Författare Ämne: Rädda socknarna medan det går  (läst 9212 gånger)

Utloggad Jan Owe

  • Stammis
  • Antal inlägg: 351
Rädda socknarna medan det går
« skrivet: oktober 09, 2012, 23:20 »
Nu bereds ett lagförslag på Finansdepartementet som innebär att vi framöver ska folkbokföras på kommun och att folkbokföringsutredningens förslag om att vi skulle införa uppgift om distrikt i folkbokföringen INTE införs.
Men vi behöver en nivå som är mindre än kommuner - och en nivå som över tid är mer stabil än kommunerna. Ska man forska över områden som är mindre än kommuner, det kan vara kulturarvsforskning, medicinsk forskning, ekonomisk forskning, samhällsforskning etc, så kan inte varje forskare själv definiera områdena. Hur ska man annars kunna använda någons forskningsresultat? Hur ska man kunna verifiera eller utveckla andras forskningsresultat om inte områdena är kända? Ett område måste finnas för att kunna användas.

Just nu finns ett Upprop på Internet: "Rädda våra socknar", skriv gärna på det. Områdena kan gärna få heta distrikt i lagstiftningen som utredningen föreslog - eller varför inte "sockendistrikt" och "stadsdistrikt". Men det viktigaste är att områdena räddas och att de får leva vidare så att man även i framtiden kan forska - inte bara över tid utan även presentera "ögonblicksbilder" av ett fenomen eller resultat man kommit fram till för ett viss område.
/Jan

Utloggad Adils

  • Veteran
  • Antal inlägg: 802
  • Arkeolog, konstvetare, poet, konstnär och musiker
SV: Rädda socknarna medan det går
« Svar #1 skrivet: oktober 10, 2012, 12:05 »
När gamla Svedala ska stöpas om till ett "mångkulturellt" (läs multietniskt) land kastas kulturarvet på sophögen. Snart blir man vär tvungen att söka politisk asyl på Skansen.........
Hell thir regin donaraz!

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Rädda socknarna medan det går
« Svar #2 skrivet: oktober 10, 2012, 13:29 »
Du kan också prova att söka asyl i Ladonien, beläget i Skåne och vars främsta byggnadsverk heter Nimis.

Fler lär ha försökt få asyl där.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Ladonien
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Jan Owe

  • Stammis
  • Antal inlägg: 351
SV: Rädda socknarna medan det går
« Svar #3 skrivet: april 06, 2015, 00:20 »
Den 23 februari skickade Finansdepartementet ut en remiss (Fi2014/140) angående Lantmäteriets och Raäs rapport "Kvalitetssäkring av den territoriella församlingsindelningen från den 31 december 1999 samt förslag till de enskilda distriktens namn".

Från och med 2016 kommer vi inte längre vara folkbokförda på församling, utan istället på kommun. I folkbokföringen kommer också anges vilket distrikt man bor i. Distriktsindelningen kommer motsvara församlingsindelningen per den 31 december 1999. Den ögonblicksbilden har sina brister, och vi är nog flera som försökt utan att lyckas påverka den delen. Namnfrågan på distrikten har varit en annan sak där jag däremot tror att vi har varit flera som kunnat påverka det hela till ett bättre resultat än det såg ut till att börja med. Men jag undrar om inte t.ex. "Stockholms Oscar" blir bättre än "Stockholms Oskar".

Rapportens text om detaljindelningen av distrikten är intressant att läsa (sök på Fi2014/140 för att hitta material ur rapporten). Lantmäteriet anger där att man inte har något fullständigt underlag för församlingsindelningen från den 31 december 1999. Det skapades istället en databas med 2524 huvudområden plus 401 enklaver vilken jämfördes med sockendatabasens 6056 områden. De 2524 huvudområdena är inte mycket att säga om - däremot den stora skillnaden mellan sockendatabasens ca 3000 enklaver och de 401 enklaverna i den nya databasen. Först kan man notera att man för den nya databasen, i det man utgick från när den skapades, har tagit bort ett mycket stort antal (små) enklaver. Sen har man minskat de då resulterade 401 enklaverna till 129 enklaver.

Tre principer har man följt för den senare minskningen:
- Enklaven utgör max fem procent av församlingens totala areal.
- Enklaven innehåller inte en kyrka.
- Enklaven har fem eller färre folkbokförda inom ytan år 2014.
Ett par funderingar om de borttagna enklaverna: Vilken lokalhistoria har de, hur pass knutna var de till socknarna? Vilka fornlämningar finns där? Har man undersökt om det finns kyrkplatser där? Vad har de folkbokförda där för relation till sin socken och sitt kommande distrikt?
Och hur var det med de enklaver som utgick i den första gallringen?

För att få hanterliga distrikt kan det vara praktiskt med att gallra bort många enklaver, men blev resultatet som vi vill ha det?
Har någon i forumet koll på detta eller varit med i arbetet?