Författare Ämne: Fotevikens Museum och bygget av koggar  (läst 2355 gånger)

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
Fotevikens Museum och bygget av koggar
« skrivet: juli 23, 2012, 18:57 »
Början till Fotevikens Museum startade på 1980-talet då man fann några vikingaskepp i just Foteviken i Skåne. När jag anslöt år 1995 hade man den största marinarkeologiska verksamheten söder om Kalmar. Många vrak hade undersökts och man höll just på att avsluta undersökningarna av Skanörskoggen från år 1390, världens största påträffade kogg och ett av världens äldsta skepp som haft kanoner ombord.

År 1997 lyckades jag få en dröm från tonåren uppfylld, nämligen att få bygga en kogg i Malmös kanaler. Malmös politiker uppvaktade nämligen Björn Jakobsen och mig på Fotevikens Museum eftersom man ville att vi skulle komma på ett bra arbetsmarknadsprojekt i Malmö. Resultatet blev att Fotevikens Museum fick bygga en kopia av Skanörskoggen samt den mindre Almerekoggen från Holland. Vi drog samman ett forskningsteam av mycket erkända skandinaviska marinarkeologer och så satte Nordens största medeltidsprojekt igång.

Självklart dokumenterades allt noga och bl.a. gjorde vi nedanstående film. En instruktionsfilm om hur man bygger en kogg på gammalt sätt - om nu lusten skulle falla på er: ::)

http://youtu.be/gCyUKJV8_WI

(Ni får stå ut med min utpräglade skånska som speakerröst.)

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
SV: Fotevikens Museum och bygget av koggar
« Svar #1 skrivet: juli 28, 2012, 09:55 »
I skrivande stund är koggen på väg från Malmö till Falsterbokanalen för att i morgon, söndagen 29 juli 2012, vara med i arrangemanget "Havets dag". Av äldre skepp kommer briggen "Tre kronor af Stockholm" också att finnas på plats.
Se mer här: http://www.havetsdag.se