Författare Ämne: Svearikets vagga på SVTplay  (läst 37045 gånger)

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Svearikets vagga på SVTplay
« Svar #80 skrivet: januari 03, 2013, 18:57 »
Glöm inte bort Eva och Åke Hyenstrands (japp, den Hyenstrand) Romartida rikedom runt Billingen (2005) och Tina Fors publikationer om Vittene: Vittene: en hantverks-/verkstadsplats från järnålder (2008), Guldet från Vittene (2002) och Vittene: en verkstadsplats från järnåldern (2009).

*  Lars Lundqvist (2000) Järnålderns centra : exempel från Halland och Västergötland.

Bor numera på Gotland och 13 år gammal skrift (Mycket bra), främst Halland

Spelar det någon roll var folk bor?

Utloggad Herulen

  • Veteran
  • Antal inlägg: 624
SV: Svearikets vagga på SVTplay
« Svar #81 skrivet: januari 03, 2013, 19:10 »
Nu fokuserade Svearikets Vagga på Järnålder och Västergötland/Västsverige. Historikerna är väl ändå inte speciellt fokuserade på järnålder? De arkeologer du nämner har väl inte tjänster på GU? (förutom de som är fokuserde på sten/bronsålder?) Jag blir tyvärr inte speciellt upplyft av din lista. Nicklasson har väl inte mycket med Västsvensk arkeologi att göra?

*   Tore Artelius (2000) Bortglömda föreställningar : begravningsritual och begravningsplats i halländsk yngre järnålder.

Pensionär? och 13 år gammal skrift som inte berör Västergötland.

*  Lars Lundqvist (2000) Järnålderns centra : exempel från Halland och Västergötland.

Bor numera på Gotland och 13 år gammal skrift (Mycket bra), främst Halland
                       
*  Bo Strömberg (1991) Järnhantering på boplatser i Halland under äldre järnålder.

22 år sedan, Halland

*  Ingegerd Särlvik (1982) Paths towards a stratified society : a study of economic, cultural and social formations
    in south-west Sweden during the Roman Iron Age and the Migration Period.

33 år sedan

*  Kjerstin Cullberg (1973) Ekehögen - Backa Röd - Valtersberg : frågor om kronologi och kulturkontakter under
    yngre förromersk järnålder i Göteborgsområdet.

40 år sedan

*  Ingemar Nordgren (2007) Kult, guld och makt : ett tvärvetenskapligt symposium i Götene.

Ingen koppling till Universitetet fast spännande

Exemplen valdes inte bara för att belysa forskare med inriktning på västsvensk forntid, utan för att västsverige som exempel haft betydelse för järnåldersforskning över huvudtaget, vilket ju kommer västsverige till gagn. Jag valde med Halland för att visa att detta landskap ingår i vad man i dag säger västsvensk forntid. Och att bara kommentera med att en så pass stor kännare av VG:s järnålder som Lars Lundqvist numer bor på Gotland gör mig fundersam.

Okey, Lindkvist och Jansson har inte skrivit mycket specifikt om just Västsverige. Men de har i sin forskning ofta exemplifierat detta landskap och gärna dess förhistoria. Pröva med att tala med dem så får du själv uppleva deras kompetens. Det har jag gjort och kan intyga att de har jäkligt stora kunskaper i ämnet. För att inte tala om Curt Weibull (som dock dog 1991) och makarna Sawyer. Peter Sawyer var förövrigt med i programmet Svearikets Vagga när man stod vid Kinnekulle och Birgit Sawyer var med i det efterföljande programmet när Västgötaskolan kritiserades.   

När du säger att det finns liten forskning är det fel. Forskningen är omvänt stor. Man behöver dessutom inte vara anställd vid universitetet för att bedriva forskning. Göteborgs arkeologiska institution har nära samarbete med UV-väst och museerna där många av dem som avlagt doktorsexamen numer jobbar. Men man har även bra samforskning med andra universitet i andra länder och andra universitet här i landet som bedriver forskning om västsvensk forntid. Kom ihåg att din antagonist Birger Nerman skrev flera, eller rent av de flesta av sina skrifter när han inte var anställd vid Uppsala universitet eller i ett universitet överhuvudtaget. Det sakförhållandet gäller ju i än högre idag för de flesta forskare. Om du ska kommentera kända forskare är det ett minus att du inte visste att Tore Artelius långt för tidigt hade lämnat oss.   

Utloggad Marty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 469
SV: Svearikets vagga på SVTplay
« Svar #82 skrivet: januari 04, 2013, 11:19 »
Lars Lundkvist jobbar med IT på Gotland och har inte forskat kring Västsvensk arkeologi på över 10 år. Vad gör dig fundersam? Lars är precis den typ av forskare som saknas i Västsverige. Utifrån Slöinge i Halland påbörjade han forskning kring bl a Gudhem och Saleby i VG. Nyligen kom "The Gudhem/Gudme Phenomena" ut där främst tyska forskare skriver om centralplatser med namnet Gudhem. Det finns med en fantastisk artikel om Gudhem i VG där allt har tagits från Lars forskning i början av 90-talet, inget nytt har dock tillkommit. Västsvensk järnåldersforskning är som jag ser det svag. Det kommer oerhört få publikationer och artiklar och förankringen i GU är svag. Sen all heder åt de som försöker. Christina Bengtsson som på fritiden jobbar med Kungahälla, Bengt Nordqvist i Finnestorp, Orust Kommun med sin vikingatida handelsplats osv. Glöm inte personerna som verkade kring Varnhemsprojektet från VG-museum. Det kanske behövs en kraftsamling och starka sponsorer kring platser som Varnhem/Gudhem för att det skall bli drag i järnåldersforskningen?