Arkeologi > Medeltid (ca 1100-1520)

Dalby Kyrka-Nordens äldsta bevarade byggnad skall dateras

(1/6) > >>

Frågvis Amatör:
Tydligen är dateringen från 1060 ekr baserad på skriftliga källor men nu har puts trillat av kyrkan under en pågående renovering, vilket öppnat möjligheter för en exakt datering.

http://www.sydsvenskan.se/lund/fynd-kan-ge-svar-pa-gata

Man har hittat kyrkoruiner som är äldre i Varnhem och Lund. Om jag inte minns fel, när jag lyssnade på Sven Lagman i våras sa han att Roskilde domkyrka är äldre än Dalby?

Thomas I

Sven lagman:
Nästan rätt men det är inte Roskilde domkyrka som har en datering till ca 1030 utan S:t Jörgenskyrkan, tidigare Clemenskyrkan, direkt ovanför hamnen där också en trelleborg kan ha legat på platån framför kyrkan. Artikeln är väl inte helt rätt när det gäller dateringen via skrivna källor. 1060 skapade Sven Estridsen ett antal nya biskopsdömen i Danmark, däribland Dalby. Missionsbiskopen Egino fick Dalby som sitt stift. Efter tyska förebilder kan detta ha varit en reträttkyrka för en missionär då Egino som missionär hade sin verksamhet på Bornholm, Blekinge, Västergötland och Uppland. Detta säger alltså inget om att kyrkan började byggas exakt då eller om den redan hade börjat byggas eller om den först byggdes lite senare.

Det ska bli intressant att ta del av dateringen från murverksundersökningarna. Kul att man i Sydsvenskan har en bild av tegelstenar för att täcka artikelns innehåll om "den äldsta kyrkan i Norden". "Den bakade stenen" kommer ju först vid mitten av 1100-talet eller strax före till Danmark. Men man ska inte vara petig.

Frågvis Amatör:
Jag får vara mer uppmärksam nästa gång Sven. För er som inte var på plats i April handlade Svens intressanta och underhållande föreläsning om Söderslätts kyrkor.

En mer utförlig artikel om undersökningarna av Dalby kyrka hittade jag på deras församlingssida.
http://inspire.accson.se/setup4.asp?orgid=1601
(Artikeln står till vänster: "Arkeologisk Undersökning av Dalby Kyrka")

Det spännande är att träbiten som man undersöker kan vara från en tidigare stavkyrka.

Sven, Hur var det med åldern för den första versionen av Lunds domkyrka? Var inte den äldre än 1060 ekr? Om det är så finns det delar kvar i den nuvarande domkyrkan?

Thomas I

Sven lagman:
Den nuvarande kryptan i Lund verkar ha varit under byggnad på 1080-talet. Professor Erik Cinthio kunde redan på 50-talet i sin avhandling visa att det då stod en äldre och mindre stenkyrka på platsen, baserat dels efter spår i murverket, dels efter utgrävningar inne i kyrkan. Arkeolog Catarina Ödman kunde i januari i år på Facebook meddela att hon då (alltså i januari) varit med om en tur i utrymmet under kyrkgolvet för att bese de bevarade stenmurarna från 1040-talet. Att det således tidigt funnits en stenkyrka på platsen för Lunds domkyrka är ställt utom all tvivel. Frågan är bara hur långt bakåt vi ska för tiden för dess grundande.

Frågvis Amatör:
Tack Sven Lagman. Då är frågan om nuvarande Sveriges äldsta bevarade byggnad en öppen fråga mellan Lund och Dalby.

För er som vill se murarna som det handlar om är de synliga på insidan av kyrkan. Titta på denna fina sajt med  bilder från kyrkan:

http://www.hagen.web.surftown.se/dalby%20heligkorskyrka.htm

Thomas I

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion