Med vedtrådarna och den de diskussioner som där var som bakgrund tror jag att man än idag inte riktigt förstår det här med strålningsvärmen – och hur rökavgaserna, och inkommande friskluft, samverkar.
Jag hyser alltså vissa tvivel på att man byggt rätt. Jag misstänker att man bara tagit upp en rököppning och dess storlek blev som den blev – och jag tror att några draghål inte används. Jag kan ha fel – rätta mig gärna då – men så tror jag, tyvärr, att det är.
För våra förfäder var detta en viktig kunskap eftersom det rörde deras välbefinnande i bostäderna – den kunskapen är alltså mer eller mindre bortglömd. Läs vedtrådarna så ser du vad jag menar.
OM man vill uppleva, eller testa, hur det var att bo i ett långhus – så måste man börja med att studera hur rökavgaserna går ut, röknivån i huset, hur draghålen är placerade, osv. Är bara ett ”hål” upptaget för rökutsläpp så fungerar inte huset som det skall (gjorde en gång i tiden) värmemässigt. Det innebär då att man kan elda i åratal utan att förstå hur våra förfäders bostäder verkligen fungerade.
Samma sak med vedåtgången och årsförbrukningen. Jag sa (ang Birka)minimum 20 kubikmeter per år och hushåll – och det blev ett ramaskri i protest eftersom man ansåg att det var på tok för mycket. Idag tror jag de flesta accepterar en vedförbrukning upp till 100 kubik för en gård.
Sover ni en helg i ett långhus, kolla upp rökhål, draghål samt balansen mellan dem – och väg veden på ett ungefär – och beräkna vedåtgången för helgen. Jag misstänker att det blir lärorikt.
Thomas