Författare Ämne: 2011 års mest intressanta fynd/grävning???  (läst 4796 gånger)

Utloggad AndreasE

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 947
SV: 2011 års mest intressanta fynd/grävning???
« Svar #20 skrivet: maj 28, 2012, 19:52 »
Grävningen kommer ju fortsätta hela sommaren, så under semestertiderna så borde de flesta intresserade ha möjlighet att komma och titta på en visning.

Alla resultat kommer publiceras - vad jag förstår så kommer basrapporterna att läggas ut på hemsidan när de är klara. Då det insamlade materialet (i anläggningar, fynd och diverse vetenskapliga prover) är otroligt stort, och hela tiden växer, så är det inte möjligt att publicera allting direkt när det dyker upp. Bloggen blir mer av ett axplock under arbetets gång.

Utloggad Marty

 • Gode
 • Antal inlägg: 1 469
SV: 2011 års mest intressanta fynd/grävning???
« Svar #21 skrivet: maj 28, 2012, 20:25 »
Synd! Tycker det är mycket mer spännande när man direkt fotar och lägger ut. På så sätt får man dessutom hjälp med tolkningen och kanske dateringen via kommentarer. Kollegor från andra länder kan direkt peka på paralleller eller ge uppslag. Web.2 känns redan gammalt i vissa sammanhang men verkar inte ha kommit ända fram till arkeologin. Kanske inte så konstigt med tanke på arkeologernas kärlek till gamla saker.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Web_2.0

MVH/Martin

Utloggad AndreasE

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 947
SV: 2011 års mest intressanta fynd/grävning???
« Svar #22 skrivet: maj 28, 2012, 23:19 »
Men det tas hundratals foton varje dag, och de flesta är knappast intressanta för allmänheten - det rör sig framför allt om olika sorters anläggningar (tex stolphål, härdar osv) i olika stadier av utgrävning.

Åter igen, jag tror inte att folk har klart för sig hur stor grävningen är. Just nu är fem olika ytor under utgrävning, och varje dag resulterar i massor av nytt material. Det går liksom inte att bara dumpa ut allting på webben.

Utloggad Leif

 • Gode
 • Antal inlägg: 1 814
 • http://lipoptena.blogspot.com/
  • Älgflugornas herre
SV: 2011 års mest intressanta fynd/grävning???
« Svar #23 skrivet: maj 29, 2012, 09:40 »
Hur många besökare har de olika grävbloggarna egentligen?
Är de värda den tid (=pengar) som de kostar?
Vem besöker, andra arkeologer eller den förment intresserade allmänheten?
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad AndreasE

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 947
SV: 2011 års mest intressanta fynd/grävning???
« Svar #24 skrivet: maj 29, 2012, 17:46 »
Bra fråga. Jag skulle gissa att det kanske är fler än man tror som följer bloggarna, men att deras absoluta antal kanske inte egentligen motiverar kostnaden.

Men idag så finns det alltid ett förmedlingskrav från länsstyrelsens sida när man utför ett arkeologiskt uppdrag. Beroende på undersökningens storlek så kan det röra sig om allt från någon enstaka officiell visning under grävningens gång till, som i Gamla Uppsala, dagliga visningar, egen hemsida med blogg och en speciellt anställd informatör. Förmedlingsplanerna vägs in i länsstyrelsens beslut om vilka som vinner varje upphandling.