Övrigt > Media

Det tämjda landskapet och varför vi kan dricka mjölk

(1/3) > >>

Piankhy:
Intressant föreläsning av Mats Widgren på UR.Play:


--- Citera ---Mats Widgren, professor i kulturgeografi vid Stockholms universitet, resonerar kring resultaten från ett pågående projekt där globala landskap och grödor kartläggs i ett tusenårsperspektiv. Bland annat visar han hur jordbruket i Amazonas gick tillbaka kraftigt med européernas intrång och faktiskt fortfarande inte har återhämtat sig helt. Men samtidigt spred sig de amerikanska grödorna över världen: majs, tomat, sötpotatis och kassawa, maniok eller yuka. Människans sätt att införskaffa mat har sedan urminnes tider påverkat det omgivande landskapet. Vi har bränt, beskurit, rensat och grävt för att främja matnyttiga vilda växter. Med den insikten är det inte längre möjligt att beskriva global landskapsomvandling som ett resultat av det moderna jordbrukets framryckning.
--- Slut citat ---

http://www.ur.se/Produkter/171521-UR-Samtiden-Mat-som-drog-och-kultur-Det-tamjda-landskapet


Och av Kerstin Lidén:


--- Citera ---I Sverige ses det som en självklarhet att många vuxna dricker mjölk. Men i många andra länder är detta något som bara barn gör. Varför ser det olika ut på olika platser? Är det kanske till och med så att det är vi som gör fel? Vuxna kan bryta ner mjölksocker, men det är faktiskt en av de få genetiska anpassningarna till nya födoämnen som forskarna känner till när det gäller människans utveckling. Kerstin Lidén, professor i laborativ arkeologi vid Stockholms universitet, reder ut när denna "nya" vana dök upp, och förklarar varför. Hon ger dessutom svaret på om detta är en kulturell eller naturlig utveckling. Och på köpet: är det verkligen nyttigt?
--- Slut citat ---

http://www.ur.se/Produkter/171524-UR-Samtiden-Mat-som-drog-och-kultur-Varfor-dricker-inte-alla-mjolk

tty:
En del tvivelaktiga påståenden här:

"Bland annat visar han hur jordbruket i Amazonas gick tillbaka kraftigt med européernas intrång och faktiskt fortfarande inte har återhämtat sig helt."

I själva verket kollapsade jordbrukskulturerna i Amazonas utan att några europeer överhuvud taget var i närheten. Det var de nya sjukdomar som europeerna överförde till Amerika som orsakade befolkningskollapsen. 

"Vuxna kan bryta ner mjölksocker, men det är faktiskt en av de få genetiska anpassningarna till nya födoämnen som forskarna känner till när det gäller människans utveckling."

Vuxna i nordeuropa och i fulanistammen i Västafrika kan bryta ned mjölksocker. Och det är inte sant att detta är den enda genetiska anpassningen till nya födoämnen. Läs här t ex:

http://generalpaperpress.wordpress.com/2012/03/19/bioengineering-people-to-fight-global-warming-been-there-done-that/

Boreas:

--- Citat från: tty skrivet september 17, 2012, 21:37 ---En del tvivelaktiga påståenden här:

"Bland annat visar han hur jordbruket i Amazonas gick tillbaka kraftigt med européernas intrång och faktiskt fortfarande inte har återhämtat sig helt."

I själva verket kollapsade jordbrukskulturerna i Amazonas utan att några europeer överhuvud taget var i närheten. Det var de nya sjukdomar som europeerna överförde till Amerika som orsakade befolkningskollapsen.


--- Slut citat ---

Det är ju den traditionella förklaringen, som numer kan framstå som "överförenklad".

På basis av dagens mer nyktra och objektiva analyser vet man att ett antal miljoner faktisk slaktades ner - innan man (även medvetet) spred dödlig smitta (smittkoppor) bland indianerna. Numer vet vi också hur hela befolkningar och folkslag utraderades - b.a. blev endera av öarna i Karibien fullständigt tömda för infödda.

Ett av ögonvittnen, den den spanska prästen Las Casas, bekräftar också att större områder av 'upodlade marker' låg kvar som ödemarker. Det bekräftas numer av dom undersökningar som Mads Widgren refererar till.


--- Citera ---
Spanish priest, Bartolome de Las Casas, acquaintance of Cortes and Pizarro and shipmate of Velasquez on the voyage to conquer Cuba. In 1552, after forty years of witnessing -and opposing - countless acts of brutality in the new Spanish colonies, Las Casas returned to Seville, where he published a book that caused a storm of controversy that persists to the present day. The Devastation of the Indies is an eyewitness account of the first modern genocide, a story of greed, hypocrisy, and cruelties so grotesque as to rival the worst of our own century.

Las Casas writes of men, women, and children burned alive "thirteen at a time in memory of Our Redeemer and his twelve apostles." He describes butcher shops that sold human flesh for dog food ("Give me a quarter of that rascal there, " one customer says, "until I can kill some more of my own"). Slave ship captains navigate "without need of compass or charts, " following instead the trail of floating corpses tossed overboard by the ship before them. Native kings are promised peace, then slaughtered. Whole families hang themselves in despair. Once-fertile islands are turned to desert, the wealth of nations plundered, millions killed outright, whole peoples annihilated.

In an introduction, historian Bill M. Donovan provides a brief biography of Las Casas and reviews the controversy his work produced among Europeans, whose indignation--and denials--lasted centuries. But the book itself is short. "Were I to describe all this, " writes Las Casas of the four decades of suffering he witnessed, "no amount of time and paper could encompass this task."

Bartolomé de de Las Casas: "The Devastation of the Indies: A Brief Account" (Sevilla, 1552)


--- Slut citat ---

http://www.amazon.com/The-Devastation-Indies-Brief-Account/dp/0801844304

Boreas:

--- Citat från: tty skrivet september 17, 2012, 21:37 ---
"Vuxna kan bryta ner mjölksocker, men det är faktiskt en av de få genetiska anpassningarna till nya födoämnen som forskarna känner till när det gäller människans utveckling."

Vuxna i nordeuropa och i fulanistammen i Västafrika kan bryta ned mjölksocker. Och det är inte sant att detta är den enda genetiska anpassningen till nya födoämnen. Läs här t ex:

http://generalpaperpress.wordpress.com/2012/03/19/bioengineering-people-to-fight-global-warming-been-there-done-that/

--- Slut citat ---

Alldeles riktigt.

Det är emellertid ett problem att man inte klarar ta konsekvensen av resultatet från dom omfattande dna-analyser som Kjersti Liden baserade sej på, där det framgår att såväl mjölk-kor som laktos-persistenta har sitt kärnområde ikring Öresund.

Dessa enkla fakta törs indikera att utvecklingen av mjölk-kor och adaptionen till mjölk-konsumtion skett inom en arktisk natur och en arktisk kultur - som en arktisk miljöanpassning. Det är ju just här behovet för protein, fett, glukos och D-vitamn är som tyngst - inte minst under (pre-) boreala förhållanden.

Att fortsätta utgå ifrån att denna utveckling skett i Mellan-Östern blir - efter dessa fakta - närmast oförståeligt. Som det framgår av undersökningarna dricker befolkningen i södra Turkiet och Mellan-Östern fortfarande INTE mjölk. 

Laktospersistens är alltså ett arktisk fenomen, som väl kan knytas till dom nordliga kaukasoider - och deras utbredning efter istiden. Att denna kultur sen spridit sej söderut - till sub-arktiska och semi-tropiska miljöer - är väl häller ingen större märkvärdighet, eller hur?

Piankhy:

--- Citat från: Boreas skrivet september 17, 2012, 23:59 ---Alldeles riktigt.

Det är emellertid ett problem att man inte klarar ta konsekvensen av resultatet från dom omfattande dna-analyser som Kjersti Liden baserade sej på, där det framgår att såväl mjölk-kor som laktos-persistenta har sitt kärnområde ikring Öresund.

Dessa enkla fakta törs indikera att utvecklingen av mjölk-kor och adaptionen till mjölk-konsumtion skett inom en arktisk natur och en arktisk kultur - som en arktisk miljöanpassning. Det är ju just här behovet för protein, fett, glukos och D-vitamn är som tyngst - inte minst under (pre-) boreala förhållanden.

Att fortsätta utgå ifrån att denna utveckling skett i Mellan-Östern blir - efter dessa fakta - närmast oförståeligt. Som det framgår av undersökningarna dricker befolkningen i södra Turkiet och Mellan-Östern fortfarande INTE mjölk. 

Laktospersistens är alltså ett arktisk fenomen, som väl kan knytas till dom nordliga kaukasoider - och deras utbredning efter istiden. Att denna kultur sen spridit sej söderut - till sub-arktiska och semi-tropiska miljöer - är väl häller ingen större märkvärdighet, eller hur?

--- Slut citat ---

Det verkar ju enligt föreläsningen som om selektionstrycket som gynnar laktostolerans har startat ungefär vid Balatonsjön i Ungern, alltså i Centraleuropa.

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion