Författare Ämne: Järnålderskväll på TV igår  (läst 2385 gånger)

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
Järnålderskväll på TV igår
« skrivet: januari 24, 2012, 10:10 »
Igår var en riktig järnålderskväll på TV. Först visade tvåan  filmen om Ölands järnålder i repris. Sedan kom tredje delen av Antikens världar i Kunskapskanalen. Slutligen visade nian filmen Kung Arthur med Stellan Skarsgård som stenhård saxare.

Så på samma kväll fick vi alltså se ölänningar, greker, kelter, pikter, sarmater, saxare och romare från järnåldern. Ingen dålig TV-kväll.

Förresten, någon som vet vilken sorts rovfågel det var som en av krigarna hade med sig i filmen om Arthur?

Den svenska järnåldern
http://svtplay.se/v/2639217/dokumentarfilm/den_svenska_jarnaldern


Antikens världar, del 3
http://svtplay.se/v/2683084/dokumentarfilm/antikens_varldar__del_3_av_6?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2676172/sb,p115254,1,f,-1

Kung Arthur
http://en.wikipedia.org/wiki/King_Arthur_(film)

Vad man lite grand slogs av när man jämför det svenska programmet om järnåldern och det engelska programmet om antikens greker är hur mycket mer entusiastiska de intervjuade experterna i det engelska programmet var jämfört med sina svenska kolleger i järnåldersprogrammet. De svenska verkar närmast uttråkade jämfört med engelmännens väldigt entusiastiska utläggningar. Är det svenska kynnet tråkigare än det brittiska?
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: Järnålderskväll på TV igår
« Svar #1 skrivet: januari 24, 2012, 11:06 »
Kan vara en skillnad i kynne - ja. Men kanske också en skillnad i språk och sätt att uttrycka sig. Engelska språket inbjuder till att jobba med artikuleringen så att det låter engagerat och entusiastiskt. Tänk Attenborough, exempelvis. Har en känsla också av att engelska forskare (och yrkesmänniskor i allmänhet) tränas och lägger stor vikt vid det muntliga framförandet där. Kanske får de mer träning över ett glas öl på puben än vi svenskar...

Men det är också betydligt lättare att bli engagerad när man berättar om händelser under en dramatisk tid runt Medelhavet, där det finns gott om källor, dokumenterade väpnade konflikter och monumentala ruiner, än en undflyende Öländsk järnålder. (Låt vara att Öland ändå uppvisar ovanligt mycket dramatik i fynden). Om en svensk forskare närmast skulle se ut som han/hon gick upp i limningen framför en knappt skönjbar husgrund från en Öländsk bondgård så skulle det nästan låta lite larvigt och överdrivet.

/Mats

Utloggad Marty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 469
SV: Järnålderskväll på TV igår
« Svar #2 skrivet: januari 24, 2012, 14:17 »
Arkeologi på svenska kan vara fantastiskt spännande. Dag Stålsjö var en mästare på detta (även om han tog ut svängarna något:) Se här ett klipp producerat av Mats Stålsjö.

http://www.youtube.com/watch?v=WtvoXcuhHo0

MVH/Marty

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Järnålderskväll på TV igår
« Svar #3 skrivet: januari 24, 2012, 14:34 »
Och när det gäller engelsktalande dokumentärer om medelhavsarkeologi/historia så måste man komma ihåg att produktionsbolagen i stort sett har ett "stall" med tv-mässiga experter som lyckas se lika fantastiskt uppspelta ut i den 25:e dokumentären man ser dem i.

Det görs otroligt många dokumentärer om medelhavsområdets arkeologi, så det finns ett antal foskare som gjort det till ett stadigt extraknäck att medverka i sådana dokumentärer. De är därför vana vid att prata framför en kamera, och de har lärt sig vad som behövs för att bli erbjuden framtida tv-uppdrag. Jag har själv sett det här på nära håll. Jag grävde en säsong i Rom med ett amerikanskt institut och universitet, och den ansvariga professorn tillbringade mer tid med olika filmteam än på utgrävningen, och man ser honom på National Geographic Channel och Discovery titt som tätt.

Sen tror jag även att man har en lite annan still i den anglo-saxiska tv-världen. Producenterna vill helt enkelt ha mer synlig entusiasm framför kameran än vad svenska producenter kräver. Här präglas dokumentären som genre fortfarande av ett väldigt allvar.