Författare Ämne: Stenålderns Pompeji hittat  (läst 1209 gånger)

maikl10

  • Gäst
Stenålderns Pompeji hittat
« skrivet: oktober 19, 2011, 16:27 »
Citera

    Svenska arkeologer har gjort sensationella fynd under det romerska Pompeji i Italien. Två meter under den antika golvnivån har de hittat ett ännu äldre Pompeji - en stenåldersstad...

- SVT och DN

Ett pressmeddelande från Stockholms universitet skapar en ny arkeologisk "sensation" när det presenteras i media. Hur sensationellt är det egentligen att man hittat stenålderslager där, stenåldersboplatser är väl rätt vanliga även i Italien och inte är det frågan om en "stenåldersstad" när man hittat kulturlager med keramik i botten av en brunn :!:

Är det rätt av arkeologer att skapa sån här hype och medverka till att göra allt till sensationer eller är man tvungen att fläska på för att nå ut i mediabruset  :?:

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: Stenålderns Pompeji hittat
« Svar #1 skrivet: oktober 20, 2011, 08:54 »
Ofta omformas, överdrivs och förenklas nog en del formuleringar av journalister. Så man kanske inte alltid ska skylla på arkeologerna, även om det nog finns vissa där också som gärna vill ta i lite extra så man får uppmärksamhet för sina grävningar, och medel till fortsatta undersökningar.

Typiska överdrifter från journalister tror jag kan vara:

Arkeologen berättade   Journalisten skrev
bebyggelsestad
kultplatstempel
förändrar synenhistorien måste skrivas om
solens uppgångsolkalender
flera skelettmassgrav

Ja, ungefär åt det hållet...

/Mats

Utloggad Gorm

  • Administratör
  • Gode
  • Antal inlägg: 2 926
    • Arkeologiforum
SV: Stenålderns Pompeji hittat
« Svar #2 skrivet: oktober 23, 2011, 12:28 »

Detta är ett ämne skapat av ett spamkonto. Det går till så att kontot använder ett äldre inlägg och postar det som ett nytt. Då det svarats i denna tråd så raderar jag den inte men låser för postande av fler inlägg. Det ursprunliga ämnet hittar du här: http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,324.msg1381.html


/Johan - Administratör
: iarþ : sal : rifna : uk : ubhimin :