Författare Ämne: C14 datering av stål  (läst 6129 gånger)

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
C14 datering av stål
« skrivet: augusti 19, 2005, 14:18 »
Jag har testat att C14 datera en stålkniv. Grundprincipen är att stål är järn som innehåller en viss mängd kol. Kol finns inte naturligt i järnmalm utan har tillsatts i efterhand, antingen i samband med järnframställningen eller i samband med att stålet smiddes. Kolet (ett par promelle av legeringens innehåll) gick att datera... Kolla Fv nr 2 2004.

Principen används faktiskt i en rätt rolig kalkonfilm... Highlander. (Men det var innan det gick att göra sådana dateringar i praktiken) Kolla: http://www.moviemix.nu/filmrec.asp?ID=3083
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad Reuterdahl

  • Moderator
  • Veteran
  • Antal inlägg: 796
  • Arkeolog, Länsstyrelsen i Östergötlands län
    • Testimony of the spade
C14 datering av stål
« Svar #1 skrivet: augusti 21, 2005, 01:15 »
För tillfället har jag inte FV 2 2004 framför näsan. Men jag antar att du fick en lyckad datering av stålkniven. Gjordes några andra dateringsprov i kontexten och stämde dessa med dateringen av kniven? Vidare har det gjorts liknande prover på andra ställen? Från vilken undersökningen rörde sig fyndet?

Reuterdahl
Archaeology is taxes well spent!

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
C14 datering av stål
« Svar #2 skrivet: augusti 22, 2005, 09:01 »
Undersökning: Öggestorp strax utanför Jönköping, inför Rv31.
Vi har liknande dateringar från järnframställningsugnar på platsen, samt liknande sammansättning av spårämnen i kniven och slaggerna.....
Jag har kikat en del efter publicerade resultat från denna typ av dateringar. Det måste finnas, men jag har ännu inte hittat några.
Kulturhistoriskt funkar dateringen hyfsat, jag hade iofs föredragit en något senare datering men som sagt det funkar för platsen som sådan.
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad Gunnar Creutz

  • Stammis
  • Antal inlägg: 199
    • Slutarpsdösen
C14 datering av stål
« Svar #3 skrivet: augusti 22, 2005, 09:36 »
Nja Leif, jag är nog lite tveksam till C14-datering av stål, men du får gärna övertyga mig. Visst borde det funka, men man får ju tänka på vad det är man daterar och vilka felkällor man har. Det är väl inte precis så att kniven inandades en massa atmosfäriskt C14 direkt när den smiddes. Frågan är alltså varifrån kolet kommer. Är det träkol det handlar om så är det ju när veden dog vi får fram. Kanske är den ved som används för träkolet av något skiftande ålder vilket borde göra dateringen något trubbig eftersom det blir ett medelvärde av en tidsperiod. Detta värde ligger därtill helt klart före tillverkandet av stålet och smidandet av kniven.
Skulle vi därtill tänka oss att det är benkol som använts (jfr Terje Gansums idéer) så skulle man kunna få riktigt skojiga resultat. Jag ser framför mig smeden som går till en gånggrift och plockar människoben och sedan den förvånade arkeologen som fått Sveriges första mellanneolitiska C14-datering av järn!  :)
Därtill får jag intrycket att det rör sig om väldigt små kvantiteter kol, vilket ger större osäkerhet.

Vad blev det okalibrerade resultatet? och vad blev detta kalibrerat? samt vad hade du föredragit för datering?

Hälsningar
Gunnar

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
C14 datering av stål
« Svar #4 skrivet: augusti 22, 2005, 10:02 »
Helt riktigt Gunnar,

det finns massor med källkritiska aspekter..... Felkällorna är många när man jobbar med så små kvantiteter kol (jfr C14 datering av enstaka pollen i pollenanalyser). Kvantiteten i mitt fall var mycket liten, jag ville nämligen inte offra mer än 7 mm av knivbladets längd.... Och med en kolhalt på ca 0,3% blir det inte speciellt mycket kol.....

Det kan vara på sin plats med ett förtydligande: Kol förekommer inte naturligt i järnmalm utan måste tillföras. Detta kan antingen göras i  samband med själva framställningen av metallen, då får man en jämn kolhalt i materialet. Det kan även göras genom att man låter ett färdigsmitt järnstycke ligga i kolet i utkanten av en smideshärd/ässja och där "ta åt sig" kolatomer vilka vandrar in i metallen. Detta sätt att tillverka stål på identifieras genom att det är det yttersta skiktet på kniven/spjutet el dyl som är av stål medan kärnan är av järn, samt en avsaknad av vällsömmar mellan materialen.

Vad gäller egenålder så har du helt rätt, och det gäller alla dateringar där vedart ej bestämt. Däremot kan vi konstatera att det nästan uteslutande fanns träkol av al i järnframställningsugnarna på platsen. Stålet i kniven är som sagt tillkommet i själva järnframställningsprocessen. Det finns även dateringar från järnframställningsugnar som är samstämmiga med knivdateringen.

Sedan har vi nästa problem... Eftersom det är ganska krävande att framställa järn och stål i blästugn bör själva metallen varit föremål för recykling. Om kniven är smidd av ett annat föremål vet vi ej. Dateringen gäller alltså det kol som tillförts materialet i samband med själva framställningen. Dateringen behöver mao inte ha något att göra med när kniven smiddes.

Det mest intressanta i sammanhanget är att det finns möjligheteen att göra absoluta dateringa av artefakter av stål (kolhaltigt järn). Dessa måste naturligtvis bedömmas kulturhistoriskt. För just knivar är det en stor poäng eftersom jag inte köper de typologier och kronologier som finns... Kniven är allt för allmängiltig (fulländad) i sin form för att  en typologisk datering skall kunna göras.

Litteraturtips: Pendergast, David M. 2000. The problems raised by small charcoal samples for radiocarbon analysis. Journal of Field Archaeology vol 27
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad Heimdahl

  • Avslutat konto
  • Veteran
  • Antal inlägg: 634
C14 datering av stål
« Svar #5 skrivet: mars 08, 2006, 15:11 »
Detta är verkligen en rolig applicering av 14C-analtsen som ni utfört tycker jag. Som en vetenskapshistorisk kuriositet kan jag sticka in en kommentar om att Nikolaas van der Merwes bok "The Carbon-14 dating of iron" kom redan 1979, och att han utförde 14C-analyser av järnföremål redan 1968 (se t.ex. hans artikel i Curren Anthropology 9:49-53). Visserligen men mycket primitivare metoder, men jag kände ett braskande behov av att upptätta myten om den realistiska ambitionen i Highlander ;)