Författare Ämne: Årets utgrävningar i Skäftekärr.  (läst 3303 gånger)

Utloggad williamdegrey

  • Novis
  • Antal inlägg: 13
    • http://www.skaftekarr.se
Årets utgrävningar i Skäftekärr.
« skrivet: september 22, 2005, 18:54 »
Tänkte att det kunde vara kul att veta lite om årets grävningar här på norra Öland, så håll till godo... Här i Skäftekärr håller vi på att rekonstruera en folkvandringstida stormannsgård, vi har originalgården bere ett par hundra meter från platsen där vi bygger. Här har utgrävningar gjorts i omgångar sedan 80-talet. I år har ett av husen grävts ut så att det nu är totalundersökt.

Huset i fråga, är ett kombinerat bostadshus/fähus ca 35m långt och ca 9-10m brett.

Vad vi fann i år förutom keramik och djurben, var lite allt möjligt faktiskt.
Bland annat så hittades tjock lerkling vid eldstaden med avtryck av flätverk i (gnistskydd kanske?). Hornbitar vilka förmodligen är rester från kamtillverkning hittades. Vi fann också fyra nedgrävningar i golvet där man gjort depositioner av olika slag. I den första hade man lagt ner en en stor mängd brynen, varav ett var vackert dekorerat med ett flätmönster. .

I den andra fanns delar av en djurskalle, vilket visade sig vara hund.
I den tredja fanns likaså en trasig djurskalle, vilket visade sig vara en häst.
I den fjärde och sista depositionen hittades ett 50cm långt och 30cm brett älghorn.

Kan inte vänta till nästa säsong då det skall grävas i gästabudssalen där man redan vid endast en del provschakt hittat Frankiskt glas, bit av  klingan till ett svärd, rester av inre plankvägg och yllerester  :D

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
Årets utgrävningar i Skäftekärr.
« Svar #1 skrivet: september 23, 2005, 23:49 »
Skäftekärr är en fantastisk plats som verkligen kan rekommenderas och ni som arbetar med anläggningen och med de arkeologiska lämningarna ska ha all heder av ert arbete. Blev desperat när det gamla långhuset brann ner bara några månader efter det att jag själv hållit föredrag i det. Än är det inte mycket bilder på hemsidan av det nya huset. Ska bli spännande att se hur ni löst inredningar etc. Ligger det på samma plats som det som brann? Det är ju unikt att ha en rekonstruerad gård direkt invid platsen för lämningarna efter en autentisk storgård.

Utloggad williamdegrey

  • Novis
  • Antal inlägg: 13
    • http://www.skaftekarr.se
Årets utgrävningar i Skäftekärr.
« Svar #2 skrivet: oktober 10, 2005, 21:24 »
Vi valde att bygga upp Huset som bara använts till boningshus, så det ligger tvärsemot det gamla, om du förstår hur jag menar..