Om Arkeologiforum > Forumsnyheter/information

Att använda andras text och bild

(1/7) > >>

Gorm:
Enligt lagen så har vi som driver Arkeologiforum ett ansvar att övervaka vad som skrivs och radera sådant som bryter mot lagen, t ex upphovsrätten. Jag har på senare tid sett att det ofta länkas in bilder så här kommer en påminnelse om vad som gäller (forumets regler hittar du här)


Text
Det är helt ok att citera det andra skrivit, på forumet eller annanstans. Källa ska dock alltid användas och handlar det om en internetsida bör en länk bifogas.


Bild
Det är endast ok att bifoga eller länka in bilder som du har rätt att publicera, dvs som du skapat själv eller som du har fått tillåtelse att publicera. Vem som är upphovsman ska tydligt framgå (även om det är du själv). Bilder som är märkta med t ex Creative Commons (www.creativecommons.se) är såklart ok att använda såsom licensen anger. Vill du använda en bild där du är osäker så föreslås att du helt enkelt länkar till sidan där bilden finns.


/Johan - Administratör


 

Adils:
Då frågar man sig per automatik varför man överhuvudtaget lägger upp några bilder, om man inte vill att någon ska använda dem? Det du nämner gäller endast om man tänker använda bilderna i kommersiellt syfte.

Gorm:
Jag kan tycka att flera borde tillåta återanvändning av sina bilder men så länge detta inte framgår (med Creative Commons eller liknande) så måste detta respekteras. Upphovsrätten gäller oavsett om det handlar om kommersiell eller icke kommersiell användning, det är bara att läsa lagtexten.

Yngwe:
Lagen är konstig... du kan visa ett foto av ett konstverk i form av en staty. Men du kan inte visa ett foto av ett foto....t
Lagen är luddig och risken att fällas är nog rätt liten, inte desto mindre så kan det innebära en massa problem för den som är ansvarig.    Så att testa gränserna är väl bäst när man själv tar risken!

Adils:
Men om man bara länkar till en bild som man tror att någon kan ha intresse av att se? Om sedan bilden aldrig lämnar den virituella världen finns den ju inte ens på riktigt; det där med immateriell rätt är ganska bizarrt...
Så kan till exempel aldrig ett dokument från nätet användas som urkund eller källa i en akademisk avhandling. Data och internet och forum och e-post och F-n och hans moster i all ära, men enligt mitt förmenande är det inte det verkliga livet.

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion