Författare Ämne: Änkebränning i Sverige?  (läst 3270 gånger)

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
Änkebränning i Sverige?
« skrivet: augusti 17, 2011, 09:16 »
Citera
Vid denna tid övergav Sigrid Storråda konung Erik (Segersäll) och folk sade att han kände sig föremjukad av hennes handlingssätt. Ty i Sverige gällde en lag om att när en konung dog skulle drottningen sättas vid hans sida
Flateeyjarbok I,64
Citera
När någon hövding bland dem (nordborna) dör,gräver de ner honom i en grav lik ett rymligt hus och lägger honom i den... Med honom lägger de i graven den kvinna han älskade och detta medan hon ännu lever;gravdörrarna stängs och hon dör
Ibn Rustah,46
Jämför: Britt-Mari Näsström:Blot,sid 50-52,2002
Finns det arkeologiska fynd som stödjer detta?

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Änkebränning i Sverige?
« Svar #1 skrivet: augusti 17, 2011, 09:42 »
Knappast.

Annars borde samma fenomen skildrats ett antal gånger i dom forn-nordiska källorna också. Den närmaste episoden jag minns är en historia från Snorres Håleygatal där det berättas om en norsk kung (Brand), som sörjde sin unga drottnings olyckliga död så mycket att han ville "tyna sej efter henne" genom att lämna sitt liv. Men eftersom ingen kung någonsin hade gjort något sådant fick han "rulla sej ner för en storhög" och avsäga sej konungatiteln, först. Därefter kunde han kalla sej Jarl och därefter gå till ättestupan innan han blivit 'gammal och mätt av dagar'.

Man kan fundera över Snorres motivering - eftersom historien används som förklaring på att "därefter har denna kungalinje kallat sej jarlar".   

Arkeologiska rapporter som berättar på levande begravningar i gravkammare har jag häller aldrig stött på. Någon tradition kan det väl knappt vara tal om? 
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Adils

  • Veteran
  • Antal inlägg: 802
  • Arkeolog, konstvetare, poet, konstnär och musiker
SV: Änkebränning i Sverige?
« Svar #2 skrivet: augusti 17, 2011, 13:36 »
Även om det knappast är troligt kan det ändå ha hänt; varför skulle annars dessa källor omnämna det? Att "tills döden skiljer er åt" finns med i den kristna bröllopsritualen kanske är en påminnelse om att det är en sedvänja man gjort sig av med?
Hell thir regin donaraz!