Författare Ämne: Kan detta vara skålgropar ?  (läst 20689 gånger)

Utloggad supergeten

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 397
SV: Kan detta vara skålgropar ?
« Svar #40 skrivet: oktober 18, 2011, 15:15 »
Är helt inne på din linje, dock är det ju lite lurt med de horisontella groparna.

...svampar är ju egentligen en annan fråga - en spännande sådan anser jag. Tror man konstaterat att det funnits en svampkult i sydamerika, där man ätit just en form av röd flugsvamp (tror det var en helt svart variant). Denna insikt/svamp låg till grund för det som senare drev fram tillverkningen av syntetisk röd flugsvamp, LSD.

Just denna svamp (röd flugsvamp) tuggar man i sig rakt upp och ned, och man kunde äta så många som tio åt gången, eller så torkade man dessa och åt senare. Röd flugsvamp är alltså ingen svamp man dör av, direkt iaf vad jag förstått.

Detta bruk är inget som enbart handlar om modern tid, vi vet att det går långt tillbaka - jag tror att detta ätande precis som grottmålningar och skålgropar följt människan.

Finns även en teori om att den förbjudna frukten alls inte var ett äpple...

Om man, i ren spekulation, skulle tänka tanken att Soma, Ambrosia även kunde vara pressad flugsvamp - drycken där man på riktigt möter gudar... Ja, då finns det ju en öppning för gropars uppsamlande av annan vätska. Men inte de horisontella förstås, de ställer till en hel del de där rackarna.




Avd, jätteövrigt: har klurat lite på "örslevarna" från järnåldern - är de möjligt att det istället kan vara någon form av doseringsverktyg vid hanterande av vissa växter/vätskor..? Örslev känns så... banalt :)

Utloggad Fistol

  • Medlem
  • Antal inlägg: 93
SV: Kan detta vara skålgropar ?
« Svar #41 skrivet: oktober 21, 2011, 08:54 »
Kan även dessa klassificeras som skålgropar?

http://imageshack.us/photo/my-images/217/skanna0004d.jpg/

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: Kan detta vara skålgropar ?
« Svar #42 skrivet: oktober 21, 2011, 09:14 »
Svårt att säga så här från bilden om det är någon typ av skada, vittring eller så. Men om det är medvetet knackade gropar, för något ändamål, så är det väl skålgropar skulle jag säga. Därmed inte sagt att ändamålet med skålgroparna ens behöver vara i närheten av det som gjorde att våra förfäder här uppe i Norden knackade sina gropar.

/Mats

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Kan detta vara skålgropar ?
« Svar #43 skrivet: oktober 23, 2011, 11:00 »
Rulla ned till skålgroparna:
http://www.ancient-wisdom.co.uk/turkeygobekli.htm

Intressant och informativ länk. Skålgropar och fallos-symbol har tydligen ett sammanhang, jfr. lokala sägner från Sverige. Under tiden har det framkommit rätt många fynd av falliska symboler - såväl i sten som i ädla metaller också ikring Östersjön och Nordsjön.

 http://www.pasthorizonspr.com/index.php/archives/04/2011/golden-phallic-find-in-norfolk
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Fistol

  • Medlem
  • Antal inlägg: 93
SV: Kan detta vara skålgropar ?
« Svar #44 skrivet: februari 15, 2012, 09:56 »
Till höger om det stora hålet synes en förmodad skålgrop. Det översta högra stenblocket har även en signifikant utskjutande "vårta" vilken möjligtvis inte blev kvar av en slump när man slipade till blocket.

http://www.flickr.com/photos/laspi/4777161402/