Författare Ämne: Introduktion samt frågor angående utbildning!  (läst 4042 gånger)

Utloggad Woland

  • Novis
  • Antal inlägg: 2
Introduktion samt frågor angående utbildning!
« skrivet: september 18, 2011, 19:20 »
Hej alla glada!

Då det är min första post här på forumet vill jag börja med att säga halloj!
   Nu är det som så att jag tog studenten i våras. Efter mycket om och men beslutade jag mig för att ta ett år ledigt för att kunna spara ihop lite pengar för framtida studier samt samla mina tankar och komma fram till vad jag egentligen vill göra med min framtid.
   Då historia, resande samt friluftsliv har präglat min uppväxt och blivit något jag älskar, känns Arkeologi som ett utmärkt studieval. Då jag nu spenderat de senaste dagarna på jakt efter lämplig utbildning måste jag medge att jag känner mig osäker. Även om diverse Arkeologi utbildningar låter lockande så känns det som att det blir ett väldigt fokus på fornnordisk arkeologi(Detta är givetvis logiskt då vi befinner oss i Sverige). Jag känner dock att min passion snarare är syd- sydostasiatisk arkeologi.
   Därför undrar jag vilket det bästa tillvägagångssättet är för att specialisera sig inom ett område. Bör jag läsa en kandidat inom arkeologi för att lära mig den allmänna metodiken(För att sedan specialisera mig) eller bör jag välja indologi eller dylikt?
   Bör även tillägga att jag har ett stort intresse för språk och tänkte därför försöka inkludera några lingvistik/filologi kurser.
   Tacksam för eventuella svar!

Utloggad AndreasE

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 947
SV: Introduktion samt frågor angående utbildning!
« Svar #1 skrivet: september 18, 2011, 21:38 »
Även om du framför allt vill hålla på med sydostindisk arkeologi så måste du nog skaffa dig en kandidat i arkeologi först. Vad jag vet så är alla svenska grundutbildningar fokuserade på skandinavisk arkeologi, men de flesta innehåller även några poäng "internationell arkeologi" som så fint heter. Oftast kan man även välja att skriva sina B- och C-uppsatser om det ämne man själv är mest intresserad av.
Inrikta sig får man göra på magister- eller masternivå, då man själv väljer vad man vill arbeta med. Det är då viktigt att man hittar den institution som passar bäst för det område man själv är intresserad av, antingen i form av professorer eller doktorander. Generellt så har Uppsalas arkeologiska institution varit mest internationellt inriktad de senaste åren, med många svenska och utländska doktorander som håller på med arkeologi i olika delar av världen ledda av Paul Sinclair som är professor i jämförande arkeologi. Han ska dock lämna institutionen, så det är inte säkert att det ser likadant ut när du når den nivån.

Generellt så skulle jag inte rekommendera att läsa indologi eller någonting sådant som huvudämne i din kandidat om du vill bli arkeolog. Däremot så består ju en kandidat av 90 hp huvudämne (A, B och C-kurs) och sen lika många poäng biämne. Så det finns ju utrymme att kombinera huvudämnet arkeologi med mer specialiserade kurser i det man vill fördjupa sig, tex språk eller så. Se bara till att kombinationen kurser ger dig behörighet att plocka ut en kadidat i humaniora med inriktning på arkeologi.

Sen kan det vara bra att veta att om man som svensk väljer att specialisera sig på arkeologi i en annan del av världen så minskar chanserna att man kommer kunna arbeta som en grävande arkeolog rejält. De flesta länder utanför Europa har mycket små arkeologiska branscher, om det existerar över huvud taget, och de jobb som finns är ofta svåra eller omöjliga att få som utlänning. Därför är svenska arkeologer som specialiserar sig på utlandet nästa alltid tvungna att stanna inom universitetsvärlden (doktorera, post-doc osv) och forska. Gräva får man göra genom forskningsprojekt.       

Utloggad Woland

  • Novis
  • Antal inlägg: 2
SV: Introduktion samt frågor angående utbildning!
« Svar #2 skrivet: september 18, 2011, 21:59 »
Jo, har kikat på Uppsala. De tycks ha bra bredd samt ett bra språkutbud.
Blir att leta i lugn och ro då tiden faktiskt tillåter. Som jag tidigare nämnde är intresset för lingvistik, filologi och epigrafik stort. Jag antar att det är bäst att komplettera en arkeologi utbildning med t.ex. assyriologi/indologi(beroende på vad man nu specialiserar sig inom).

Tackar för det informativ svaret!