Författare Ämne: Utställning om Saxemaravraket i Blekinge  (läst 3107 gånger)

Utloggad Anganatyr

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 268
Utställning om Saxemaravraket i Blekinge
« skrivet: augusti 11, 2012, 20:29 »
Den 27 oktober öppnar en ny utställning om de fynd som tillvaratagits från Saxemaravraket i Blekinge på Kulturcentrum i Ronneby. Utställningen pågår till mars 2013. Bland annat tillvaratogs nio kanonrännor. Saxemaravraket är det äldsta kända kravellbyggda fartyg som hittats i nordiska vatten. Forskarna tror att vraket kan vara den danske kungens skepp Gribshunden som förstördes i en brand utanför Ronneby år 1495. Flera fynd från skeppet tyder på att flera högreståndspersoner befunnit sig på skeppet, samt vapen och ringbrynjor.

I krönikorna berättas att den danske adelsmannen Tyge Krabbe skulle följa med kung Hans till riksmöte i Kalmar 1495. Men kungens skepp kom aldrig fram. Tyge Krabbe, som klarade sig berättade efteråt:
Citera
... vi kom i en havn uden for Røndeby som kaldes Egesund og der kom ild i Hans nådes hovedskip som kaldes Gribshunden og blev der mange riddermænd og fattige karle brændt ihjel og der blev den bugede doctor med og jeg fik og någen skade der.

Utloggad Anganatyr

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 268

Utloggad Anganatyr

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 268
SV: Utställning om Saxemaravraket i Blekinge
« Svar #2 skrivet: februari 28, 2013, 21:16 »
Jag besökte utställningen förra helgen (har inte kunnat tidigare pga tidsbrist). En liten men bra utställning. Här är en länk där man bla kan läsa olika rapporter från de undersökningar som gjorts på varket (till höger på skärmen vid rapporter).
http://www.ronneby.se/sv/uppleva-gora/kultur/konst/utstallningar/ett-skeppsvrak-i-ronneby-skargard/