Övrigt > Runinskrifter och bildstenar

Nästa version av Samnordisk runtextdatabas

(1/7) > >>

Jan Owe:
Ett arbete pågår med nästa version av Samnordisk runtextdatabas. En loggbok över hur långt det redaktionella arbetet har kommit har publicerats, se till höger på sidan här. Planerna är att publicera den nya databasen vid påsk 2012. Loggboken innehåller dock långt ifrån allt som är aktuellt att uppdatera, det finns fortfarande mycket att kolla upp, felaktigheter att upptäcka (inte minst från diverse användare) m.m.
/Jan

Tomte:
Jan, du har tidigare uppgivit för mig att  "det är noterat i den 'loggbok' som finns för nästa version av databasen att de medeltida runinskrifterna från Dalarna bör tas med", dvs. de fem inskrifter i trä som Helmer Gustavson beskrivit som medeltida (1200-tal - 1400-tal, dendrokronologisk datering) i Dalrunor i Dalarnas museum (2003). Har de då plockats ut därifrån igen, och i så fall varför? Eller står det om dem någon annan stans i loggboken än i avsnittet om ändringar som gäller Dalarna?

Jan Owe:

--- Citat från: Tomte skrivet september 30, 2011, 22:29 ---Jan, du har tidigare uppgivit för mig att  "det är noterat i den 'loggbok' som finns för nästa version av databasen att de medeltida runinskrifterna från Dalarna bör tas med", dvs. de fem inskrifter i trä som Helmer Gustavson beskrivit som medeltida (1200-tal - 1400-tal, dendrokronologisk datering) i Dalrunor i Dalarnas museum (2003). Har de då plockats ut därifrån igen, och i så fall varför? Eller står det om dem någon annan stans i loggboken än i avsnittet om ändringar som gäller Dalarna?
--- Slut citat ---
Endast det som verkligen är infört i den "fysiska" databasen står med i den publicerade loggboken. Därutöver finns ett 30-sidigt dokument med sådant som återstår att kolla upp innan ändringarna o tilläggen (förhoppningsvis) kan föras in. Däribland de medeltida inskrifterna från Dalarna. Vidare upptäcks det hela tiden ytterligare småändringar att göra. Senast gällde det normaliseringen till runsvenska av Kvinnebyamuletten (Öl SAS1989;43).

Tomte:
Läste i loggboken och upptäckte att det står "Skänninge kyrka" som plats för Ög Inventering2009;122. Det finns dock inte någon kyrka med namnet Skänninge kyrka, utan huvudkyrkan i Skänninge heter Vårfrukyrkan.

Jan Owe:
Det finns en hel del att göra kring platsuppgifter för speciellt inskrifter från Öland, Östergötland och Södermanland. Fastigheter har ändrat namn - liksom dess stavning - eller upphört, gränser har ändrats m.m.

"Skänninge kyrka" står det om nyfynden eftersom det står så om t.ex. Ög 167 i Östergötlands runinskrifter. En lösning är att ändra uppgifterna för Ög 165 och Ög 167 från "Skänninge kyrka" till exempelvis "Skänninge, Vårfrukyrkan" och för nyfynden till enbart "Vårfrukyrkan". Skälet till detta vore att knyta an till vad som står i Östergötlands runinskrifter, medan det för nyfynden kan räcka med "Vårfrukyrkan" på samma sätt som det enbart står t.ex. "Allhelgonakyrkan" eller "Sankt Martins kyrka" för flera av de andra runfynden från Skänninge.
Skänninges runinskrifter är för övrigt väl värda en egen publikation.

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion