Ok, det här är ett ämne som verkar vara ogooglebart, men det här är vad jag har kommit fram till:
Ett populärt argument för att vi inte ska ha tatuerat sig här är att ordet tatuering kommer från det Polynesiska ordet 'tatu' eller 'tatau', märka, men det anser ja vara rent nys. Om vi inte hade något ord för det, hur kan det då vara förbjudet i skrift(bibeln)? De benämningar jag har funnit från förkristen tid fram till 1700-talet är många, t.ex. de Engelska orden 'pounce' och 'pink', Franskans piqûre, Holländskans prickschilderen och stechmalen, Tyskans stupfen och stempeln, Italienska marco, nzito, segno och ävendevzione.
Så vad står det i bibeln då? och var? Man kan läsa i tredeje Moseboken, Leviticus(helighetslagarna) kap. 19 vers 28 att:
"'Do not cut your bodies for the dead or put tattoo marks on yourselves. I am the LORD."
Det är från den internationella versionen från 2011, naturligtvis stod det inte så här i 1300-talets biblar(eftersom ordet tattoo ju som sagt är från 1700-talet). Dessa Moses helighetslagar är rättsnöret som judarna följer. Det anses i allmänhet att Jesu död på korset 'annulerade' de här lagarna. Andra exempel på vad som förbjuds i Leviticus är bl.a. att äta skaldjur, trimma skägget och håret på sidorna, röra vid resterna av en död gris, ha fransar på kläderna samt att bära kläder med två olika material. Så det bibliska bann som så ofta referas till i de här sammanhangen står på ganska tunn is; enligt mig.
I Aposteln Pauls brev, Galatians 6.17, kan vi läsa att "...(han) bär Jesus märke tatuerad [stigmata] på (sin) kropp". 'Stigma är ursprungligen Grekiskt, och det användes i Grekland om flera saker utöver tatuering, men när Romarna tog över bruket så användes det nästan uteslutande till att beskriva den processen med vilken man märkte soldater och slavar för att beteckna ägandeskap.
Det andra kyrkliga förbudet rörande tatueringar kommer ifrån Påve Hadrian I, som år 787 bannlyste tatueringar(jag känner inte till den exakta ordalydelsen), men han uteslöt tatueringar för religiösa ändamål, för sådana skulle bringa spirituella belöningar. Det som tillåts är heliga tatueringar som man ådrog sig efter en pilgrimsfärd. Koptiska präster tillverkade tatueringarna på löpande band.
En annan sorts kristen tatueringskultur finner vi i Bosnien-Herzegovina, där man lät tatuera sina barn med kors och andra symboler för kristendom så att de inte skulle tas som slavar av mongolerna och senare turkarna.
Vi vet att det var flera folkslag före kristendomens intåg som tatuerade sig på ett helt annat sätt än den kristna delen av världen, med fantastiska motiv föreställande allt från fabeldjur till invecklade mönster. Några av dessa är Britani, Scotti och Picti bland kelterna , samt de Skandinaviska Ruserna, som Ahmad ibn Fadlan skrev om. Med tanke på att Litauen inte kristnades förrän 1387 så borde den kulturen funnits kvar bland de stammarna åtminstone fram till kristnandet.
Ett annat exempel på att tatueringskonsten fanns i västeuropa före kapten Cook är Simon Forman, medical-astrologer, som tatuerade in symbolerna för Venus, Jupiter och Cancer på sin vänstra arm, "...1906, the 24 day of march..."
Det finns fler.