Författare Ämne: Hur rationella var forntidens människor?  (läst 4923 gånger)

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
Hur rationella var forntidens människor?
« skrivet: september 18, 2012, 11:58 »
Ibland får man via litteratur och olika diskussioner ett intryck av att forntidens männsikor var högt rationella varelser som i alla lägen såg till att optimera olika strategier för överlevnad, näringsintag och energianvändning. Men man kan ju också genom människans historia hitta en motsatt trend, att vi varit irrationella, offer för olika religiösa och ideologiska tabun och föreställningar. Ibland har vi slösat enorma resurser på att försöka blidka olika väsen som vi inte på något sätt kunnat veta ifall de existerat eller inte. Vi har tillåtit och uppmuntrat vissa individers extrema maktsträvanden (till stor kostnad för oss själva) och låtit oss lockas in i företag och projekt som ibland varit av ren självmordskaraktär.

Detta kan ju föranleda en att fundera över hur rationella forntidens (och även senare tiders) människor egentligen var.

Och det kan ju också få en att ifrågasätta hur rationella människorna är i vår egen tid.

Vad anser ni?
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
SV: Hur rationella var forntidens människor?
« Svar #1 skrivet: september 18, 2012, 13:02 »
 Jag är övertygad om att människan i varje tid är väldigt rationell utifrån sin världsuppfattning. Handlingar som för oss uppfattas som högst irrationella kan ha varit mycket rationella för dem.

Att människan sedan är ärkekonservativ till sin natur och det tar lång tid för en motsatt världsuppfattning att ta skruv när allt är på väg åt helvete är en annan sak. Är det att slå in öppna dörrar om jag säger peak oil och global warming?
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad supergeten

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 397
SV: Hur rationella var forntidens människor?
« Svar #2 skrivet: september 18, 2012, 14:35 »
Jag är övertygad om att människan i varje tid är väldigt rationell utifrån sin världsuppfattning. Handlingar som för oss uppfattas som högst irrationella kan ha varit mycket rationella för dem.

Att människan sedan är ärkekonservativ till sin natur och det tar lång tid för en motsatt världsuppfattning att ta skruv när allt är på väg åt helvete är en annan sak. Är det att slå in öppna dörrar om jag säger peak oil och global warming?

Den globala uppvärmningen är ju lite intressant då det knappast kan kallas för en vedertagen sanning. Att vi skapar den alltså.
Men det är ett bra exempel på att människan alltid måste ha något att "haka upp sig på". Då känner hon sig rationell... Och hon får då känna sig lite felfri när hon sitter i planet på väg till Thailand.

Inbillad rationell i en orationell värld, sålunda. Religioners moder, som ibland byter skepnad från en madonna till en idé.





Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Hur rationella var forntidens människor?
« Svar #3 skrivet: september 18, 2012, 18:58 »
Man kan ju fråga dom som överlevde istiden i norra Eurasien hur dom förhöll sej till den verklighet dom levde i. Där var det inte mycket rum för kriminell verksamhet, fantasifulla dagdrömmar eller annat irrande. Utan en grundläggande naturfilosofi och en metodisk kunskapsutveckling skulle våra nord-europeiska förfäder helt enkelt inte överlevt, varken LGM eller Yngre Dryas.

Sen kan man ju glädjas av dom hantverk och konstverk dom begått under mildare millennier, så som praktfynden från Lascaux, Hohe Fells, Sungir, etc. Sen kan man ju märka sej att endera av dom idoler som framställts under paleolitisk tid - typ människofigurer med lejonhuvud - återgår i antikens symbolfigurer och medeltidens heraldik...

Så långt vi vet fick dom större civilisationer byggas av rationella varelser utan behov för externa aggressioner och krig. När större civilisationer sen upplev sociala tragedier, typ plundring, krig och förintelse inträdde emellertid en ny kulturform - och en ny era - där man gick från en högre till en lägre kulturnivå.  Med Troja-.krigen kom denna epok till (södra) Europa och i processen framkom nya politiska gestalter, vars position var baserad på fysisk makt, häller än traditionell lag och historiska rättigheter.

I kölvattnet av en ständigt gränsöverskridande brutalitet blev politisk förtryck och en massiv fördumning legio - vilket ledde till utvecklingen av nya, politiska metoder och verktyg, där gamla lagar blev ersätt med nya 'ideologier' och gamla, naturvetenskapliga filosofier fick vika för den maktglada övertro - numer kallad 'religion'.  När proselyterna för denna samhällsform bröt sej in i norra Europa - blev antikens kultur och naturvetenskapliga traditioner också här ersätt med politisk tyranni, kulturellt diktatur och religiösa ideologier. Det är inte utan orsak att man omtalat tiden mellan vikingtiden och upplysningstiden som "den mörka medelålder". Inte konstigt att vi efter denna epok undrar på om forntidens människor hade ett generellt överskott av vett eller ovett...  :-[ 

Genom dom senaste 3-400 år har lyckligtvis dom fria, självständiga akademier fått utvecklas i fred och återhämtat  antikens klassiska vetenskapsideal. Per konsekvens kan vi nu äntligen glädja oss över dom resultat som metodisk arkeologi och naturvetenskap har förmått gräva fram av spår från vår antika forntid. Dom resultat som numer föreligger berättar väl - med all önskvärd tydlighet - att forntidens människor hade förmågan att bete sej både rationellt som kreativt och metodiskt.  Idag vet vi ju att dom utvecklade sina kulturer i en jämn progression - på ALLA stora kontinent, parallellt - från äldre mesolitikum till antikens apex. Det vore alltså naturstridigt om förfäderna till Amerikas, Asiens och Medelhavets pyramidbyggare inte haft hum om naturens gång, hennes grundläggande fysik och rejäla fenomener och resurser. Man skal inte låta sej lura av medeltidens irrationella mellanspel när vi söker analysera, fatta och förstå forntidens civilisationer och kulturmänniskor. Då är det vi som plötsligt beter oss naivt genom att projicera medeltidens filosofiska arvode - alltså vår egen irrationalitet - på dom. 
     
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Hur rationella var forntidens människor?
« Svar #4 skrivet: november 22, 2012, 11:26 »
Framsteg i teknologi berättar något om rationalitet og kreativ intelligens. Kreativ rationalitet existerar i enbart inom fasta, sociala ramar, där kunskap kan förmedlas och förmåga utvecklas inom en stabil, alltså pålitlig, miljö.

Skal utvisad kreativitet bli till nya innovationer som varar vid - över århundraden, och sen hundratals millennier - får man även förutsätta att teknologi-traditionen har ett stabilt grundlag, av kulturella och sociala band. Det förutsätter igen en eller annan form av sociala ramar ikring en social-politisk konstitution.

Vid sidan av primaternas naturliga flock-instinkt krävs alltså en medveten samhörighet inom väl balanserade ramar om teknisk krävande operationer skal överleva ett större antal generationer. 

En ny studie av engelska fynd av stenyxor från tidig-paleolitisk tid pekar mot 'förtroende' som den viktigaste faktor för människans kulturella och tekniska evolution.

Citera

“We sometimes imagine that early humans were self-centred, and if emotional at all, that they would have been driven by their immediate desires. However, research suggests that we have reason to have more faith in human nature, and that trust played a key role in early human societies. Displaying trust not lust was behind the attention to detail and finely made form of handaxes.”


http://www.heritagedaily.com/2012/11/trust-provides-answer-to-handaxe-enigma/

Lägg förövrig märke till den vackert knappade, bi-faciala handyxan från Hapisburg - daterad till 600.000+ år f.n. Dom blev knappt bättre- eller vackrare - innan flint-kulturen fick möjlighet blomma under Solutrean och Maglemose/Hensbacka-perioderna...   :D

http://en.wikipedia.org/wiki/Happisburgh

“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”