Författare Ämne: Vad gjorde drottning Astrid under slaget vid Svolder?  (läst 1714 gånger)

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
Vad gjorde drottning Astrid under slaget vid Svolder?
« skrivet: juli 09, 2011, 16:19 »
Citera
Det har förut omtalats, att Sigvalde jarl slöt sig till konung Olav i Vendland1; jarlen hade tio skepp och dessutom ett elfte, på vilket konungadottern Astrid, jarlens hustru, hade sitt följe.
Snorres Olav den heliges saga - Heimskringla kap 112
Jag undrar varför drottning Astrid med följe fanns med vid slaget? Var det månne som åskådare - vilket kan tyckas farligt,eller hade de en annan uppgift?

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Vad gjorde drottning Astrid under slaget vid Svolder?
« Svar #1 skrivet: juli 09, 2011, 21:55 »
Citaten är från Olav Tryggvassons saga, (116).

Olav T. hade vid hemkomsten från Miklagard (ca. 983) gått i tjänst hos den slaviska hertigen Burisleiv/Bureslav, som på den tiden hörde till den kyrkliga alliansens stöt-trupper mot dom fria kungadömen i Skotland, Skandinavien och Ryssland ("Ynglinga-alliansen"). När kejsare Otto II mobiliserar till frontal-attack mot Harald Blåtand (985) spelar Olav och ett gäng jomsvikingar en nyckelroll i kampen MOT Danevirke och kungadömet Danmark.   

Efter sina lysande insatser får Olav en hög stjärna hos kejsare och kyrka och när hertig Burisleiv (Miekzisilaw) dör (986) får Olav gifta sej med änkan, drottning Thyra, dotter av Harald Gormsson (!).  Därmed kan hjälten hävda sin 'börd' som kung - och hyllas som korsfarare och 'frälsare' av det hedna nord. Nu återstår bara att erövra en tron...

I väntan på det heliga året (1000 e. kr.) förbereder kyrkan faktisk  'Kristi återkomst' - och Olav har tydligen fått ryktet att vara en 'ny frälsare' som nu skulle slutföra erövringen av Europa under Roms nya kejsare. När han sen misslyckas och dör - året innan 1000-talet - försöker man skapa den myt att han lyckades 'lura döden' genom att simma under vatten och försvinna - med hjälp av den ädle Astrid, Burisleivs dotter och Sigvald Jarls fru. Till saken hör att Olavs moder var en ung mö vid namn Astrid  - som likt Maria fick gå igenom en rad strapatser och rymma hemlandet för att rädda sin nyfödde sons liv - från elaka hedningarna på Norges tron. Myten avslutas med att man producerar vitnesbörd på att Olav rest till Jerusalem där han levde en helig man, högt respekterat som 'Nordens eviga konung'.

150 år senare använder ärkebisp Öystein Erlendsson myterna om Olav Tryggvasson i ett försök på att göra frihetshjälten Olav Haraldsson - påvekyrkans sista motståndare i nord -  till helgon, i stället. Det vill Vatikanen inte acceptera, men efter Öysteins epos "Paasio Olavi" får Snorre akta sej väl för att motsäga ärkestiftets versjoner - av såväl Olav Tryggvasson som Olav Haraldsson.  Dock kan man se att Snorre åter en gång uttrycker sej med omtanke - så att den skärpta läsare kan uppfatta frånvaron av logisk substans och förstå skillnaden mellan chimär och sanning. Läser du texten noggrant så står det faktisk inte att Astrid själv var med, bara att hennes män var det...  ;)   

Vilken Olav som gjorde vad - och varför - gick dock i glömboken, intill man i vår tid kan skörda frukterna av dom senaste 150 års fria akademi och målriktade forskning. Så kan det tydligen gå när makten får stå för sanningen, pengarna för politiken och propagandan för logiken.   :-X   

“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”