Författare Ämne: "Sveriges fornminnen läggs ut på nätet"  (läst 3553 gånger)

Utloggad lea

  • Medlem
  • Antal inlägg: 63
"Sveriges fornminnen läggs ut på nätet"
« skrivet: augusti 27, 2005, 11:08 »
Artikel i DN: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=455016&previousRenderType=6

"Nu är alla Sveriges 800 000 fornminnen digitaliserade. Turerna kring Riksantivarieämbetets flytt till Gotland har försenat arbetet, men snart ska också allmänheten få tillgång till denna unika databas via internet."

"det är inte bara forskare och "grävande myndigheter", Vägverk och byggnadsnämnder, som ska ha nytta av informationen. Samma möjlighet att kombinera databaser - kartor från Google, kartor från Kartverket och fornminnen från Riksantikvarieämbetet - till en egen promenadväg runt sommarstället finns snart tillgänglig för alla."

Verkar ju lovande och intressant, jag hittar dock ingen info om detta på RAÄs webbplats, nån som vet något mer?

Utloggad David

  • Stammis
  • Antal inlägg: 256
"Sveriges fornminnen läggs ut på nätet"
« Svar #1 skrivet: augusti 27, 2005, 14:30 »
Förslaget är att vi 2006 påbörjar utvecklingen av en publik variant av FMIS Sökapplikation (som är ett webb-GIS tillgänligt för samhällsplanerare, forskare (och även studenter i begränsad utsträckning)). Insh´allah.

Hur snabbt en publik fornminnesapplikation kan finnas tillgänglig avgörs sedan av våra anslags storlek, vår verkslednings prioriteringar och om vi får behålla/nyrekrytera personal.

I ett första steg skulle nog den publika applikationen bli ganska lik (funktionellt och designmässigt) bebyggelsregistrets sökapplikation och sedan i ett nästa steg få en integrerad kartmotor.