Övrigt > Media

Det tämjda landskapet och varför vi kan dricka mjölk

<< < (2/3) > >>

Boreas:
Piankhy -

Har du kollat grundlaget för denna (högst) teoretiska hypotes...?

Boreas:
Kartan som Kerstin Liden använde kommer från en analys av ett brett material,som iofs. är mycket intressant - men analysens slutklämma är fortfarande ett resultat av en "statistisk sannolikhet".  Analysens resultateter 'stämmer' alltså bra överens med den vedertagna teorin om LBK-kulturen i Central-Europa som "den mest sannolika" orsken till lantbrukets spridning, varför analysen får gehör bland arkeologer.

Problemet är ju att vi fortfarande inte vet vart LBK-kulturens gentiska grundlag uppstått - eller om det är just denna grupp som "invandrat" från Anatolien/Balkan - och på så sätt ansvar for "lantbrukets" eller laktos-persistensens utveckling i Nord-Europa.

Rapportens slutgiltiga bild baseras på en "sannolikhetsberäkning" där alla kända faktorer är inkluderade. När metoden sen baseras på ett matematisk genomsnitt är det inte en speciell överraskning att man placerar laktospersistensen mitt i mellan februkets vedertagna ursprung (Anatolien) och det kärnområde man nu - genom genetiska fakta - fastställd till Örsundsregionen...

Den karta fru Liden använder vilar alltså på en teoretisk sannolikhetsberäkning - och inte på arkeologiska eller historiska fakta.

http://www.ploscompbiol.org/article/info:doi/10.1371/journal.pcbi.1000491

Modellen man gjort kan tyvärr inte förklara eller belägga varför just Öresundsregionen nu framstår som kärnområdet för den genetiska utvecklingen av Europas ko-raser OCH mjölkbrukare - samtidigt. Enligt den klassiska spridningsmodellen skulle båda dessa kärnområden legat i Anatolien - eller dess omedelbara närhet. Det gör det alltså inte, varför dom åtkomliga fakta nu motbevisar denna teori.  :-[

Dessa genetiska fynd verkar förvirra alla som jobbat med frågan. Man klarar helt enkelt inte tänka sej - och undersöka - hur vida mjölkbruket faktisk uppstått där Europas mjölk-kor och lakspersistensen har sitt biologiska kärnområde. I alla andra sammanhang skulle man fastslå att detta sammanfall är en mycket stark indikation på en kulturs ursprung och historiska kärnområde.

I detta sammanhang var förövrigt Mads Widgrens karta över grundfakta vedr. "jordbrukets ursprung" avklarande. Som alla inom facket nu vet har jordbruket INTE uppstått som ett "paket" i Anatolien - men utvecklats på högst  olika ställen i världen. Widgrens karta understryker ju vad jag redan påpekat på andra trådar; att odling praktiserats med olika matväxter - på alla kontinent - genom dom senaste 8.000 år...   :o   

Än vidare har man redan påpekat hur nya rön visar att människans medvetna 'manipulering' av naturen - på vägen till organiserad domesticering av växter och djur - har en paleolitisk forntid. Mer än 25.000 år gamla handkvarnar och hundar talar ju sitt tydliga språk. Sen vet vi också att getter, får och oxe varit en del av dom paleolitisk människors meny. När man hittills har antagit - utan vidare - att dessa varit "vilda" är det enbart ett resultat av den gamla - och mycket felaktiga hypotesen - om "lantbrukets ursprung" som en engångsföreteelse i Mellan-Östern.

Dom argument jag framfört i denna sak får alltså stöd av dom arkeologiska och biologiska fakta som framkommit under senare år. När man nu betraktar indianernas och asiaternas lantbruk som jämngammalt med afrikaner och syd-europeer borde det vara möjligt att inse att dom klara fakta vi nu har om mjölk-produktion och konsumtion är en nordisk specialitet, baserad på den arktiska människans extraordinära behov för dom födoämnen som finns i ko-, get- och ren-mjölk. Då ville vi ju få en logisk modell som stämmer med såväl dom historiska som dom biologiska, geografiska och klimatiska fakta som nu föreligger. Frågan är bara hur snabbt man klarar av den filosofiska omställningen och tål inse vad dessa fakta faktisk innebär...  :-X

http://img534.imageshack.us/img534/6959/lactose.png

sockerfri:
Kan tilläggas att bara för att man bär på genen som möjliggör att man kan sitta och dricka Arlas röda mjölk innebär inte att man faktiskt är laktostolerant, eller att mjölk ingår i ens kosthållning. Man kan dessutom konsumera mjölk även om man är laktostolerant, bara inte i stora mängder.

Boreas:
Slutligen får man väl också tillägga att man hittat två olika gener med samma verkan - som tty påpekat har Fulani-folket en annan gen som kodar för laktos-tolerans. Det betyder att man i tidigare (mesolitiska) kulturer - som t.ex. gropkeramiker - kan ha hatt en tredje och äldre variant som (också) kodat för laktos-persistens.

Åsa M. Larssons kritik av gen-analysen från Uppsala har alltså större fog än hon själv lagt till grund. 

Piankhy:
Dock verkar det väl fortfarande som om vår tamboskap härstammar från mellersta östern, med en viss utblandning från lokala uroxstammar. På något sätt har ju denna tamboskap letat sig upp till oss via centrala Europa.

http://www.wired.com/wiredscience/2012/03/cattle-ox-origins/


--- Citera ---Recent mitochondrial DNA studies support the archaeological notion of multiple domestication events, with genetics indicating that breeds domesticated in the Near East and introduced into Europe where they mixed with local wild animals (aurochs), and with African domesticated cattle. Although the site of Rosenkof in northern Germany has been the focus of some discussion arguing in support of an independent European domestication of cattle, aDNA evidence does not support such a designation, and no evidence for local domestication of cattle in Europe has been identified.
--- Slut citat ---

http://archaeology.about.com/od/domestications/qt/cattle.htm

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

[*] Föregående sida

Gå till fullversion