1" m.fl. De flesta rapporter får ju några mysiga namn (Östra eneby 166:1 t.ex. heter "hällristarnas hem" och först några sidor in i boken/rapporten hittar jag 166:1) men jag vet ju inte vad respektive ansvarig döpt sin rapport till så jag måste ju leta efter numret vilket har visat sig vara ett hopplöst projekt i alla söktjänster jag har hittat och provat.

Finns det någon sökfunktion för detta eller måste jag ta en annan väg som jag inte hittat än?
”In the beginning there was nothing.. which exploded."
-Terry Pratchett

Utloggad AndreasE

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 947
SV: Hur hitta dokument på Raä?
« Svar #1 skrivet: april 16, 2014, 00:55 »
Det mesta finns inte digitaliserat utan får hämtas ut från Vitterhetsakademins bibliotek där kopior av alla grävrapporter samt ofta grunddokumentation från undersökningarna finns katalogiserade.

Grävrapporter finns digitalt publicerade från och med ca mitten av 2000-talet på UV:s hemsida, samt enstaka äldre rapporter. Detta gäller endast undersökningar utförda av UV (riksantikvarieämbetets grävenhet). Rapporter från andra aktörer (länsmuseum, grävföretag osv) finns på deras respektive webbplats eller som fysiska rapporter hos Vitterhetsakademin.

Rent generellt finns väldigt lite från innan ca 2000 publicerat på nätet. Många äldre undersökningar (framför allt från 60- och 70-talen) har dessutom aldrig publicerats över huvud taget utan finns enbart tillgängliga som preliminära 1-2 sidor långa sammanfattningar eller ej sammanställt dokumentationsmaterial.

Utloggad Gandalf

 • Stammis
 • Antal inlägg: 145
  • Forum för asatro och forn sed.
Hur hitta dokument på Raä?
« Svar #2 skrivet: april 16, 2014, 01:33 »
Då är det VA som gäller alltså, jag misstänkte det. Det jag söker är mest UV material mellan 2003-2007 men jag hittar inget där heller. Det kanske bara inte blivit digitalt menar du? Det är ju inga stora grävningar, mest förundersökningar för ledningsnedläggning och sånt och en del "under bevakning". Men eftersom jag samlar in källmaterial så måste jag ha dem.

Jag ska prova VA. Tack för infon.
”In the beginning there was nothing.. which exploded."
-Terry Pratchett

Utloggad Frågvis Amatör

 • Avslutat konto
 • Gode
 • Antal inlägg: 1 832
SV: Hur hitta dokument på Raä?
« Svar #3 skrivet: april 16, 2014, 08:23 »
Jag vill bara tillägga att större grävningar brukar sammanställas i bokform.

Här i Skåne har det publicerats större rapporter i bokformat om:
-Öresundsbro-grävningar
-Västkustbanan mellan Kävlinge och Landskrona
-Fosie Industriområde(som jag själv läser just nu)
-Oxie/Kristineberg
-Löddeköpinge och Borgeby
-Järrestad
-Simrisgravfältet
-Gårdlösaboplatsen

Thomas I

Utloggad AndreasE

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 947
SV: Hur hitta dokument på Raä?
« Svar #4 skrivet: april 16, 2014, 09:10 »
Det jag söker är mest UV material mellan 2003-2007 men jag hittar inget där heller. Det kanske bara inte blivit digitalt menar du?

Har du tittat bland UV:s digitalt tillgängliga rapporter och daffar? De finns här; rapporter och daffar. De understrykta orden är länkar. Innan 2011 är de uppdelade på de olika UV-kontoren. Du borde dock kunna hitta ganska mycket från den period du är intresserad av.