Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/83/155183/arkeologiforum.se/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/83/155183/arkeologiforum.se/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Kolade stolpändar

Författare Ämne: Kolade stolpändar  (läst 2101 gånger)

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
Kolade stolpändar
« skrivet: oktober 18, 2011, 17:57 »
Har ständigt mött påståendet att man i hus med jordgrävda stolpar brände stolparna och sedan satte man de kolade ändarna ner i hålen. Då skulle stolpen bättre bevaras utan att ruttna. Var kommer denna "sanning" ifrån? Jag har grävt många stolphål men kan inte påminna mig att jag sett rester efter sådana kolfragment i fyllningen. Rimligtvis skulle det väl lämna spår efter sig, även om man kanske dragit upp halvruttna stolpar. Är det någon på forumet som grävt stolphål som har rester efter "brända stolpändar"? Om tekniken var så utbredd som jag hört omtalas måste det ju finnas i spår i mängder med stolphål.

Utloggad webbsmurfen

  • Stammis
  • Antal inlägg: 124
SV: Kolade stolpändar
« Svar #1 skrivet: oktober 18, 2011, 18:10 »
Även jag har hört detta påstående.. Jag tror inte man talar om att "bränna" pålarna utan mer att Svedda/sota dessa, för att täppa igen de porer som finns i trä.

Utloggad Yngwe

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 702
SV: Kolade stolpändar
« Svar #2 skrivet: oktober 18, 2011, 19:43 »
Förr sotade man hankegärdesgårdstörarna.
" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"