Författare Ämne: Årets utgrävningar på Björkö/Birka.  (läst 3174 gånger)

Utloggad history freak

  • Stammis
  • Antal inlägg: 482
Årets utgrävningar på Björkö/Birka.
« skrivet: december 06, 2014, 09:48 »
Nog tycker jag att den enorma vedåtgången på Birka är bevisad av Carl Thomas. Då måste ju ha funnits en plats där veden togs iland. Sannolikt har denna plats varit täckt av tjocka lager av huggspån som man borde kunna återfinna. Därför var det med stort intresse som jag läste en rapport om de arkeologiska utgrävningarna på Birkas vikingatida hamnlägen i Populär Arkeologi.. Så här skriver arkeologerna om årets utgrävningar:

" Våra undersökningar vid Båtudden har visat på timmer i kulturlagren som verkar tillhöra en och samma anläggning. Vi är osäkra på vad den använts till, men den har tydligen stått ovan vatten. Det är möjligt att den har ingått i någon form av bryggkonstruktion. Virket är mestadels av furu och stockarna har dessvärre alltför få årsringar för att kunna dateras säkert.

Trots att årets schakt låg intill schakten från 2011 och 2012 är fyndrikedomen långt högre än tidigare. Från drygt 200 fyndposter från tidigare år lär vi i år hamna på över tusen fyndposter. Anledningen är framför allt ett lager av huggspån , som tidigare varit relativt tunt, blir upp till 70 cm tjockt i årets schakt. Lagret återkommer i alla schakt vi har grävt, men det tycks bara som om det blir riktigt tjockt i området söder om Båtudden, framför området med bryggfundamenten längs stranden. Det tjocka lagret med huggspån tycks ligga i 800-talet och det bör spegla en ganska kraftig byggnation".


Eller är det vedhamnen man har hittat ?
Är de tjocka avlagringarna rester efter huggspån som hamnat i vattnet vid utlastning av ved ?

Jag finner detta mycket intressant. Uppenbarligen har ju mycket ved gått åt på Birka och det måste rimligen ha funnits en plats där man tog veden iland. Sannolikt har veden huggits i omlandet och transporterats ut till ön via båt. Det kan nog ha varit en god födkrok för omgivande bönder.

Vad som slog mig är att det sannolikt har funnits en kaj eller arbetsplattform där huggspånet har hamnat i vattnet och åtminstone delvis har sjunkit till botten. Det är tydligen ett ganska litet område vid bryggan som är belagt med spån. Det vore oerhört intressant att få veta om i detta tjocka spånlager också fanns fragment av näver. Om så är faller har man nog hittat platsen där veden togs i land.

En annan faktor är ju landhöjningen. Ligger fyndplatsen fortfarande under vatten ?  I så fall måste det ha handlat om en ganska lång brygga.

Vad bestod spånlagret av ?




Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Årets utgrävningar på Björkö/Birka.
« Svar #1 skrivet: december 06, 2014, 15:56 »
Ja, det är intressant, det vore än mer intressant om det går att påvisa att det var här man landade veden till Birka.

Några sågar för vedkapning fanns inte på Birkas tid, sådana sågar kom först på 1800 talet. Man delade stockarna med yxor - vilket naturligtvis gav enorma mängder med spån. Torra sådana spån är bra att tända eld med på morgonens glöd i eldstaden tillsammans med näver (spånen tänds av glöden, spånen tänder sedan nävret).

Stockarna kapades troligen på så sätt att man högg diagonalt från höger till vänster (högerhänta) och sedan rakt ned i 90 grader. Resultatet blev att när man delat stocken hade den vänstra biten en rakt huggen ände - och den högra biten hade en spetsig ände. Detta är det enklaste och mest effektiva sättet att kapa en stock med yxa.

Man eldade lövträdsved - främst björk - och det är alltså spån av lövträdsved som är intressanta att hitta. Man byggde hus och annat i barrträdsved. Är det barrträdsspån man hittat är det troligast en plats där man grovformade stockar till husbygge, mm. Finjobbet gjorde man på byggplatsen = det skall finnas spån där också - men finare spån.

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad history freak

  • Stammis
  • Antal inlägg: 482
SV: Årets utgrävningar på Björkö/Birka.
« Svar #2 skrivet: december 09, 2014, 17:31 »
Jag tycker vedfrågan är mycket intressant. Finns det ingen som känner en arkeolog som varit med på utgrävningen på Björkö som kan redogöra för hur spånen såg ut ? Fanns där också näverspån ?