Författare Ämne: Nya museitjänster för utförsäkrade från sjukkassan.  (läst 25121 gånger)

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
Nya museitjänster för utförsäkrade från sjukkassan.
« skrivet: september 13, 2011, 22:08 »
Nu aviseras nya museitjänster för de som utförsäkras från sjukkassan. Har forumsdeltagarna några åsikter om denna satsning?

Utloggad webbsmurfen

  • Stammis
  • Antal inlägg: 124
SV: Nya museitjänster för utförsäkrade från sjukkassan.
« Svar #1 skrivet: september 13, 2011, 23:36 »
Hmma...

Tycker samma sak kunde gälla arbetslösa, som varit arbetslös en längre tid, och tröttnat på att vara det! (Som jag)  ;)

Skämt och sido..
Hur är det tänkt att detta ska se ut.. Skall de få hantera känsliga fornföremål/museieföremål? eller skall de utbildas till guider? Jag har svårt att se vad för nytta dessa uppenbart mycket sjuka människor skulle kunna göra utan någon specifik utbildning. Skall staten stå för denna utbildning? Hur blir kvaliteten på utbildningen sen om personen är frånvarande mycket på grund av sin sjukdom osov..

T.o.m att städa nu förtiden kräver utbildning (lokalvårdare) för att inte tala om hur man hanterar och rengör?! olika museieföremål

Nää här har de tagit vatten över huvudet

Utloggad Adils

  • Veteran
  • Antal inlägg: 802
  • Arkeolog, konstvetare, poet, konstnär och musiker
SV: Nya museitjänster för utförsäkrade från sjukkassan.
« Svar #2 skrivet: september 14, 2011, 12:03 »
Rekommenderar läsning av dagens DN; både Wolodarskis enspaltare (som jag i vanliga fall inte har så mycket till över för) och en längre artikel i kulturdelen. Själv tycker jag att det är skandal, samtidigt som det är bra att någon tar sig an alla spaltkilometrar dokumentation och tusentals kilo artefakter. Synd bara att dessa jobb inte får utföras av de som kan och vill i första hand.
Hell thir regin donaraz!


Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Nya museitjänster för utförsäkrade från sjukkassan.
« Svar #4 skrivet: november 11, 2011, 15:05 »
Intressant att konstatera att vissa tycker att man inte skall satsa så mycket på kulturarvet utan på morgondagens kultur istället. Måste verkligen det ena utesluta det andra? Och är inte kulturarvet mer hotat än morgondagens kultur? Morgondagens kultur tillkommer ju hela tiden, medan det äldre kulturarvet hela tiden hotas av förstörelse och nedbrytning.

Och är det inte så att äldre tiders kulturarv också har en relevans för oss, i vår samtid, för att skapa identitet och få oss att se världen i ett längre tidsperspektiv? En del av den moderna konsten däremot verkar ju mest ha relevans för de närmast sörjande.

Citera
Konstnärernas riksorganisation (KRO) och Sveriges konsthantverkare och industriformgivare (KIF) protesterar i ett öppet brev mot regeringens nya satsning på kulturarvet. Organisationerna menar att man borde satsa pengarna på morgondagens kulturarv – det vill säga samtidskulturen.

– Det är i samtidskonsten vårt samhälle speglas, inte i kulturarvet. Samtidigt skulle satsningar på dagens konstyttringar innebära att man ger goda förutsättningar för det som är morgondagens kulturarv. Bättre villkor för dagens kulturskapare skulle helt enkelt vara en investering i morgondagens kulturskatt, säger KRO:s ordförande Karin Willén

http://www.dn.se/kultur-noje/de-har-plankat-vart-access
Ju äldre desto bättre.

Utloggad supergeten

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 397
SV: Nya museitjänster för utförsäkrade från sjukkassan.
« Svar #5 skrivet: november 11, 2011, 16:26 »
Jag orkar egentligen inte kommetera allt kring denna föreläsning, jag vill dock att man bör veta lite om de som medverkar och hur det kan se ut när Sverige pratar mångfald:

SHF, med Anna Furumark, satsar på mångfalden och skall visa att Sverige minsann är mångkulturellt - och alltid har varit så. Ok, det kan jag köpa (bortsett från den rent idiotiska ståndpunkten - ingen kultur har växt fram utan yttre kontakter)
Det som blir lite intressant är när man ser vilka som medverkar i SHF:s projekt. Bland andra Ibn Rushd, ett studieförbund, med lite tveksamma medarbetare:

Aftonbladets genomtröskning av Wikileaks Guantanamo-dokument har idag en fin story med svensk anknytning, signerad Peter Kadhammar.

Den handlar om algeriern Farhi Saiid, fånge 311 på Gitmo, som sagt att han reste till Afghanistan för att gifta sig med en svensk kvinna.


"En bekant i en moské i London berättade att en svensk kvinna i Afghanistan nyligen skilt sig från sin marockanske man.

Tänk om Saiid kunde gifta sig med henne? Hon skulle bli hans biljett till medborgarskap i ett europeiskt land, något han åtrått i hela sitt vuxna liv.

Farhi Saiid packade kappsäcken och gav sig av till Afghanistan för att leta efter den svenska kvinnan.

En sådan har tidigare varit omskriven som boende i talibanernas land. Hon heter Ann Ferm. Den danska tidningen Jyllands-Posten fann efter talibanernas fall hennes testamente och privatbrev i bråten i en by utanför Jalalabad. Byn hade varit hem för araber som tillhörde Usama bin Ladins följe.

Ferms make, Redouane Laadjal, hade 1996 suttit häktad i Sverige, misstänkt för att ha deltagit i en mordkomplott mot en annan algerier, en politisk och religiös meningsmotståndare, i Danmark. Efter ett par månader släpptes Laadjal och något åtal väcktes aldrig.

Laadjal och Ann Ferm flyttade till Afghanistan. I ett brev som Jyllands-Postens utsände fann utanför Jalalabad skrev Laadjal entusiastiskt till sin fru att han mött Usama bin Ladin och talibanernas ledare Mullah Omar. Med brevet följde ett upprop om heligt krig mot 'Den store satan', USA."
Aftonbladet söker sedan Ann ferm, nu boende i Umeå (hon lämnade Afghanistan vid invasionen, via Pakistan och Dubai) där hon är verksam i studieförbundet Ibn Rushd med att utbilda så kallade fredsagenter, men hon vill inte kommentera historien.


Synd.

Man blir onekligen nyfiken på henne. En snabbkoll i de sociala medierna visar att hon fortfarande har ett intressant kontaktnät. En av hennes svenska vänner på Facebook har den ovanliga egenskapen att vara stolt hustru till en martyr i det heliga kriget.

http://gudmundson.blogspot.com/2011_04_01_archive.html


Det är alltså organisationer som är mer eller mindre starkt kopplade till terrorism som skall tala om för oss hur vår kultur ser ut.
Skulle vara kul att få en kommentar av Anna Furumark om SHF:s koppling till Al-Qaida - kan ingen som skall dit ställa frågan?


Utloggad supergeten

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 397
SV: Nya museitjänster för utförsäkrade från sjukkassan.
« Svar #6 skrivet: november 11, 2011, 16:27 »
Och:

Ska en talibanhustru representera Sveriges muslimer?


Mellan den 29 augusti och 2 september hölls P1:s morgonandakter av Ann Ferm, som Sveriges Radio presenterar som en konvertit till islam sedan 20 år, ”engagerad i frågor om kultur, fred och religionsdialog” som ”coachar ungdomar i att arbeta med fredliga lösningar”.
 
Vad som inte sägs är att denna fredsagent har varit mer känd som Umm Bilal. Hennes förre make, den svenske medborgaren Redouane Laadjal, kallades Abu Bilal Moazaz, den algeriske emiren. Efter att ha genomgått al-Qaidas vapenutbildning i träningslägret Khalden i Afghanistan stupade han 1999 i strid för talibanerna mot Norra Alliansen (enligt hans nyligen publicerade ‘martyrbiografi’ på arabiska 1, 2). Inte heller nämns att hennes näste man, algeriern Farhi Saiid, som ska ha utbildats på träningslägret i Derunta, blev fånge nummer 311 på Guantanamo. Och inte så mycket som en antydan ges heller om uppgifterna om att hon till Förenade Arabemiraten personligen eskorterade de två änkorna till självmordsbombarna som dödade Afghanistans förre försvarsminister.
 
Starka krafter försöker göra gällande att det inte är någon skillnad mellan islams mittfåra och extremismen. SR tycks vilja ge dem rätt, och låter Sveriges muslimer representeras av en talibanhustru.
 
Att hon själv talar tyst om detta (när Aftonbladet 30/4 sökte en kommentar med anledning av vad som framkommit om henne i svallet av Wikileaks teg hon) må vara begripligt. Att folk som borde veta bättre – som SR eller de praktiserande muslimer som på så sätt får sin tro kidnappad – låter det fortgå är konstigare.
 


http://blog.svd.se/ledarbloggen/2011/09/30/ska-en-talibanhustru-representera-sveriges-muslimer/ 

Utloggad supergeten

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 397
SV: Nya museitjänster för utförsäkrade från sjukkassan.
« Svar #7 skrivet: november 11, 2011, 18:33 »
http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,4965.msg43034.html#msg43034

Postade ju i helt fel tråd ser jag, ber om ursäkt för det.

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Nya museitjänster för utförsäkrade från sjukkassan.
« Svar #8 skrivet: december 15, 2011, 16:08 »
Nu är det klubbat:

Citera
Kulturarvslyftet klubbat
Regeringen har i dag fattat beslut om statsbidrag till kostnader för Kulturarvslyftet.
Kulturarvslyftet är en arbetsmarknadssatsning som innebär att upp till 4 400 personer beräknas få en utvecklingsanställning inom kulturarvsområdet under 2012-2014.

http://www.dik.se/artikel/11620/kulturarvslyftet-klubbat

http://www.dik.se/artikel/11202/kulturarvslyftet-ar-inte-genomtankt
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Nya museitjänster för utförsäkrade från sjukkassan.
« Svar #9 skrivet: februari 28, 2012, 11:11 »
Verkar som om kulturarvslyftet också blivit någon sorts monstruös hybrid som förfelat sitt syfte. Talade med en person nyligen som har en god utbildning inom flera kulturämnen (historia, arkeologi) men som varit arbetslös enl ängre tid. Han har även haft visssa ryggproblem så att han inte kunna delta i fältarbeten på ett tag. Nu hörde han sig för om han kunde delta i kulturarvslyftet. Men det blev nej, han var inte tillräckligt handikappad och han var inte utförsäkrad från försäkringskassan. Av den representant för arbetsförmedlingen han talat med fick han också informationen att projektet var till för utslitna, handikappade fabriksarbetare och liknande.

Så det verkar som om de som har en gedigen utbildning och även erfarenhet inom kulturarvssektorn får stå tillbaka för handikappade utan anknytning till sektorn. Låter som ännu ett exemple på regeringens missriktade arbetsmarknadspolitik och rent bisarra kulturpolitik.

Låt de som är utbildade inom kultur och kulturarvsektorn få de jobb som de är utbildade för och låt handikappade fabriksarbetare få vara sjukskrivna, bli sjukpensionärer eller få arbetsuppgifter som passar deras utbildning och erfarenhet.
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Yngwe

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 702
SV: Nya museitjänster för utförsäkrade från sjukkassan.
« Svar #10 skrivet: februari 28, 2012, 13:28 »
Du har missat hela poängen Phianky...  på detta vis får man bort 4 arbetslösa till priset av 1, det är väldigt bra för statistiken....   Man får inte titta så mycket på människorna bakom statistiken, det är ju trots allt bara mämnniskor och inte särskilt viktiga!
" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
SV: Nya museitjänster för utförsäkrade från sjukkassan.
« Svar #11 skrivet: februari 28, 2012, 16:01 »
Kanske kunde regeringen lösa andra problem på samma sätt - exempelvis att olönsamma SAS istället anställer utslitna långtradarchaffisar utan flygerfarenhet för praktikantlön som fdlygare? ;D

Utloggad Yngwe

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 702
SV: Nya museitjänster för utförsäkrade från sjukkassan.
« Svar #12 skrivet: februari 28, 2012, 16:32 »
Kanske kunde regeringen lösa andra problem på samma sätt - exempelvis att olönsamma SAS istället anställer utslitna långtradarchaffisar utan flygerfarenhet för praktikantlön som fdlygare? ;D

Utmärkt idé,  jag kan rekomendera ett par här ifrån jobbet.    Och Telia kan ta krigsskadeoffer som inte lärt sig språket ännu och låta dom ta hand om kundservice.  Har ingen som helst betydelse då nästan ingen ändå orkar vänta tills man kommer fram och de som gjort det ändå aldrig förstått svaret de fått....
" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Nya museitjänster för utförsäkrade från sjukkassan.
« Svar #13 skrivet: augusti 17, 2012, 10:19 »
Det verkar som om kulturarvslyftet fått en trög start:

Citera
Trög start för Kulturarvslyftet
Omkring 1 200 långtidsarbetslösa hoppades regeringen få ut i Kultursarvslyftet redan i år. Hittills har ansökningar för 321 personer kommit in.
Digitalisera Lantmäteriets analoga flygbilder, fotografera Moderna museets samling, uppdatera Ljusdals kommuns konstregister eller inventera skyddsvärda träd i skogarna kring Jönköping.
Det är exempel på olika jobb i några av de 79 ansökningar om pengar från Kulturarvslyftet som än så länge har kommit in till Riksantikvarieämbetet.

http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/trog-start-for-kulturarvslyftet
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
SV: Nya museitjänster för utförsäkrade från sjukkassan.
« Svar #14 skrivet: september 10, 2012, 14:53 »
Idag 12-09-10 rapporterar DN att en handikappad utbildad sökande har fått praktikplats men besked om att fast arbete inte kan komma på fråga.
Några av oss har missuppfattat projektet och trott att tanken var  ???att de utförsäkrade skulle få jobb.  ??? >:( >:(

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Nya museitjänster för utförsäkrade från sjukkassan.
« Svar #15 skrivet: november 01, 2012, 13:13 »
Musikinstitutionerna nobbar kulturarvslyftet:

Citera
Det finns gott om uppgifter på de stora musikintitutionerna som skulle kunna utföras inom regeringens kulturarvslyft, ändå ses reformen som skulle ge 1 200 nya jobb som ett stort fiasko – bara fyra jobb inom musikfältet.

Man tycker att om man skall ha några åtgärder bör de riktas till  arbetslösa kulturarbetare:

Citera
Men då önskar vd Helena Wessman att man i så fall riktar sig till arbetslösa kulturarbetare:

– Det finns många som är utbildade inom vårt område, som har svårt att få arbete. Det vore kanske lättare att hitta lösningar så att de kommer ut på arbetsmarknaden och får arbetslivserfarenhet.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1012&artikel=5330806
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Nya museitjänster för utförsäkrade från sjukkassan.
« Svar #16 skrivet: november 01, 2012, 13:19 »
Mer om kulturarvslyfthaveriet:

Citera
Kulturarvslyftet blev bara en tumme

1200 nya jobb har hittills blivit bara 67
Vid förra årsskiftet presenterade regeringen Kulturarvslyftet, en satsning på 800 miljoner kronor som skulle ge utförsäkrade inom kulturarvssektorn 4400 arbetstillfällen under en treårsperiod.

De utlovade 1200 jobben för 2012 ser inte ut att bli verklighet, menar Arbetsförmedlingen, som nu sänkt sin prognos till 200.

http://www.aftonbladet.se/kultur/article15694391.ab
Ju äldre desto bättre.

Utloggad netza

  • Novis
  • Antal inlägg: 5
SV: Nya museitjänster för utförsäkrade från sjukkassan.
« Svar #17 skrivet: november 19, 2012, 09:09 »
Detta handlar visserligen om fas 3-are, men de anställs ju på samma sätt. Nedan följer ett exempel på konsekvenser som kan uppstå när man sätter outbildade människor att arbeta med samlingarna:
http://www.jvmv2.se/forum/index.php?id=117869

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Nya museitjänster för utförsäkrade från sjukkassan.
« Svar #18 skrivet: november 19, 2012, 11:41 »
Radioreportage om kulturarvslyftet

Kulturarvslyftet vill inte lyfta
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=5328445

Alternativ till kulturarvslyftet kan vara ett nytt Accessprojekt:

http://www.expressen.se/debatt/200-miljoner-kr-till-600-nya-kulturjobb/
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Nya museitjänster för utförsäkrade från sjukkassan.
« Svar #19 skrivet: mars 05, 2013, 11:50 »
Raä försöker förtvivlat hålla skenet uppe att kulturarvslyftet på något sätt skulle vara lyckat.

Citera
Nu har ni skrivit ned förväntningarna rejält. En del kallar kulturarvslyftet en flopp. Håller ni med?
- Nej, vi jobbar på enligt uppdraget. Varje person som får en anställning inom kulturarvslyftet är en vinst för den enskilde personen och för kulturarvet. Viktiga arbetsuppgifter blir utförda för att vårda och tillgängliggöra kulturarvet och personen, som kanske stått utanför arbetsmarknaden i cirka tio år, får referenser, arbetslivserfarenheter och en möjlighet att utveckla sin arbetsförmåga.

Kulturarvslyftet

Nu har det  också avgivits en rapport till kulturdepartementet. Den finns att ladda ned på ovanstående länk.

Ju äldre desto bättre.