Författare Ämne: Kan svenskheten ta slut? Utställning i Alingsås och Skara  (läst 18190 gånger)

Utloggad Adils

  • Veteran
  • Antal inlägg: 802
  • Arkeolog, konstvetare, poet, konstnär och musiker
SV: Kan svenskheten ta slut? Utställning i Alingsås och Skara
« Svar #20 skrivet: januari 07, 2012, 10:17 »
Ja, det har du naturligtvis rätt i. Vad jag vänder mig emot är att vi ska ifrågasätta om det finns några svenskar alls; finns det några indianer? Jag har på min fars sida kommit ned till 1497 i rakt nedstigande led, men jag vet förstås inte så mycket om de släkter som tillkommit på vägen; det är möjligt att det finns slaver, tyskar och valloner, men det är i mina ögon ingen större skillnad melan dessa. Jag menar, skåningar och smålänningar är ju inte olika raser direkt..... ;)

Det röda skynket för mig är alla dessa PeKpinnar på muséer nuförtiden.
Hell thir regin donaraz!

Utloggad supergeten

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 397
SV: Kan svenskheten ta slut? Utställning i Alingsås och Skara
« Svar #21 skrivet: januari 07, 2012, 10:22 »
Svenskhet är en kulturyttring.

Svenskhet skiljer sig inte från någon annan kultur på jordklotet - alla har haft samma påverkan av kulturer utifrån, mer eller mindre.


Så - varför skall det ältas om svenskheten som "något speciellt"? Eller är Italiensk kultur "renare" och bättre än svensk? Eller Fransk, eller Tysk, eller...osv.


Varför lyfter våran regering, och vissa kulturarbetare, denna fråga öht?



Är dock lite funderande kring DNA - Liverpool: The blood of the Norse Vikings is still coursing through the veins of men living in parts of the region, says a paper published this week that combined an investigation into ancient surnames and modern DNA testing.
Vad var det man såg då? PK-aktig rätt blandning av tyskt, finskt, kvänskt,samiskt...? :)

http://www.liverpooldailypost.co.uk/liverpool-news/regional-news/2008/02/09/viking-bloodlines-still-run-through-half-wirral-s-men-92534-20455507/ 

Utloggad Ájlis

  • Stammis
  • Antal inlägg: 160
SV: Kan svenskheten ta slut? Utställning i Alingsås och Skara
« Svar #22 skrivet: januari 07, 2012, 13:21 »

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Kan svenskheten ta slut? Utställning i Alingsås och Skara
« Svar #23 skrivet: januari 07, 2012, 21:44 »
Vad jag försökte beskriva är att ingen av oss är ”renrasig”, vi är alla mixade på olika sätt och i olika kombinationer. Vi har inte något högre värde än andra som är mixade på ett annat sätt. Vad vi har är vissa särdrag som skiljer oss från andra, t.ex. hudfärg, ögonfärg, kroppslängd, osv, alltså sånt som syns på utsidan av kroppen. Inuti är vi alla lika.

Frågan blir då reducerad till vilket värde vi sätter på vårt yttre. Hur mycket är det värt att vara lång, blond och blåögd – om nu detta är vettiga kriterier på en svensk? För mig personligen saknar det värde totalt eftersom det hela är mer eller mindre ett lotteri. Min syster är kort, brunögd med mörkt hår, alltså 100%  fel jämfört med mig – men båda är vi lika mycket svenskar eftersom vi har samma föräldrar.

Vad vi har som kanske är unikt är ett litet kroppsspråk, så litet att andra ”folk” inte ens kan läsa oss och en del anser att vi är stela och tråkiga – men vårt kroppsspråk är fullt utvecklat och mycket detaljerat – men gesterna osv är mycket små.

 Vi är reserverade mot främlingar eftersom jag tror att främlingar mycket ofta har gjort oss illa under seklernas gång, i alla fall har de stört oss och gjort oss oroliga. Vår grundinställning är att alla är lika - vilket är förunderligt egentligen – men Jantelagen ser till att ingen ”tror att han är nåt” – och det är för oss viktigt att ”vara här först”, anländer man senare är man inte lika mycket värd som de som anlände först… men ändå lika…

Vi lever i ett sådant klimat att vi blivit händiga, konstruktiva och uppfinningsrika vilket har gjort att vi överlevt i klimatet vi valt att bo i. Det som jag ser skiljer oss från en del andra folk är alltså mer från insidan, inte från utsidan. (För att inte reta någon PK så har naturligtvis andra folk utvecklat saker som hjälpt dem överleva i sitt klimat och deras styrka är alltså lite annorlunda än vår, den är lika mycket värd och framkallad av samma krav – alltså överlevnad - i just deras klimat).
 
För mig finns bara en enda ras – den mänskliga rasen. När det gäller hudfärg är jag färgblind.

Under mitt liv har jag lärt mig att skitstövlar och stolpskott finns hos alla folk och i alla samhällsklasser och att det har med störd personlighet att göra, inget annat.

Ajlis – du är redan medlem! Vi skall bara se till att det fungerar likadant på vår jord som i övriga universum – vi är inte riktigt där än… De andra i Universum väntar bara på att vi skall nå dit.  :)

( Det kommer att ta lite tid eftersom de då och då kollar hur långt vi har nått – det kallas för alien abduction – och tyvärr kollar de bara Amerikaner. :D

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Kan svenskheten ta slut? Utställning i Alingsås och Skara
« Svar #24 skrivet: januari 08, 2012, 00:52 »
Vad jag försökte beskriva är att ingen av oss är ”renrasig”, vi är alla mixade på olika sätt och i olika kombinationer.

Hur definierar du nu en "ras" (undergrupp av art) - om det inte går att skilja den ena från den andra?

Bör man inte använda samma kriterier på människor som på andra djur? Då skiljer vi direkt på olika - t.ex. klassas entitan (get-typp, kärrmes, lövmeis) klart, tydligt och oproblematisk från talltitan (gråmes, granmeis) - som två olika 'under-arter' - även om deras gener kan korsas hej vilt.

Utvecklingen av dom olika släkten/familjer/raser - bland människor såväl som andra djur - bygger ju på en oerhörd lång, biologisk process - där längre isolation mellan sub-grupper från samma art däggdjur ger olika "raser". Raser utvecklas alltså genom mutationer i arvsmassan, baserad på dom olika undergruppers specifika livsmiljö ('miljötryck'). Om förändringen inte är för stor kan individer från olika undergrupper (raser) fortfarande korsa sej med varann och få livsduktiga och fertila avkommor. Men utgångspunkten är hursomhelst att naturen först utvecklat och 'renodlat' dom olika undergrupperna. Annars skulle t.ex. 'nordiska människotyper' helt enkelt inte existera. Dom recessiva underarter - så som bleka och blåögda människor - har givetvis fått utvecklas under en mycket långvarig isolation från alla andra människor - intill dom kunde framstå som en egen 'folktyp' i samvaro med andra och tropiska folktyper.
   
http://sv.wikipedia.org/wiki/Taxonomi

Värdet av en amazon-indians specifika egenart kommer som bäst till uttryck när man skal leva och jaga i Amazonas. Där är hans genetik MER värd än nån annans. Skal man klara av det ständiga solskenet i Central-Afrika få man helst vara 'blåsvart' i både hy och hår. Men om man varje vinter får vada djupsnön upp till höfterna och svänga timmerbilan så fort det ljusnar, då kan det va' bra å ha lite extra med kroppshöjd och muskler - och en maximerad sensitivitet för solens ljus och värme.

Vilket värde vi sätter på vår egen natur - som amzon-indian, kaukasier eller kines - bestämmer också vilket värde vi kommer sätta på alla andra djur och människor i vår omgivning. Därför är det svårt att förstå varför man skal behöva skämmas för att vara av 'nordisk avstamning' - antingen man vill titulera sej själv som 'rot-finsk', 'helyllesvensk', 'pære dansk' eller 'äkta same'.

En naturlig diffrensiering och utveckling till högt specialiserade katt- hund- och hästraser vittnar mer än något om värdet av vällyckade anpassningar. Alla gamla, ursprungliga kulturtraditioner vitnar dock om människans naturliga förgreningar - till olika former och fasoner. Värdet av alla dessa speciella färdigheter framgår - efter all sannolikhet - av förmågan att leva och reproduceras inom dom högst lika miljön som funnits på klotet. Nya, biologiska färdigheter - att t.ex. uthärda kyla - är alltså ett gemensamt arvode från våra nordiska anfäder som engång överlevde "fimbulvintern".

Hela den fysik, kultur och ekonomi som behövs för att ge nordiska barn ett schysst liv hänger alltså på den ärftliga förmågan att tackla vinterhalvåret. DET har givetvis ett värde för alla som tänker fortsätta leva av att odla jord, fiska fisk, sjunga snapsvisor och dansa i ring ikring majstången...

Att vara en riktig svensk innebär också att man vill behålla den svenska befolkningens genetiska och kulturella egenart - såväl som folkets historiska medvetenhet, kulturella identitet och politiska plattform för en framtida utveckling. Det är definitivt inget skämt. Folk och nationer utan historisk identitet har en tendens att uppträda historielöst - eller gå i upplösning - så snart man kommer under social-politisk eller ekonomiskt press...  :-[
« Senast ändrad: januari 08, 2012, 01:24 av Boreas »
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Yngwe

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 702
SV: Kan svenskheten ta slut? Utställning i Alingsås och Skara
« Svar #25 skrivet: januari 08, 2012, 01:52 »
Boreas nu tycker jag du  är ute och cyklar rejält långt utanför cykelbaban. Ingen vettig genetiker har ännu påstått sig kunna särskilja en specifik allmängiltig svensk genetisk uppsättning. Ingen folklivsforskare har påstått sig kunna särskilja en spefifik allmängiltig svensk kultur.  Att försöka förklara svenskar som en ras är ren gallemattias, enligt mig dessutom av värsta sorten.
 
Vi här i norden har utom alla tvivel om och om igen under årtusenden fått arvsmassa, kunskap och tyckande i olika doser utifrån, precis som vår arvsmassa. kunskap och tyckande har sipprat ut till omvärlden. Inte heller hare hela norden tagit emot och givit samma mängder gener och kunnande och det har inte skett samtidigt. Svenskheten är alltså mångformig även inom Sverige.
 
Det finns inte en enda person du kan namnge, död eller levande, där du kan påvisa att hans gener är genuint och unikt svenska, och det finns inte en kulturell företeelse som du kan säga var genuint och uniktsvensk. Inte ens midsommarstången är helt säkert unikt svensk, och om den skulle visa sig vara det är musiken som spelas vid dansen antingen en polka med rötter i Böhmen, eller den populära polskan, vars namn tydligt visar sitt ursprung. Eller en ringlek med balladsånger som förlaga...
 
Med all tydlighet är alltså det svenska bara vårt sätt att framföra det hela på, och det är värt nog så mycket. Om vi inte hade välkommnat influenser utifrån och tagit hand om dom på det sätt vi gjort hade det inte funnits något svenskt alls.
 
 
En svensk pizza är något unikt och genuint svenskt, det finns ingen anna stans. Och ingenstans gör en kebabpizza-sås som den i Jönköping, den finns bara här och föremål för stor beundran och stolthet, och alla hemvändares självklara val.   De äldre motsträviga äter ju förstås hellre riktig svensk mat, som kåldolmar!  ;D
 
" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Kan svenskheten ta slut? Utställning i Alingsås och Skara
« Svar #26 skrivet: januari 08, 2012, 03:27 »
Problemet Boreas är var man skall dra gränser – och kanske framför allt vem som skall dra gränser – och av vilka skäl. Vi vet ju historiskt att det är katastrofalt att dra gränser, eller hur?

Mina barn är 50 % Samer. Jag har inga som helst problem med detta eftersom jag lärde mina barn att oäkta barn inte finns, alla barn är äkta barn, halvsyskon inte finns, det finns bara syskon – och mina barn har fördelen av att vara 100 % svenskar och 100% Samer, dom är inte antingen eller, dom är både ock. Mina barnbarn likaså eftersom dom växer upp i båda kulturerna samtidigt.
 
•   Grundtanke, jag är vad jag räknar mig till att vara.

Det beror alltså helt på vilket synsätt man väljer att ha – och man väljer verkligen sitt synsätt. Skall det vara brett och omfamnande - eller smalt och egotrippat. Skall jag se skillnader eller likheter, är glaset halvfullt eller halvtomt. JAG bestämmer hur jag vill se världen.

Blåmesen skiter nog i att han är en blåmes skulle jag tro, hans problem är att hålla sig vid liv och skaffa mat för dagen.  Han parar sig med den tjej han finner läckrast – de med läcker blå färg på huvudet. Han ser inte talgoxarna som svartskallar, bara som lite stökigare kusiner kanske.

Det är vi som har problem eftersom vissa av oss hela tiden söker skillnader mellan oss. Man kan kanske förklara det med att vi inte behöver slita för dagens mat lika mycket som blåmesen så vi har tider över att använda vår hjärna till ovidkommande saker.

En fd kollega till mig (för längesedan), en Jugoslav, kom en dag in i vårt personalrum glatt leende och tittade på ett gäng av sina landsmän ”Idag har jag blivit Svensk medborgare och från och med nu heter jag Sven Svensson – jag harv också fått mitt första gråa hårstrå - så nu kan ingen kalla mig för Svarta Kalle mera – eller vad säger ni era jävla utlänningar ” och så gav han upp ett gapskratt.

Hans val att tackla att han var invandrare tycker jag vi kan beundra. Det var en härlig kille med mycket humor och med en stor famn som var öppen för alla, oavsett vilka länder de kom från.

Ett annat problem Boreas är att i knädjup snö är det kanske bra med en lång kropp, muskler och en ljus hy. Visst, blå ögon också har jag läst – men jag har aldrigfått ihop just detta logiskt eftersom alla arktiska folk - som står i ännu djupare snö, är alla svarthåriga, korta, mer kompakt byggda än vad vi är - samt har bruna ögon  – så jag köper nog inte riktigt det arktiska ljuset eller vårt speciella klimat heller – förklaringen bör ligga någon helt annanstans. Snarare kanske en kul mix av gener som fungerade bra just här eftersom vi nog högg ved mer än vad vi stod till knäna i snön  :)

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad Herulen

  • Veteran
  • Antal inlägg: 624
SV: Kan svenskheten ta slut? Utställning i Alingsås och Skara
« Svar #27 skrivet: januari 08, 2012, 13:17 »
Jag skulle vilja exemplifiera med en episod ur Leif GW Perssons nya bok ”Gustafs grabb”. Leif skriver att han alltid gillat skönlitteratur och att läsa böcker överhuvudtaget. Under hans skoltid hade detta gett honom ett försprång gentemot hans skolkompisar som inte gillade att läsa. Lärarna uppmuntrade naturligtvis Leif till fortsatt läsning och att även börja skriva själv. Så under slutet av gymnasiet fick Leif en ung kvinnlig lärare som sa att all den kunskap som eleverna trodde att de fick genom läsningen är fel. Det finns en dold agenda menade läraren. Persson skriver att han blev mycket provocerad och irriterad över detta eftersom vad läraren faktiskt sa var att Leif var korkad och nu behövde vägledning i sin läsning. Denna kvinna hade sin bakgrund i en högborgerlig familj, hon hade gått många år på universitet och nu sällat sig till kulturfolk på den yttersta vänstern (där de flesta hade samma bakgrund som kvinnan) vars projekt var att just upplysa folket. Läraren kom sedermera att göra karriär och bli en mycket känd kulturdebattör. Vilken ville Leif inte avslöja.

Känns detta igen idag? Jag blir lika provocerad som Leif över att bli idiotförklarad. Självklart finns det inget konkret vi kan ta på i frågan om vad som är svenskt. Det kan man förresten inte heller göra angående museum. Om en person från amazonas innersta djungel frågade oss vad ett museum var för något skulle ingen kunna säga något bestämt. Detta gäller det mesta i samhället där fenomenen i sig (till exempel ämnet arkeologi) inte existerar i fast fysisk form utan genom gemensamma föreställningar om det.  Jag undrar vad som är så nytt och vågat med att fastställa denna uppenbara sanning? Det är ju snarare så att vara svensk är att slippa definiera vad det står för precis som att slippa göra det om man är japan, chilenare, siouxindian eller varför inte same. Man kan förresten ha flera identiteter. Själv är jag upplänning, norrlänning, svensk, skandinav, europé och världsmedborgare. Eller varför inte att även identifiera mig som tillhörande den biologiska arten människa boendes på planeten Tellus i vintergatan som i sin tur tillhör den lokala galaxhopen och lokala superhopen.  Den enklaste och minst provocerande identifieringen är förstås: boendes i kosmos. Det kan ingen problematisera över.       

Utloggad Sven-Åke

  • Veteran
  • Antal inlägg: 652
SV: Kan svenskheten ta slut? Utställning i Alingsås och Skara
« Svar #28 skrivet: januari 08, 2012, 15:26 »
Arkeologi =   Lära om bågen    :)

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Kan svenskheten ta slut? Utställning i Alingsås och Skara
« Svar #29 skrivet: januari 08, 2012, 19:05 »
Alla barn föds kreativa – men de flesta dör utan sin medfödda kreativitet. Skolan är den första, och kanske största, orsaken till att kreativiteten dör.

Ser vi på hur företagen resonerar även idag så efterlyser man kreativa människor, sk innovatörer. Samtidigt vill man inte anställa ”udda” människor. Om en udda människa anställs så uppstår oftast mobbing i olika former på arbetsplatsen, väldigt ofta uppifrån och ned, i organisationen.

Ser vi på oss själva så gäller jantelagen väldigt starkt. ”Du skall inte tro att du är nåt” är hos oss en väldigt djup känsla (mer en känsla än en tanke). Vi säger nästan alltid när vi hör ett förslag att ”det går inte – så har vi aldrig gjort förut” mm. En innovatör har därför alltid svårt att få igenom sitt nytänkande, han/hon måste även ha andra starka delar i sin personlighet som t.ex envishet, personlig trygghet, god formuleringsförmåga, god presentationsteknik, mm. Just den kombinationen är ganska sällsynt = många kreativa människor lär sig att undertycka sin kreativitet eftersom omvärldens tryck på dem blir för hårt. (Det går att träna upp den igen om man vill).

Tron på auktoriteter/majoriteter är stor hos en stor del av mänskligheten. Har en auktoritet sagt att världen ser ut som X – då är det väldigt svårt för en innovatör att säga att värden ser ut som Y, inte som X. Innovatören måste då bevisa två stora saker, 1, auktoriteten hade fel och 2, argumentera för sin upptäckt om Y. Han har alltså två stora hinder att klättra över. Har auktoriteten dessutom stor makt – så kan det vara mycket svårt att uppnå en förändring. Jämför med när kristna kyrkan ansåg att joden var platt och att jorden var universums medelpunkt. Hade man en annan uppfattning brändes man levande på bål…. Dömd av en religion med ett stort kärleksbudskap…

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad 123hopp

  • Stammis
  • Antal inlägg: 377
SV: Kan svenskheten ta slut? Utställning i Alingsås och Skara
« Svar #30 skrivet: januari 08, 2012, 20:11 »
Denna religions kärlekbudskap gäller bara själen. Både kroppen och "individuella anden" omges inte av kristna kärleksbudskapet. Så, de brände kroppen på bål av kärlek - för det bästa av kättarens själ. Även de mystikerna som nådde till Anden i första hand brukade bli beskyllda av kätteri... innan så småningom några blev accepterade som helgon. NB De hårresande rapporter från helvetet gäller också bara själen. Men man kunde ju säga istället att helt enkelt efter döden själar blir rensade av sina individuella erfarenheter. Antika allegorier har tex bina återvändande till bikupan och lämnande honungen där nere.

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Kan svenskheten ta slut? Utställning i Alingsås och Skara
« Svar #31 skrivet: januari 08, 2012, 21:25 »
Visst, så sa deras munnar att det var. Det var praktiskt eftersom man då, med Guds hjälp, kunde ta död på oliktänkande = ”Gud vill det – själv är jag helt oskyldig” – alltså ett drömscenario för människor som saknar moral, etik och empati för sina medmänniskor. Jag tror alltså inte för ett ögonblick att de verkligen trodde på själens rening  och att de egentligen gjorde offret en tjänst.

Vi ser samma sak idag hos majoriteten av värdens terrorister, de använder religion för att rättfärdiga sina mord på oskyldiga människor.

Enligt samma tankemönster (tankefel) dömer den kristna högern alla som inte tror lika djupt som de själva gör eller har samma värderingar som de själva har.

 Jag tror inte att det är så långt borta förrän den Kristna högern metodiskt och planerat börjar med terrorism mot andra religioners folk. Naturligtvis i Guds namn – och vi är tillbaka på ”korstågstänkande” med allt vad det innebär.

Det förunderliga är ju vad vi människor kan utföra i religionens namn.

Därför är jag hedning och tror på mina förfäder eftersom jag vet att de verkligen har funnits.

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad supergeten

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 397
SV: Kan svenskheten ta slut? Utställning i Alingsås och Skara
« Svar #32 skrivet: januari 09, 2012, 09:02 »
Visst, så sa deras munnar att det var. Det var praktiskt eftersom man då, med Guds hjälp, kunde ta död på oliktänkande = ”Gud vill det – själv är jag helt oskyldig” – alltså ett drömscenario för människor som saknar moral, etik och empati för sina medmänniskor. Jag tror alltså inte för ett ögonblick att de verkligen trodde på själens rening  och att de egentligen gjorde offret en tjänst.

Vi ser samma sak idag hos majoriteten av värdens terrorister, de använder religion för att rättfärdiga sina mord på oskyldiga människor.

Enligt samma tankemönster (tankefel) dömer den kristna högern alla som inte tror lika djupt som de själva gör eller har samma värderingar som de själva har.

 Jag tror inte att det är så långt borta förrän den Kristna högern metodiskt och planerat börjar med terrorism mot andra religioners folk. Naturligtvis i Guds namn – och vi är tillbaka på ”korstågstänkande” med allt vad det innebär.

Det förunderliga är ju vad vi människor kan utföra i religionens namn.

Därför är jag hedning och tror på mina förfäder eftersom jag vet att de verkligen har funnits.

Thomas

Fast en självmordsbombare måste ju bevisligen vara rätt övertygad i sin tro. Alltså, religionen är då inte ett verktyg utan snarare en verklighet. Går nog att överföra på många högerkristna också.

Varför skulle inte forntida människor ha sagt " gud vill det" och verkligen trott det?

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Kan svenskheten ta slut? Utställning i Alingsås och Skara
« Svar #33 skrivet: januari 10, 2012, 03:48 »
Jag tror inte att någon vet vad som egentligen lockar en självmordbombare, oavsett hans eller hennes religion – och vad jag vet finns det inte någonting i de stora religionernas skrifter som säger att man har rätt till att spränga oskyldiga människor i luften, tvärtom.

Men, likaväl som Kristna misstolkar brottstycken ur Bibeln på det grövsta kan säkert andra religioners skrifter misstolkas om man tar ut brottstycken ur dem.

Fanatiker finns över allt, i alla religioner och de har funnits i alla tider. För en fanatiker är inte lagens bokstav det viktiga, det är hur han tolkar det skrivna – och då kan det bli hur bra – eller hur tokigt som helst – lika tokigt som om man följer lagens bokstav.
Följer man Bibelns bokstav skall alla som är otrogna i äktenskapet stenas till döds – och följer man det vore väl Sveriges befolkning minst halverad…. Vi skulle få jäkligt ont om sten i det här landet i alla fall – eller var det återanvändning av stenarna?

Säkert finns det några självmordsbombare som var djupt deprimerade och som ville ta sitt liv men inte vågade eftersom de skulle bli evigt fördömda. Då är det ju en bra idé att bli självmordsbombare eftersom man då kom direkt till paradiset - med alla synder förlåtna? Jag kan tänka mig ett antal andra skäl till samma sak – samt, naturligtvis, som du säger, även religiösa skäl.

Men jag tvivlar lite på den religiösa övertygelsen när retarderade barn används som självmordsbombare….

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
SV: Kan svenskheten ta slut? Utställning i Alingsås och Skara
« Svar #34 skrivet: januari 10, 2012, 13:20 »
Jag tycker "svenskhetsdebatten" är trams. Etnisk tror jag kn appast man idag kan dra gränsen mellan de som har nordgermanisk, keltisk eller slavisk ursprung men som bott här i ett antal generationer.
Varje område har sin regionala kultur, men någon enhetlig "svensk" kultur tror jag inte på. Det var snarare "blod och järn" än kultur och etnisk ursprung som avgjorde om ma<n (som exempelvis skåning, bohuslänning eller jämte) blev dansk, svensk eller norsk.
Självklart är det löjligt att kalla flaggan, nationalsången mm som något negativt, och jag har själv aldrig träfffat någon invandrare som tyckt detta. Orsaken till våpr kulturella förflackning tror jag snarare är frånvaro av ockupation och förföljelse.
Nu delar jag inte Carl-Thomas syn på religionens roll i terrorismen. I boken "Allahs svarta änkor" om Tjetjenien tyder snarare på personlig hämd än religiös tro.
Även terroristerna från 11 september beskrivs inte av de som kände dem som några som levde ett extremt religiöst liv. Jag tror snarare på ett politisk motiv, ge sitt liv för fosterlandet -Nazi-Tyskland glorifierade exempelvis detta, liksom andra världskrigets Japan.

Utloggad Yngwe

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 702
SV: Kan svenskheten ta slut? Utställning i Alingsås och Skara
« Svar #35 skrivet: januari 10, 2012, 14:55 »
Håller med dig Karlfredrik!   Förutom att jag inte tycker Thomas lägger skulden för terrorism på religionen, utan snarast säger att religionen kan vara ett slags stöd för en person som inte ser annan utväg av helt andra orsaker.
" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"

Utloggad supergeten

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 397
SV: Kan svenskheten ta slut? Utställning i Alingsås och Skara
« Svar #36 skrivet: januari 10, 2012, 15:13 »
Håller med dig Karlfredrik!   Förutom att jag inte tycker Thomas lägger skulden för terrorism på religionen, utan snarast säger att religionen kan vara ett slags stöd för en person som inte ser annan utväg av helt andra orsaker.

Att kristna nu fördrivs, och slaktas, i norra Afrika är starkt bundet till religion, inget tvång. I mina ögon är detta rena terrorhandlingar.

Jag lägger inga värderingar i detta, konstaterar fakta.

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Kan svenskheten ta slut? Utställning i Alingsås och Skara
« Svar #37 skrivet: januari 10, 2012, 19:53 »
Är inte det nu pågående dödandet i Afrika egentligen ett stamkrig?

Två stammar som konkurrerat med varandra i århundraden, numera har den ena stammen Muslimsk tro och den andra en Kristen tro – och så börjar de döda varandra. Man använder religionen som orsak till stridigheterna – men i grunden är det en urgammal stamfejd?

Ser man på alla gamla stridigheter i Afrika så (tror jag) att de samtliga varit stamkrig – så varför skulle detta krig vara annorlunda?

Religionen används alltså återigen som ”vapen” och orsak till stridigheterna.

Yngwe, du förklarade min uppfattning bra.

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad supergeten

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 397
SV: Kan svenskheten ta slut? Utställning i Alingsås och Skara
« Svar #38 skrivet: januari 10, 2012, 22:08 »
Är inte det nu pågående dödandet i Afrika egentligen ett stamkrig?

Två stammar som konkurrerat med varandra i århundraden, numera har den ena stammen Muslimsk tro och den andra en Kristen tro – och så börjar de döda varandra. Man använder religionen som orsak till stridigheterna – men i grunden är det en urgammal stamfejd?

Ser man på alla gamla stridigheter i Afrika så (tror jag) att de samtliga varit stamkrig – så varför skulle detta krig vara annorlunda?

Religionen används alltså återigen som ”vapen” och orsak till stridigheterna.

Yngwe, du förklarade min uppfattning bra.

Thomas

Nej. Boko Haram är verkligen ingen stam. Boko Haram är själva essensen av hur illa det kan gå när religion får styra obehindrat.

...och för kopterna i Egypten så innebar/innebär "den arabiska våren" motsatsen till fred. Det muslimska brödraskapet, som tar över Egypten, har även sagt att Israel inte har rätt att existera och att man skall eventuellt folkomrösta om vapenvilan med Israel. Bara för att nämna något exempel.
Det muslimska brödraskapet är även de essensen av religiöst vansinne.


Faktum är att kristna fördrivs från mellanöstern.

Läs gärna denna sorgliga sammanfattning om läget:
http://www.timesofmalta.com/articles/view/20120106/opinion/The-persecution-of-minorities.401193


Stamkrig pågår säkerligen oxå - men man måste se de problem som religionen skapar, på båda sidor - dessa problem har stark potential att sända oss in i en misär vi inte ens kunnat föreställa oss.

Utloggad Yngwe

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 702
SV: Kan svenskheten ta slut? Utställning i Alingsås och Skara
« Svar #39 skrivet: januari 10, 2012, 22:44 »
Om man ska gå fruktansvärt off topic så har faktiskt religiösa minoriteter övelevt i århundraden på muslimskt kontrollerat område, och det i betydligt större grad än vad som skett på kristna områden.  Om kopternas svårigheter hade varit verkligt religiöst betingad hade de varit borta sedan länge.
 
Det är nog snarast så att rådande situation gör det svårt för minoriteter av alla slag, det finns gott om paralleller, och möjligen blir man slagpåse då konflikten i området i stort tycks polariserad mellan kristna/judar och muslimer.  Med minsta kännedom om mellanösternkonflikten så vet man dock att religion inte alls är huvudfrågan, och faktiskt ett relativt sent inslag, iallafall i sin framträdande roll.
 
 
Nekande av rätten till existens för Israel är inte heller religiöst betingad, utan handlar om att man inte accepterar FN's beslut att upprätta staten Israel på vad man tycker var palestinskt område.
" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"