Författare Ämne: Vikingarnas hygen  (läst 3701 gånger)

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
Vikingarnas hygen
« skrivet: oktober 01, 2012, 15:06 »
Citera
Varje dag tvättar de ansikte och huvud i det smutsigaste och snuskigast tänkbara vatten. det går till så, att varje morgon kommer en slavinna med ett handfat vatten. Hon räcker det åt sin herre, och han tvättar händerna, ansiktet och håret och reder ut det med en kam i handfatet. Sedan snyter han sig och spottar i vattnet ja, det finns inget snusk som han inte gör i samma vatten. När han har gjort ifrån sig sitt, bär slavinnan handfatet vidare till nästa och han gör detsamma som kamraten. Och så bär hon det vidare från den ene till den andre tills det gjort sin rund till alla i huset. Och var och en snyter sig och spottar i handfatet och tvättar däri ansikte och hår
Ibn Fadland (öv Wikipedia)
Är detta en vandringshistoria för att förlöjliga vikingarna? I Snorres Olav den heliges saga nämns också tvätt och bastu, utan hänvisning till snusk och smuts.

Utloggad Sindre

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 007
SV: Vikingarnas hygen
« Svar #1 skrivet: oktober 01, 2012, 16:45 »
När man diskuterar det här citatet är det bra att ha i åtanke att muslimerna på den här tiden inte ens fick se sitt badvatten då det ansågs vara orent:

Citat från: Viking Answer Lady
Note: Ibn Fadlan's main source of disgust with the Rus bathing customs have to do with his Islamic faith, which requires a pious Mohammedan to wash only in running water or water poured from a container so that the rinsings do not again touch the bather. The sagas often describe a woman washing a man's hair for him, often as a gesture of affection. It would be likely that the basin was actually emptied between each bath: Ibn Fadlan would still have felt the basin contaminated by previous use. It does seem here that Ibn Fadlan may be exaggerating a bit for effect.

Ibn Fadlan noterar ju dock att de tvättar sig varje dag, vilket man i resten av Europa inte gjorde vid den här tiden.

Ibn Rustah å sin sida skriver att Ruserna var rena och välklädda.

Anglo-Saxarna ansåg dessutom att Danerna var överdrivet renliga då de badade varje lördag. Dessutom, kan man se på vikingatida gravgåvor och konstatera att många hade med hygien att göra (kammar t.ex.).

Utloggad Lars Croft

  • Stammis
  • Antal inlägg: 104
SV: Vikingarnas hygen
« Svar #2 skrivet: oktober 01, 2012, 22:04 »
Jag tycker att örslevar tillverkade i silver är ett tecken på att man la vikt vid hygien!

Utloggad Sven-Åke

  • Veteran
  • Antal inlägg: 652
SV: Vikingarnas hygen
« Svar #3 skrivet: oktober 01, 2012, 23:59 »
Dom anglosaxiska ädlingarna  klagade på att alla kvinnor var så förtjusta i dom  "nya"   Normanderna för att dom tvättade sej så ofta och parfymerade  sej.

     Tyvärr har jag inte källa till detta.