Författare Ämne: Och götarna då.. vilka var dom?  (läst 71575 gånger)

Utloggad Marty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 469
SV: Och götarna då.. vilka var dom?
« Svar #160 skrivet: januari 07, 2013, 14:35 »
Läser man Thorsten Anderssons artiklar menar han att Götar/Gutar/Goter i princip har samma namn språkligt. De ligger intill varandra geografiskt men "flod"-tanken känns rätt långsökt. Precis som man som "Dan" hade nåt gemensamt med övriga Daner hängde Got/Göterna ihop. Andersson menar att Götarna i "Sverige" under folkvandringstid (utifrån Jordanes och landskapsnamnen) ansåg sig vara Goter. Detta betyder inte att de hade samma genetiska bakgrund! En medlem i Hells Angels kan ju lika gärna vara Tysk som Amerikan. En Jute på Jylland kanske är mer genetiskt släkt med en Västgöte än Själlänningar; trots detta är han ju en Dan/Dansk..

Utloggad Ättelägg

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 188
SV: Och götarna då.. vilka var dom?
« Svar #161 skrivet: januari 07, 2013, 17:25 »
Det lustiga med Jordanes att myten om skandinaviskt ursprung är en av möjliga som han väljer som den troliga. Andra goter sjöng andra sånger om ursprunget, tom England  ;)

Detta pekar på ett mytolgiskt innehåll i berättelsen som har varit mycket svår att bekräfta. Vad som verkar mer säkert är att Goterna först framträder vid Weisels mynning, flod utlopp. Öst germanska och nordgermanska skiljer sig åt. Goterna var förövrigt antagligen inte den ensamma bäraren av wielbark kulturen utan en stam bland många, kanske de som bodde vid mynningen, till skillnad mot andra. Lustigt nog ingick de i det suebiska förbundet.
Erik

Utloggad Marty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 469
SV: Och götarna då.. vilka var dom?
« Svar #162 skrivet: januari 07, 2013, 17:52 »
Runt 200 e kr hade germanskan inte utvecklats till Nord/Väst -germanska. Gotiska inskriptioner från före 300 e kr är så få att de inte kan särskiljas. Goterna som en "krigar-hansa" kan förstås haft deltagare från många platser. Denar-införseln till Gotland i mitten av 200-talet är dock en av de tydligaste kopplingarna mellan betalningar till Goter-Gutar (ej Götar). Se gärna Lars Lind om "Romerska Denarer på Gotland". Det finns "Skandinaviska" domarringar i Wielbark men även rika "Wielbark" gravar i exempelvis Västergötland. Det är en komplicerad fråga (och därför kul).

Marty

Utloggad Ättelägg

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 188
SV: Och götarna då.. vilka var dom?
« Svar #163 skrivet: januari 07, 2013, 21:01 »
Flåt angående språkförbistringen, hjärna släppte (som så många gånger, suck) men jag framhåller fortfarande att man inte skall föringra folknamnens betydelse och inte läsa in för mycket likhet mellan olika geografiska enheter. Vad jag finner mer intressant att namnen går igen på "båda" sidorna av östersjön. Suear - sueber, Göter - Goter. Betydelsen av detta kan diskuteras men samtidigt har vi skilnader kulturellt som talar emot reella övergripande konstruktioner utan snarare minner om likheter mellan och innom hela regionen. Dock har vi Tacitus superkonstruktion Svebiska förbundet som är intressant. Stammarna runt östersjön verkar ha haft en uppfattning om gemensamhet, möjligen mer i termer av elit gemenskap runt första århundrandet efter kristus.
Erik

Utloggad Marty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 469
SV: Och götarna då.. vilka var dom?
« Svar #164 skrivet: januari 07, 2013, 21:54 »
Jag håller med. Denna typ av förbund kanske har sin grund i "warbands", grupper av krigare som i samband med bl a Markomannerkrigen bildar enheter/grupperingar. Ofta men inte alltid bildas grupper där individerna har ett gemensamt språk och kultur. Denna typ av förbund utvecklas och förändras över tiden. Ledande ätter/klaner som goternas Amali kan ha varit kulturbärare och byggt "varumärket". Ledande ätter i bl a Götalandskapen har via allianser och ingiften haft nära relation. Varumärket har varit starkt och viktigt, varför stammar i Skandinavien kallar sig Göt-Goter, Öst-Goter, Havs -Goter etc. Genom att vara med i detta förbund fick Gotlänningarna stor del av de denarer som utbetalades på 200-talet. Kanske fick Västgötarna så mycket guld under 400-talet via samma medlemsskap. När Gotiska förbundet försvinner upphör även guldflödet till bl a Västergötland. En Italiensk Got på 500-talet (de som inte var kristna) kunde i princip ha talat obehindrat med en västgöte, hade i princip samma religion och antagligen mer gemensamt i sin klädstil än med en Romare. Kanke var Teoderik en form av Zlatan bland ledande klaner i Skandinavien. (se Rodulf som Övergav sitt folk för att ta tjänst i Rom)

Utloggad Kungsune

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 424
SV: Och götarna då.. vilka var dom?
« Svar #165 skrivet: december 20, 2013, 10:34 »
Roade mig med att automatöversätta Jordanes folkgrupper från latinet och det blev ganska kul resultat:

Screrefennae av  latin skrida och slut
Vagoth av latinets Vagot= vagabond
Fervir av latinets Fervi=tjänare
Mixi=Blandade
Evagre=räckvidd, område
Othingis = Odenkung, Odenhärskare
Rauma riki= Rökriket
Vino vilith= Vin billigt
Taetel= offensiva

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Och götarna då.. vilka var dom?
« Svar #166 skrivet: december 20, 2013, 12:16 »
 :). Rökriket kan vi säkert utveckla en helt ny och intressant hypotes om  :D

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad Ättelägg

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 188
SV: Och götarna då.. vilka var dom?
« Svar #167 skrivet: december 20, 2013, 23:03 »
.......tror jag det, fabulerandet hör inte enbart till 1600 talet.............tur att vi inte enbart har svenska forskare som får stå till svars inför tossar.............
Erik

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Och götarna då.. vilka var dom?
« Svar #168 skrivet: september 29, 2014, 07:15 »
Om folken ikring Nordsjön och Östersjön - så som gauter och götar:
http://no.wikisource.org/wiki/Side:Det_norske_Folks_Historie_1-1-1.djvu/74
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Hans Menzing

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 369
SV: Och götarna då.. vilka var dom?
« Svar #169 skrivet: september 29, 2014, 09:28 »
Tillmäter vi inte de här folknamnen alltför stor betydelse. Kanske är det rena tillfälligheter som gör att vi får ett visst namn.
Själv är jag fortfarande skaraborgare, trots att det är länge sedan Skaraborgs län försvann. Dessutom fanns det aldrig något Skaraborgs län på riktigt. Så vitt jag vet kommer namnet från ett Vasaslott som byggdes vid dagens Skaraborgsgata genom Skara. Där finns i dag en modell av slottet. Men den brändes av danskarna redan 1612 och trots beslut att den skulle byggas upp och vara bostad för det blivande länets landshövding så räckte pengarna aldrig till utan han hamnade i Mariestad.
Så namnet Skaraborgs län skapades utan att det fanns någon Skara borg kvar i verkligheten.


Utloggad 123hopp

  • Stammis
  • Antal inlägg: 377
SV: Och götarna då.. vilka var dom?
« Svar #170 skrivet: december 02, 2014, 15:02 »
Och vilka goter eller göter var människor i Yotvingia, elle kanske Götvingia? Se - http://en.wikipedia.org/wiki/Yotvingia. De har kallats också Sudaver och deras land Sudavia. Här är min hypotes. Efter attack från hunnerna inte alla Visi- och Östra-goter flytt till Väst. Kanske några familjer vandrade tillbaka längs "goternas väg" och blev regerande klass mellan gamla prussarna just i Götvingia. Eftersom de kom söderifrån, då kallades de också "sudaver" (män från Syd; "vir" = "man" i IE-språk). I history-delen av artikeln på engelsk wiki står det att en Jatviag GUNAREV var en ambassadör till Konstantinopel från Kievan prins Igor. Men "Gunarev" på ryska det är samma som GUNNARSSON i norröna språk. Varför ingen studerar den delen av gotars sena historien? OK. På grav av Boleslav Chrobry i Poznan (Polen) står det att han var också gotarnas kung men polackerna bara säger att det var en latinsk metafor för Yotvinger och basta.