Författare Ämne: Diskussion om mänskliga kvarlevor på museer  (läst 14567 gånger)

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Diskussion om mänskliga kvarlevor på museer
« Svar #20 skrivet: oktober 31, 2011, 18:18 »
I gravfältstäta landskap som Mälardalen skulle det bli mycket problematiskt om vi skulle börja begränsa möjligheterna till eller göra det mycket dyrare att gräva ut gravfält inför byggen. Framför allt infrastrukturutbyggnad skulle bli rejält dyrare och mer komplicerat.

Sen kan man alltid diskutera hur lättvindigt vi ska gräva ut just gravfält. Trots att fornminneslagen är till för att skydda fornlämningar, och grundmålet alltid ska vara att försöka bevara registrerade fornlämningar utan ingrepp, så anses nästan alltid exploateringens "samhällsnytta" som större än fornlämningens "samhällsnytta". Det leder till att man istället för att försöka hitta sätt att bevara tex gravfältet genom modifiering av byggplanerna, så låter man det tas bort.
Ibland är pricksäkerheten nästan komisk, som när en liten motorvägsavfart i Rosersberg lyckas träffa tre gravfält och en medeltida smedja, eller när en rondell utslängd på ett enormt fält i Fyrislund i Uppsalas utkant självklart placeras på det enda impedimentet som finns på flera hundra meters avstånd, vilket förstås utgjordes av ett gravfält. Ironiskt nog så hade huvudplanen för områdets utbyggnad flera år tidigare pekat ut impedimenten som viktiga att bevara just på grund av deras kulturhistoriska betydelse. Någonstans på vägen vann väl dock kostnaderna.   

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Diskussion om mänskliga kvarlevor på museer
« Svar #21 skrivet: november 07, 2011, 14:24 »
Lite mer om diskussionen och de deltagande:

http://hethistoria.wordpress.com/
Ju äldre desto bättre.

Utloggad supergeten

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 397
SV: Diskussion om mänskliga kvarlevor på museer
« Svar #22 skrivet: november 07, 2011, 15:58 »
Gardell - är inte han på nån båt på väg till Israel nu?

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Diskussion om mänskliga kvarlevor på museer
« Svar #23 skrivet: november 11, 2011, 13:41 »
Ytterligare blogginlägg från Åsa Larsson om TV-diskussionen:

http://tingotankar.blogspot.com/2011/11/bara-ben.html
Ju äldre desto bättre.


Utloggad supergeten

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 397

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Diskussion om mänskliga kvarlevor på museer
« Svar #26 skrivet: november 12, 2011, 15:35 »
Att vi gräver ut gravar och står där med en mängd ben kan inte undvikas eftersom vi bygger vägar och annat. Vi bör även i de fall gravar är speciellt intressanta gräva ut dem eftersom materialet annars kommer att brytas ned och förstöras helt på naturlig väg.

Vad gör vi då sedan med det vi grävt ut? I en annan tråd föreslog jag att vi gör en historisk plats med olika tidsepoker, från stenålder till medeltid. Varje tids gravar återskapas till det yttre – men innanför finns ett benhus där benen samlas. Med benhus menas då att benen gravsättes i benhuset. Frågan är om dessa benhus (ett eller flera) skall ha en sådan miljö att benen bevaras – eller inte.

Området (historieparken) skall samtidigt ge en bra bild av vår gravläggningshistoria. Där bör finns dösar, gånggrifter, hällkistor, rösen Högar samt exempel på alla gravtyper vi vet har förekommit i vårt land, alltså även flatmarksgravar (hur man nu skall utmärka dessa). Totalt sett en genetisk ”kökkenmödding” dit alla våra förfäder samlas som inte kan återbegravas i sina ursprungsgravar.

Jag tror att en sådan plats kommer att bli flitigt besökt – och tanken går att utveckla en hel del om man så vill.

Thomas
Historia är färskvara.