Författare Ämne: Digitalisering på Historiska Museet  (läst 1255 gånger)

maikl10

 • Gäst
Digitalisering på Historiska Museet
« skrivet: oktober 11, 2011, 16:40 »
Historiska Museets fornföremålsamlingar är imponerande och rymmer en enorm, ännu oupptäckt, information. Nyckeln till denna kunskap finner vi i dess register. Tyvärr är tillgängligheten dit mycket begränsad.

Registren är inte tillgängliga för allmänheten och man tvingas korsreferera mellan ett antal olika kartotek för att få den information man söker.

Föremålen fotograferades i svartvitt någon gång på 60- 70 talet, så både text och bild beskriver föremålen.

En digitalisering av arkiven skulle göra dem till en mångdubbelt stor tillgång genom möjligheten att automatiskt söka information med en sökmotor (som google, altavista), man skulle, exempelvis, enkelt kunna se spridningen av en föremålskategori geografiskt och kronologiskt. Något som idag kräver ett omfattande arbete.

En sådan digitalisering skulle vara ett omfattande arbete , men jag är övertygad om att det finns många bland oss med tillräckliga kunskaper och tålamod för att förverkliga det. Kanske det inte behöver kosta så mycket!

Uppsatser, rapporter etc arkiveras idag enbart i pappersform, detta trots att inormationen sannolikt redan skrivs i digital form. Varför inte spara den också? Det kommer att ske förr eller senare,  förr är att föredra!

Det var några år sedan jag strök omkring i Historiskas grå korridorer på jakt efter nya kunskaper och insikter, kanske allt är annorlunda nu...

Utloggad Mats Hansson

 • Gode
 • Antal inlägg: 1 806
SV: Digitalisering på Historiska Museet
« Svar #1 skrivet: oktober 11, 2011, 17:08 »
Har du kollat på sistone?

http://mis.historiska.se/mis/sok/start.asp

/Mats

Utloggad Ny Björn

 • Stammis
 • Antal inlägg: 174
  • http://www.valdar.se
SV: Digitalisering på Historiska Museet
« Svar #2 skrivet: oktober 11, 2011, 22:27 »
Ja, långt ifrån alla fynd är iofs utlagda - men i princip alla kataloger (inklusive särkatalogerna) är inscannade och går att läsas online. Bara Cat-View fungerar så finns det mesta bara några knapptryck bort. Om du bara vet vilket inventarienummer du söker så står arkiven vidöppna...

/N B - som bl.a. tillbringat 1,5 år med att digitalisera SHM:s föremål
...an archaeologist's career lies in ruins from the start" - P. Bahn

Utloggad Gorm

 • Administratör
 • Gode
 • Antal inlägg: 2 926
  • Arkeologiforum
SV: Digitalisering på Historiska Museet
« Svar #3 skrivet: oktober 23, 2011, 12:26 »

Detta är ett ämne skapat av ett spamkonto. Det går till så att kontot använder ett äldre inlägg och postar det som ett nytt. Då det svarats i denna tråd så raderar jag den inte men låser för postande av fler inlägg. Det ursprunliga ämnet hittar du här: http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,217.0.html


/Johan - Administratör
: iarþ : sal : rifna : uk : ubhimin :