Författare Ämne: Kan svenskheten ta slut? Utställning i Alingsås och Skara  (läst 9063 gånger)

Utloggad supergeten

 • Avslutat konto
 • Gode
 • Antal inlägg: 1 397
SV: Kan svenskheten ta slut? Utställning i Alingsås och Skara
« Svar #40 skrivet: januari 10, 2012, 23:12 »
Om man ska gå fruktansvärt off topic så har faktiskt religiösa minoriteter övelevt i århundraden på muslimskt kontrollerat område, och det i betydligt större grad än vad som skett på kristna områden.  Om kopternas svårigheter hade varit verkligt religiöst betingad hade de varit borta sedan länge.
 
Det är nog snarast så att rådande situation gör det svårt för minoriteter av alla slag, det finns gott om paralleller, och möjligen blir man slagpåse då konflikten i området i stort tycks polariserad mellan kristna/judar och muslimer.  Med minsta kännedom om mellanösternkonflikten så vet man dock att religion inte alls är huvudfrågan, och faktiskt ett relativt sent inslag, iallafall i sin framträdande roll.
 
 
Nekande av rätten till existens för Israel är inte heller religiöst betingad, utan handlar om att man inte accepterar FN's beslut att upprätta staten Israel på vad man tycker var palestinskt område.

Tja...många fundamentalistiska judar menar ju att, då texterna säger att deras messias skall komma när hela Israel åter är judiskt, man måste fortsätta expandera med bosättandet...


Dessa folkgrupper drivs av ett hat mot varandra som vi knappt kan förstå. Och båda har rätt. Enligt sin bok. Som kommer från samma källa.


Människan är en sorglig varelse.Ps. 100 000 kopter har lämnat Egypten sedan "den arabiska våren". Vi ser nu ett nytt mellanöstern ta form. Ett mellanöstern där sharia kommer att vara en stark drivkraft.
Vissa judiska bosättningar förbjuder män och kvinnor att sitta bredvid varandra på bussen...

Utloggad Yngwe

 • Gode
 • Antal inlägg: 5 702
SV: Kan svenskheten ta slut? Utställning i Alingsås och Skara
« Svar #41 skrivet: januari 10, 2012, 23:23 »
Visst, helt klart finns fundamentalister som i religionens namn ställer till med mycket elände, men dessa är knappast många nog att driva konflikten. Många fundamentalister är också resultat av en sönderslagen omvärld där religion är det enda som inte kan omkullkastas då den ställer sig över allt annat. Det syns med allt tydlighet i mellanöstern, när varken nationalism eller socialism räckte till tog man till religionen....
 
Borde inte religiösa skrifter vara försedd med samma varningstext som min snusdosa?
" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"

Utloggad supergeten

 • Avslutat konto
 • Gode
 • Antal inlägg: 1 397
SV: Kan svenskheten ta slut? Utställning i Alingsås och Skara
« Svar #42 skrivet: januari 10, 2012, 23:29 »
Absolut. Jag är väldigt skeptisk till religioner. Även om jag rätt ofta bläddrar i min farfars gamla bibel... :)För att åter vara dyster om framtiden:

...hundratusentals historiska texter har redan brunnit i Egypten - hittade även detta:

  For now members of the Nour (The Light) Salafist party, which won 20 per cent of the vote in recent elections, are talking about putting an end to the 'idolatry' represented by the pyramids.
 


http://www.dailymail.co.uk/debate/article-2077964/The-Salafist-partys-plan-Pyramids--cover-wax.html 


Pyramiderna, samma framtid som statyerna i Afghanistan?


Utloggad Piankhy

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 463
SV: Kan svenskheten ta slut? Utställning i Alingsås och Skara
« Svar #43 skrivet: november 02, 2012, 09:04 »
Ledare I DN om frågor kring vad som är svenskhet, hur det definieras och var gränsen går. Artikeln refererar bl a till en attitydstudie bland gymnasieungdomar:

Citera
Eller vad sägs om följande axplock från studien?

För att kunna sägas vara svensk anger 47 procent att det åtminstone är ganska viktigt att det inte syns på utseendet att man har rötter i ett annat land. 50 procent anser att familjen/släkten ska ha bott minst fem generationer i Sverige. Om kravet sänks till två generationer blir motsvarande andel 58 procent.

En annan fråga som tas upp är vilka som bildar par med vilka:

E
Citera
tt liknande mönster syns när man tittar på ungdomars parbildning över etniska och nationella gränser, en viktig men försummad indikator på olika gruppers integration i ett samhälle. De svenska gymnasieelever som har en partner med bakgrund utanför Norden tenderar att se mer fördelaktigt på invandrare än andra.

Över huvud taget är det intressant att notera att ungdomar med svensk och nordisk bakgrund mer sällan än andra har en partner med ursprung i länder utanför EU och Nordamerika, enligt Anders Lange.

Det säger mycket om integrationsfrågans komplexitet – och hur svårt det är att ”öppna dörren” för den andre. Men det är inte enbart svenska dörrar som gnisslar. Bland flickor från muslimska länder med partner är det färre än var tredje som har en pojkvän med svensk bakgrund. För muslimska pojkar är andelen mer än dubbelt så stor.

Så endogami (åtminstone i viss omfattning) som ett medel att upprätthålla etniska och kulturella gränser tycks förekomma lite här och var. Det finns ju t o m bland några invandrare  fenomenet att föräldrarna hellre brukar våld mot  sina döttrar hellre än att tillåta dem att ha svenska partners.

Och ibland händer det ju att invandrarungdomar får stryk av svenska ungdomar för att de "tafsar" på svenska tjejer.

http://www.dn.se/ledare/signerat/blodet-och-jorden-fortsatter-pragla-synen-pa-svenskhet
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Adils

 • Veteran
 • Antal inlägg: 802
 • Arkeolog, konstvetare, poet, konstnär och musiker
SV: Kan svenskheten ta slut? Utställning i Alingsås och Skara
« Svar #44 skrivet: november 02, 2012, 09:39 »
Det kan vara medfött, ett slags "etnisk självbevarelsedrift". Jag tor nog inte att svenskheten tar slut, men våra barnbarn kan få uppleva sig vara i minoritet i sitt eget land om man inte ställer om i flykting- och invandringspolitiken snart.
Hell thir regin donaraz!