Tuna är väl ett ganska omtvistat "fenomen". Wiki:
Det finns cirka 120 -tuna i Sverige.
Ortnamnet Tuna härstammar från det urgermanska ordet tun, som betydde gärdesgård. I tyska Zaun finns denna betydelse kvar, men i engelska och i de nordiska språken har betydelsen förändrats till inhägnat område. Denna betydelse finns i det engelska ortnamnsefterledet -ton (till exempel Brighton) samt ordet town (stad), liksom i norska tun och isländska tún.
Än idag används ordet tun på Gotland som beteckning för äng eller hage nära eller invid en gård.
Som efterled anses det ha uppkommit under äldre järnåldern och sedan spritts vidare under den yngre järnåldern. Kärnområdet är Mälarlandskapen och cirka hälften av -tunanamnen där finns i Uppland. En del av -tunanamnen har uppenbarligen använts som term för 'centralort för territoriell administration'.
Teorier finns också om att de olika tuna har varit religiösa centrum, och att Tuna betyder inhägnad skyddad tempelmark, eller bara inhägnad mark i vidare mening för handelsplatser, befästa gårdar, borgar mm. Ofta lever de gamla -tunanamnen kvar i form av en sockenkyrka eller mindre by eller stad. En möjlighet är att många av namnen har varit helt vanliga bebyggelsenamn.
Ursprungligen tycks vissa orter med efterledet -tuna ha haft en religiös betydelse, och Tunanamnet användes ofta i kombination med vissa äldre gudanamn, till exempel Frötuna och Ulltuna, men sällan med Tor och Oden. Idag lutar man mest åt en blandning av gårdar där stormän bott till religiösa centrum. Kanske är båda sanna, för det var kanske så att bygdens religiösa centrum var på de rikaste stormännens gård.
Kommuner med ett Tuna :
Trelleborg
Skurup
Lund
Kristianstad
Vimmerby
Södertälje
Ekerö
Upplands-Bro
Västerås
Knivsta
Tierp
Sundsvall
Timrå
Luleå
Exempel på ortnamn med efterledet -tuna
Biskopstuna
Eskilstuna
Färentuna
Närtuna
Sigtuna
Skepptuna
Skultuna
Sollentuna
Tortuna
Ultuna
Vallentuna
Östuna
Kort sagt, så är det ingen enkel fråga