Författare Ämne: Bomull och Hampa  (läst 7364 gånger)

Utloggad Heimund

  • Medlem
  • Antal inlägg: 27
Bomull och Hampa
« skrivet: december 20, 2011, 10:03 »
Jag jobbar förnärvarande på en skrift om vikingatida kläde och behöver lite hjälp.

Jag jagar uppgifter på om man hittat rester av bomulls eller hampa textilier som kan knytas till vikinga sammanhang. Enligt de flesta referensmaterial finns det ej - men man vet aldrig vad som gömmer sig därute!  ;)

Jag vill också gärna veta om det har förekommit fynd (som ej direkt knyts till "vikingar") av det samma som är samtida med vikingatiden, och isåfall var dessa har påträffats.

Har ni ngn teori om det ev. kan tänkas ha förekommit och isåfall hur de har nått våra förfäder mottages även tacksamt.

Det enda jag har att gå på är en svag minnesbild av att man hittat hampfrön samt hamprep (?) på Osebergaskeppet.

Hjälp och källor om ni har - tack!

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
SV: Bomull och Hampa
« Svar #1 skrivet: december 20, 2011, 10:32 »
det svenska jordbrukets historia del 1, sid 381-2.

Vikingatida textilfynd av hampa från danmark och norge. I osebergsskeppet ja, men tolkat som segel.

Hampodling förekom under järnåldern, åtminstone fram till vikingatidens slut. Ofta indirekta bevis så som pollen (canabis sativastår det då i diagrammet).
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Bomull och Hampa
« Svar #2 skrivet: december 20, 2011, 20:47 »
Grovt linne var tidigare vävd med eller av hampa. I segeltiden kallades det helt enkelt 'duk'. Namnet fortgår fortfarande inom industrin:
http://tapetserilagret.123ehandel.se/product.html?product_id=139&category_id=124

När briter och holländare från 1500-talet växte fram som sjöfartsnationer och kolonialister kan man i kortform tala om att "virket från Skandinavien, tjäran från Finland och hampan från Baltikum". Verkligheten var givetvis mer nuancerad, det fanns visserligen endera hamp-bönder i Skandinavien och Tyskland också.

Alla gamla repslagare fick givetvis göra alla rep och 'tög' av 'ty' ('tyg') - vilket i princip var hampa - till skillnad från och komplettering till det finare linet. Ordspråket "in i hampan" relaterar till tätheten på en normal 'hampskog' - och det sega arbete det var att skära, röta, slå och reda hampan till fiber reda för repslagning eller vävning. Hampodling var alltså ett utbrett fenomen från järnålderns handelsknarrar till dom tre-mastade segelskutornas tid.       När endera tror att vikingarna gjorde (alla) sina segel av 'tovad ylle' är man visserligen på cykeltur...

På 90-talet hörde jag att man hittat en förseglad lerkruka med hampfrön i en mesolitisk kvinnograv i England. Åldern "8.000 år" var den gången "otrolig". När man på senare år hör om  av 8.500 gamla spår efter korn (ölmalt) i Skottland blir i princip båda fynd mer trovärdiga.

Vissa former för hampa kan visserligen rökas, vilket man troligtvis gjorde i vikingatid. I dom äldsta landslagar vi har kvar, från 1100- och 1200-talet, beskrivs "reykjar-tot" i hop med div. spannmål, knippen och ris av olika produkter som bönderna skulle betala i skatt.  Att röka hampan var tydligen inget okänt - eller dyrt, eftersom hampa fanns överallt.  Under kolonitiden blev den fina virginnia-tobakken mode bland dom bättre borgarna och rökning av "stark tobak" ansett som de fattigas öde. Efter konstfibrens och segelskutornas tid kunde tobakksindustrin arbeta för ett förbjud av hela 'hamp-kulturen', vilket slutade med ett totalförbud av hamprökandet. Lagändringen kom först i USA under 1930-talet, varefter det spreds till Europa med USA's politiska makt och kulturella dominans efter värdskriget.

Vid början av 1960-talet blev förbjud också infört i Skandinavien. Sen dess har temat stigmatiserats, förträngts och glömts, så dom nya generationer skal slippa höra om dom gamla dagars 'synder' och 'ovett'. Tyvärr fick man med badvattnet också kasta ut minnet av Nordens gamla segelmakare och repslagare - och alla deras hampbönder.     
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Sven-Åke

  • Veteran
  • Antal inlägg: 652
SV: Bomull och Hampa
« Svar #3 skrivet: december 20, 2011, 20:59 »
Jag tvivlar på att man rökte hampa så tidigt. 
Helt enkelt var man så främmande för att ta in rök via munnen,  att man på 1600-talet inte visste vad man skulle kalla det. Man skrev att man  "söp rök"   när man rökte tobak.

Och när tobaken kom till Europa så var genomslaget så kraftigt att koloniseringen av staten Virgina baserades på just att skeppa tobak till Europa.   OM.....    bruket att röka saker hade varit utbrett tidigare så hade inte genomslaget av nikotin/tobak  blivit lika stort.
Den hampa som odlades (och odlas)   för rep och liknande hade inte så mycket cannabinoler att man upptäckt att det  var användbart i berusningssyfte.  Och detta kan inte ses enbart på frön! 

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Bomull och Hampa
« Svar #4 skrivet: december 20, 2011, 22:21 »
Envar får spekulera fritt. Att man torkat blad och blommor för att tillsätta värme och göra utdrag är inte precis nytt.  Tror du också att man glatt överlevt alla stenåldrar utan kokad vatten? I fall inte, varför skulle man inte redan då ha gjort teer och avkok i olika varianter? Kanske man gjorde te av hampan först - och sen kom på att den kunde rökas, med en annan effekt. Enligt dom äldsta grekiska sagor om skyterna hade dom en teknik med 'rökelse' - där dom 'drack rök' från - just det - hampa.

Man har speciellt utvecklade underarter av hampa med högre styrka av cannabinoler - och dito rusverkan. Dessa finns i regional tappning, från Marocko till Kina. Denna regionala specialisering är inte av ny dato, men hör snarare till den hedna tidens kulturformer.   

 
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad tty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 554
SV: Bomull och Hampa
« Svar #5 skrivet: december 20, 2011, 22:31 »
Den spånadshampa som odlas nuförtiden har mycket låg THC-halt. Men så var det inte förr. En god vän till mig (numera avliden) arbetade på 1940-talet på Statens Växtskyddsanstalt. Under krigsåren odlades mycket hampa, framför allt på Gotland, och han berättade att efter en varm sommardag ute i hampgärdena var han klart påverkad. Han tänkte knappast på saken då, men kom ihåg det på 60-talet då "hasch" blev på modet.

Utloggad Sven-Åke

  • Veteran
  • Antal inlägg: 652
SV: Bomull och Hampa
« Svar #6 skrivet: december 20, 2011, 23:34 »
Att man tillverkade teer är väl känt sedan länge, och även öl!   Och  andra drycker.

Skyterna  känner jag för lite till för att kunna kommentera,  dock läste jag för några år sedan att danska arkeologer skrev att man funnit hampa vid utgrävningarna i sydöstligaste Europa och man därav kunde dra slutsatsen att "forntidens människor blev höga på hash".
  Den artikeln redovisade inga fakta så jag trodde det var journalisten som vridit till det.

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Bomull och Hampa
« Svar #7 skrivet: december 26, 2011, 11:08 »
När man på stenålders boplats hittar ben-nålar och ben-knappar - så bevisar det givetvis inte att dom hade tråd också. Men, om man accepterar "induktion-deduktion-konklution" som en logiskt giltig princip, så kan man våga påstå att dessa stenåldringar vore högst rationella varelser, som gjort  en eller form för tråd - också.

Vid den paleolitiska boplatsen Kostenki i västra Ryssland har man faktisk hittat några nålar och ett större antal pärlor (nappar) - just ovanpå en tephra som är 39.000 år gammal. Enligt följande rapport har dom ryska arkeologerna även hittat tråden - och den påstås ha varit av hampa:

Citera
   
Ongoing excavations in Russia indicate anatomically modern humans were developing new technologies for survival in the cold, harsh region some 30 000 to 40 000 years ago, according to a University of Colorado at Boulder researcher...excavations at Kostenki -- a series of more than 20 sites about 250 miles south of present-day Moscow -- have yielded bone and ivory needles with eyelets that are 30 000 years old. Hemp thread was used for sewing.

http://www.donsmaps.com/images24/kostenkineedles.jpg
http://www.donsmaps.com/lioncamp.html

“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
SV: Bomull och Hampa
« Svar #8 skrivet: december 26, 2011, 17:43 »
Jag tvivlar på att man rökte hampa så tidigt. 

Inte direkt så att man behöver röka det för att påverkas av det.... Har en kompis som brukade bjuda på kakor, helst chokladbollar, med en ansenlig mängd hash inblandad i.... Inte lika snabb effekt som när man röker det, men nog gick det upp i skallen allt. Betydligt mycket långvarigare och lynnigt rus för övrigt.
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad Odinkarr

  • Stammis
  • Antal inlägg: 192
  • Zigenarfågeln och negerfinken - fine svenske ord
    • Asernes æt
SV: Bomull och Hampa
« Svar #9 skrivet: december 26, 2011, 23:41 »
Her er et par links. Måske er de brugbare.

Dragtens udvikling i yngre jernalder og vikingetid

http://oldtiden.natmus.dk/livet_i_oldtiden/hvordan_gik_de_klaedt/dragter_fra_yngre_jernalder_og_vikingetid/dragtens_udvikling_i_yngre_jernalder_og_vikingetid/

Tekstilteknologi i yngre jernalder og vikingetid

http://oldtiden.natmus.dk/livet_i_oldtiden/hvordan_gik_de_klaedt/dragter_fra_yngre_jernalder_og_vikingetid/tekstilteknologi_i_yngre_jernalder_og_vikingetid/

Farver, mønstre og dekorationer

http://oldtiden.natmus.dk/livet_i_oldtiden/hvordan_gik_de_klaedt/dragter_fra_yngre_jernalder_og_vikingetid/farver_moenstre_og_dekorationer/

Herfra kan du søge videre på de enkelte gravfund og forhåbentlig komme frem til en bedre viden.

Endelig kan jeg anbefale specialet "Vikinger i uld og guld" af Charlotte Rimstad. Jeg synes hun kommer godt omkring, og giver god viden i sin afhandling:

http://www.dragt.dk/assets/PDF-filer/VikingeriUldogGuld1.pdf


mvh

Flemming

Utloggad Adils

  • Veteran
  • Antal inlägg: 802
  • Arkeolog, konstvetare, poet, konstnär och musiker
SV: Bomull och Hampa
« Svar #10 skrivet: december 27, 2011, 12:47 »
Brännässlor, som är nära släkt med hampa, odlades i stor skala för textiltillverkning vid förra sekelskiftet om jag inte missminner mig.
Hell thir regin donaraz!

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Bomull och Hampa
« Svar #11 skrivet: december 27, 2011, 12:57 »
Visst, nässelduk - http://sv.wikipedia.org/wiki/N%C3%A4ttelduk - var den skandinaviska varianten av chiffon: http://sv.wikipedia.org/wiki/Chiffong
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Sven-Åke

  • Veteran
  • Antal inlägg: 652
SV: Bomull och Hampa
« Svar #12 skrivet: december 27, 2011, 13:40 »
Har för mej att det kallas "Nettelduk"  i medeltida handlingar.