Författare Ämne: Wikipedian in Residence på RAÄ  (läst 3481 gånger)

Utloggad Gorm

  • Administratör
  • Gode
  • Antal inlägg: 2 926
    • Arkeologiforum
Wikipedian in Residence på RAÄ
« skrivet: oktober 01, 2012, 16:04 »
Jag tänkte kort skriva om hur vi tänker kring Wikipedia på Riksantikvarieämbetet.

Wikipedia kommer högt upp i sökträfflistorna, inte sällan före institutionernas egna webbplatser. Då användare oftare klickar på det som ligger högt upp i listan är det viktigt att den informationen som finns i Wikipedia är korrekt och att det finns hänvisningar och länkar till bra källor. Ofta ger artiklarna dessutom mer "matig" information än t ex det som finns att läsa i Fornsök. Pilotprojektet är indelat i två delar.

* Utbilda en mindre pilotgrupp i att använda Wikipedia som verktyg, både hur man skriver rent praktiskt men även hur communityn Wikipedia fungerar. Vi kommer att fokusera på de områden som deltagarna i pilotgruppen jobbar inom.
* Utveckla möjligheter att koppla ihop artiklar i Wikipedia med t ex objekt i Fornsök. Detta görs i ett första skede i www.kringla.nu. T ex: http://www.kringla.nu/kringla/objekt?referens=raa/fmi/10097600720001

Till vår hjälp har vi två wikipedianer som kommer att hjälpa Riksantikvarieämbetet med detta. Modellen har använts  av flera minnesinstitutioner internationellt och kallas för Wikipedian in Residence.

Läs mer:

http://www.k-blogg.se/wikipedia/

http://outreach.wikimedia.org/wiki/Wikipedian_in_Residence

Projektet har en sida på Wikipedia där det går att följa vilka artiklar som det jobbas med samt hjälpa och stödja pilotgruppen: http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Projekt_kulturarv (då projektet precis börjat så finns det inte så mycket att läsa).

/Johan
: iarþ : sal : rifna : uk : ubhimin :