Författare Ämne: Annan syn på kulturarvet möjlig i Sverige  (läst 13588 gånger)

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
Annan syn på kulturarvet möjlig i Sverige
« skrivet: augusti 28, 2011, 09:23 »
Är en annan syn på kulturarvet en den nuvarande möjlig i Sverige på lång sikt? Som några av er redan noterat, har dagens samhälles syn på detta vissa brister. Exempelvis dåligt underhåll av fornfynd, rivning av kulturellt värdefulla hus av äldre ursprung, nedläggning av museer mm.
Så sent som på 1950-talet hade exempelvis historia liksom andra relaterade ämnen som moderna och klassiska språk en helt annan ställning än idag.
Flumradikalismen på 1960 och 1970-talen ville helst glömma historien före mäster Palm och socialdemokratins födelse. Min kurs för historielärare på 1980-talet innehöll mindre om äldre svensk (och utländsk) historia än jag lärde i folkskolan i början av 1960-talet.
Givetvis, inte en återgång till heroiska, blonda, vikingar, "hjältekungar"  och kritiklös storvensk nationalism som skymtade på 1930-talet. Men en medelväg borde väl i teorin vara möjlig?
Givetvis inte förän det nuvarande kulturetablisemangets män och kvinnor pensionerats-

Utloggad Vinstorparn

  • Stammis
  • Antal inlägg: 187
SV: Annan syn på kulturarvet möjlig i Sverige
« Svar #1 skrivet: augusti 28, 2011, 09:40 »
Mycket bra synpunkter och frågeställningar. Står tyvärr som vanligt med väskan i hand och hinner just nu inte med en längre kommentar.
Det är kanske tur det för dagens situation gör mig riktigt förbannad. >:(

Utloggad Adils

  • Veteran
  • Antal inlägg: 802
  • Arkeolog, konstvetare, poet, konstnär och musiker
SV: Annan syn på kulturarvet möjlig i Sverige
« Svar #2 skrivet: augusti 28, 2011, 12:13 »
När jag gick på högstadiet verkade den gängse föreställningen vara att historien började med franska revolutionen. Idag är den framflyttad till 1945.......sorgligt är bara förnamnet.
Hell thir regin donaraz!

Utloggad Yngwe

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 702
SV: Annan syn på kulturarvet möjlig i Sverige
« Svar #3 skrivet: augusti 28, 2011, 23:59 »
Min uppfattning är att folk verkligen uppskattar historia, och framförallt en historia man kan relatera till. Men avståndet mellan institutioner, beslutsfattare och Svensson är som en ocean.
 
Så frågan är vem eller vad man ska ändra på?
 
Jag tror iallafall att vi skulle känna oss mycket rikare om vi fick tillgång till mer kunskap.
 
 
Ett exempel som slog mig idag, plundrade ett litet naturreservat på skogen guld ( helt lagligt), och vi den lilla väl iordningställda parkeringsplatsen, fanns en infotavla som beskrv området, och en liten broschyr att ta med i fickan på den skyltade leden. Den innehäll specifik information om området och allmän information för att jämföra med.
 
Har aldrig sett något liknande vid en fornlämning. Där finns i bästa fall en bleknad lapp i A4 format med ett minimum av information...
 
En annan syn på kulturarvet börjar just där, vi den bleknade gamla skylten....
" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: Annan syn på kulturarvet möjlig i Sverige
« Svar #4 skrivet: augusti 29, 2011, 09:10 »
Här i Stockholm börjar man nu se effekten av att det var två växtsäsonger sedan all organiserad fornlämningsvård upphörde, i och med att Stadsmuseets Fornvårdsgrupp lades ned. Gravfält växer igen i en rasande fart. Den fina runhällen i min närhet (U80) som varit fint parkartad så länge jag kommer ihåg (c:a 50 år) börjar nu skymmas av björksly.

Sådana här natursköna gravfält behandlas nästan sämre nu än annan (fornlämningslös) mark på sina ställen. Gravfälten verkar inte finnas med i några skötselplaner alls, faller mellan stolarna. Det är nästan lite komiskt att se arbetare vara ute och effektivt rensa sly i någon skogs-/parkdunge någonstans, medan gravfältet hundra meter längre bort står och slyar igen. Har vi t.o.m. blivit sämre på att vårda kultur än natur?

/Mats

Utloggad Forntidsdeckaren

  • Medlem
  • Antal inlägg: 24
  • http://www.belindaarchaeology.n.nu/
    • Belindaarchaeology- youtube
SV: Annan syn på kulturarvet möjlig i Sverige
« Svar #5 skrivet: oktober 31, 2011, 16:23 »
Intressant notering om mycket nogrann parkskötsel och det motsatta med fornvård. Jag kan ibland tycka att de klipper gärsmattan lite väl ofta, eller rensar löv överdrivet mycket. Men kanske är det för att fler skulle klaga om deras bostadsområde eller parken inte sköttes. Jag tror att dessa har fler brukare än fornlämningar(som inte är turistmagneter). Ett tag lät man ju arbetslösa röja och inventera fornlämningar, varför försvann detta? Tröttnade man på det som metod kanske..
För förmedling och bevarande av Kulturarvet

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Annan syn på kulturarvet möjlig i Sverige
« Svar #6 skrivet: mars 17, 2014, 01:06 »
Början på en lösning?

Norska arkeolger och historiker har under senaste decenniet fokuserat alt mer på en mer balanserad värdering av våra forn-nordiska krönikor, sägner och berättelser.

I kryssningspunkten mellan naturvetenskap, litteraturvetenskap och socialvetenskap har man upptäckt att 'levande berättelser' är en nödvändig del av den helhet som skal återspegla vår historia. Bland företrädarna i dessa processer hör Torgrim Titlestad och Frans-Arne Stylegar.

För några månader sen gav Titlestad ut boken "Sagasyn - Norges historiska kraftlinjer", där han re-fokuserar på sagamterialens historiska grunnvärde - och åtvarar för konsekvenserna av bristande litteraturkunskaper inom dom moderna vetenskapsmiljöers och undervisningsinstitutioner. Därmed aktualiserar han en debatt som pågått också här på forumet:

Citera

SAGASYN - Norges historiske kraftlinjer

Dette er en bok om viktigheten av “eldre” historiekunnskap for moderne demokratiske samfunn – som i dag mer og mer preges av historieløshet og hukommelsestap. Uten solide og fullstendige historiske kunnskaper dør demokratiets sjel og manipulerende politikere får større og større makt på demokratiets bekostning. Ut fra dette perspektivet har forfatteren valgt ut sentrale deler av eldre norsk historie som i dag er “glemt” både av ungdommen og av forskerne.

Her drøftes også verdien av sagaene som kilder til den gamle historien. Det leveres levende eksempler på hvordan Norges demokratiske røtter kan påvises før og under vikingtiden. Historikernes kamp om denne gamle historien avlegges også en visitt. Boken avsluttes med en grunnleggende artikkel om hva som er fundamentet for hva norsk kultur er. Utgangspunktet er at man kan lære av historien, men da må også befolkningen kjenne dens faktiske innhold fra ung alder.

http://sagabok.no/no/nettbutikk/p_13_sagasyn___norges_historiske_kraftlinjer_.html

Verdelösa sagor?

Citera

Budskapet i Sagasyn er at man bør lære av historien, men at det er umulig uten bred historisk kunnskap. Historieskrivningen er påvirket av «menneskelige og forskningsmessige fordommer, dogmer, prestisje, maktkamp og akademiske moter eller trender» skriver Titlestad. Det kan høres opplagt ut, men de mange konkrete tilfeller han beskriver gjør at boka likevel kjennes relevant.

For eksempel når han forteller om den innflytelsesrike kretsen rundt Fridtjof Nansen og Videnskabs-Selskabet, som hevdet at sagalitteraturen var like verdiløs som historisk kilde som eventyr og sagn. Dette gjorde at mange verdifulle kilder ble forkastet som forskningsobjekt og glemt, hevder Titlestad. Slikt leder til ensretting og forvitring av kunnskap.

Nasjonens hukommelse

I en kjent bok fra 1983 har Benedict Anderson beskrevet nasjoner som «forestilte fellesskap» (imagined communities). Nasjoner er grupper som er for store til at alle kjenner hverandre, og henger derfor sammen av historier, verdier og egenskaper som er felles for innbyggerne...

http://www.forskning.no/blog/carlinetromp/379249

“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Annan syn på kulturarvet möjlig i Sverige
« Svar #7 skrivet: mars 17, 2014, 01:11 »
Nyligen annonserades en ny typ bok om livet under forn-nordisk tid, där Stylegar och Bandlien försöker popularisera vad vi idag vet om yngre järnålder och tidig medeltid. Utgångspunkten är dom traderade minnen och krönikor som finns - men basen av arkeologisk och annan natuvetskap är givetvis underliggande.

Därmed har dom arbetat fram en färgrannare tidsbild av vikingatidens livsmiljö, kunskapsmiljön, kulturtraditioner och vardagsliv - spunnen från ett urval verifierade texter från Heimskringlan:

Citera

KRINGLA HEIMSINS - kulturhistoriske fortellinger fra vikingtid og middelalder

Arkeolog Frans-Arne Hedlund Stylegar og middelalderhistoriker Bjørn Bandlien forteller om dramatiske enkeltskjebner, merkelige fenomener, bisarre ritualer og store omveltinger i vikingtid og middelalder. Dette er kuriøse og saftige historier full av skarpe observasjoner som ikke finnes i vanlig oppslagsverk eller lærebøker. Artiklene har tidligere stått på trykk i Klassekampen og er en frittstående oppfølger til boka Sagaspor.

Kringla Heimsins er en kunnskapsrik samling fortellinger formidlet med vidd og overskudd.


http://www.dreyersforlag.no/index.php?ID=Bok&counter=322
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Adils

  • Veteran
  • Antal inlägg: 802
  • Arkeolog, konstvetare, poet, konstnär och musiker
SV: Annan syn på kulturarvet möjlig i Sverige
« Svar #8 skrivet: mars 17, 2014, 11:50 »
Intressant notering om mycket nogrann parkskötsel och det motsatta med fornvård. Jag kan ibland tycka att de klipper gärsmattan lite väl ofta, eller rensar löv överdrivet mycket. Men kanske är det för att fler skulle klaga om deras bostadsområde eller parken inte sköttes. Jag tror att dessa har fler brukare än fornlämningar(som inte är turistmagneter). Ett tag lät man ju arbetslösa röja och inventera fornlämningar, varför försvann detta? Tröttnade man på det som metod kanske..

Det var nog enkom för att spara pengar..... :(
Hell thir regin donaraz!

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Annan syn på kulturarvet möjlig i Sverige
« Svar #9 skrivet: augusti 21, 2014, 10:26 »
Sagornas trovärdighet blir bättre med tiden och man uppläver ständigt att dom uppgraderas - av dagens historiker och filologer. På senare år har bl. a. professor Titlestad deltagit allt mer aktivt i detta stora arbete:

Citera

SAGAENES SEKS SØYLER FOR TROVERDIGHET

av Torgrim Titlestad

Endringer i synet på sagaene

Inntil 1900-tallet ble sagaene tillagt høy troverdighet, og Norge hadde flere fremragende professorer på feltet, som Gustav Storm og Alexander Bugge. Men sagaene har det siste hundreåret blitt betraktet som lite troverdige historiske kilder. De har likevel blitt betegnet som glimrende romaner. Fremtredende historikere som Lauritz Weibull (Sverige) og Halvdan Koht (Norge) fremmet dette synet utover 1900-tallet.

Fra 1990-tallet ser det imidlertid ut som trenden er i ferd med å snu og professor Sverre Bagge ved Universitetet i Bergen var i 1995 den første til offentlig å peke på den skadelige virkningen som det hyperkritiske sagasynet har medført: "Tidlig middelalder og vikingtid forblir de mest forsømte feltene i middelalderhistorien i Norge. Dette er trolig et resultat av kildeproblemene som fulgte i kjølvannet av det ødeleggende angrepet på sagaene i begynnelsen av dette hundreåret." Professor Jon Vidar Sigurdsson ved Universitetet i Oslo fornyet denne kritikken i 2010: "Den sterke kritikken som ble rettet mot bruk av sagaene som kilder, bidro til at denne siden av vår fortid ble forsømt."


https://www.facebook.com/notes/saga-bok-hele-norges-sagaforlag/sagaenes-seks-s%C3%B8yler-for-troverdighet-av-torgrim-titlestad/176202089102914

Snorrres geografi - fakta eller fantasi?
http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,4764.0.html

“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Hans Menzing

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 369
SV: Annan syn på kulturarvet möjlig i Sverige
« Svar #11 skrivet: augusti 21, 2014, 11:50 »
Jag var engagerad i hembygdsrörelsen i Västergötland där långt över 40 000 medlemmar arbetar på att rädda kulturminnen. Allt med frivilligt arbete. Säkert krävs samma sak när det gäller äldre fornminnen, historieintresserade som röjer sly kring runstenar och gravar. Kanske skapas samtidigt blomsterängar som förr.

Utloggad 123hopp

  • Stammis
  • Antal inlägg: 377
SV: Annan syn på kulturarvet möjlig i Sverige
« Svar #12 skrivet: augusti 22, 2014, 22:18 »
På grund av några fotoarbeten hände det att jag blev indragen i aktiviteter av en hembygdsförening på södra utkanten av Stor-Stockholm. Men det kom ut att de människor var intresserade bara av det som de kunde nå åkande i bilarna. Att penetrera skogarna och söka efter gamla sten-strukturer var utom deras intresse. För att fånga deras uppmärksamhet var jag tvungen att tänka ut ett nytt grepp om saken.

Under tidens lopp några såna strukturer trädde fram från skogarna och nuförtiden finns de inom centrala punkter eller på utkanter av några förorten. "Vårdträd" är väl en term som är välbekant till förortsfolken, så jag började prata om "vårdstenar" av gamla jägar-samlare kulturer. Först i andra hand kunde jag skicka de människor in i skogarna för att leta efter "vårdstenar", som inte dyck upp i dagen ännu.

Att det var kanske gamla gravplatser, det lämnade jag därhän. Det finns väl ingen ändå som kunde hyra arkeologer för att verifiera såna hypoteser. Och de dödas själar skulle bekymra sig om välståndet av deras avkomma, right? - "Vårdsten" som skulle vårdas själv i vår tid.




Utloggad Hans Menzing

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 369
SV: Annan syn på kulturarvet möjlig i Sverige
« Svar #13 skrivet: augusti 23, 2014, 10:18 »
Folk på landsbygden har förmodligen mer förståelse för fornminnen ute i skogarna. Inte minst om de själva lekt i skogarna som barn.
Men alla har naturligtvis olika intressen. Det finns fotointresserade som har fantastiska kamerasamlingar att visa upp medan bokälskare lägger ned förmögenheter på Västgötalitteratur. Det är det jag menar, de som är speciellt intresserade av runstenar, domarringar och gravhögar bör i första hand fundera på att själva ge sig ut och rädda dem från förfall. Det finns inga pengar idag, och det blir än mindre i morgon, till att rädda allt med hjälp av skattepengar.

Utloggad Adils

  • Veteran
  • Antal inlägg: 802
  • Arkeolog, konstvetare, poet, konstnär och musiker
SV: Annan syn på kulturarvet möjlig i Sverige
« Svar #14 skrivet: augusti 23, 2014, 14:46 »
Det finns inte heller pengar till försvaret, skolan, pensioner, vägunderhåll eller någonting; allt ska gå till att ta hit afrikanska analfabeter och muslimska fanatiker....... :(
Hell thir regin donaraz!

Utloggad 123hopp

  • Stammis
  • Antal inlägg: 377
SV: Annan syn på kulturarvet möjlig i Sverige
« Svar #15 skrivet: augusti 23, 2014, 18:33 »
Men officiellt är de våra broder och systrar!? - Mera bevandrade i antika filosofin skulle säga att det kanske gäller bara våra själar inte kroppar och sedvänjor. OK. Drivkraften att åstadkomma något i nya landet ger ibland fina resultat men kanske bara hos de mest begåvade. Krisen kommer när barnbarns generation börjar leta efter deras plats i det svenska samhälle. Å ena sidan ursprungliga drivkraften av första generation är redan borta och - å den andra, svenska folket instinktivt prefererar de egna på viktigare positioner, som är helt förståeligt och förekommande i alla länder. När de muslimska barnbarn letar sen efter möjligheter att bli någon unik i livet, då islamska traditioner ligger närmast till hands. Och tyvärr svenska politiker inser inte att Islam är ett komplett livssystem som är INKOMPATIBEL med västerländska idealer.

Del-kompromisser mellan de två idevärldar är möjliga bara i några få individuella fall. En av såna som jag känner till gällde 10-årig pojke som först försvarade med kalashnikov ett islamiskt familjefort från Moghul-tiden i India, nära till Agra, - gentemot hinduisk mob. Sen storfamiljen vandrade under några månader genom djungel och öknar till Pakistan och halva av dem omkom under vägen. Efter några år, vuxna pojken anställd på börsen i Karachi, träffade en svensk flicka på visit hos pakistansk styvfar - en rik skeppsredare. Med henne som fru kom pojken till Sverige. Efter 15 år i business här, Islam är för honom bara en avlägsen backgrund, vilken berikar hans unika personlighet. Om vi jämförde en sån livets gång av en invandrar-muslim med dem av massor av afrikanska migranter på Lampedusa, då skulle vi kanske börja begrunda hur ska vi lämna öppna kanaler för de mest begåvade av dem, stävjande resten från att komma hit.

BTW I Nigeria 400 miljoner själar väntar på deras kroppar, sägs det. Sen ska de få höra legender om den rika  Norden och då beger sig hit.


Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Annan syn på kulturarvet möjlig i Sverige
« Svar #16 skrivet: augusti 24, 2014, 08:24 »
Det finns inte heller pengar till försvaret, skolan, pensioner, vägunderhåll eller någonting; allt ska gå till att ta hit afrikanska analfabeter och muslimska fanatiker....... :(

Egentligen en annan debatt men invandringen är inte så dyr som många påstår. Det som verkligen stjäl pengar från samhället är alla skattesänkningar och att de rika ta en allt större bit av vår välfärdskaka och behåller för sig själva.

Dessutom tar Sverige bara emot en mikroskopisk del av alla de flyktingar som finns därute.

Kostnader och inte kostnader
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Anganatyr

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 268
SV: Annan syn på kulturarvet möjlig i Sverige
« Svar #17 skrivet: augusti 24, 2014, 08:33 »
Egentligen en annan debatt men invandringen är inte så dyr som många påstår. Det som verkligen stjäl pengar från samhället är alla skattesänkningar och att de rika ta en allt större bit av vår välfärdskaka och behåller för sig själva.

Dessutom tar Sverige bara emot en mikroskopisk del av alla de flyktingar som finns därute.

Kostnader och inte kostnader
Du skriver om både flyktingar och invandrare i ditt inlägg vilket är två väldigt skilda saker. Är det invandrarna eller flyktingarna som inte är så dyrt, eller menar du båda grupperna?

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Annan syn på kulturarvet möjlig i Sverige
« Svar #18 skrivet: augusti 24, 2014, 08:41 »
Artikeln jag refererar till talar om flyktingar. Ser man invandringen i stort så tillför den resurser till landet. Även flyktinginvandringen tillför resurser, men på lite längre sikt.
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Hans Menzing

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 369
SV: Annan syn på kulturarvet möjlig i Sverige
« Svar #19 skrivet: augusti 24, 2014, 08:51 »
Den dystra sanningen är väl att det är alla vi äldre svenskar som är dyra. Utan invandring skulle det bli verkligt stora problem.