Författare Ämne: En slipad östgötsk sten  (läst 2730 gånger)

Utloggad Jan Owe

  • Stammis
  • Antal inlägg: 351
En slipad östgötsk sten
« skrivet: april 18, 2011, 19:00 »
Två ristade fragment från Normlösa socken i Östergötland har visat sig ha sliprännor (apropå ett annat ämne). Se en färsk rapport från Runverket.
Uppgiften i Samnordisk runtextdatabas (signum Ög ÖLMC4311) att fragmenten skulle komma från Normlösa kyrka är fel, det enda som är känt är att de kommer från Normlösa socken. Sannolikt är det inte frågan om runstensfragment varför de kommer att utgå ur databasen. Vad tror ni om fragmenten, är det hällristningsfragment, bildstensfragment, eller vad?

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: En slipad östgötsk sten
« Svar #1 skrivet: april 19, 2011, 09:20 »
Trodde Normlösa var ett gammalt skällsord mot dagens ungdom  :)
Tror inte det är frågan om hällristningar från bronsåldern. Linjerna här är lite för smala för det (uppges till 3 mm). På bronsåldern använde man ju knacksten som ger en bredare, rundad profil. Har heller inte hört talas om bronsåldersristningar i sandsten, men det kan kanske ha förekommit.
Vad det är för typ av ristningar har jag ingen aning om, kanske ett bildstensfragment från vikingatid ändå. Man kan notera att sliprännan hur som helst är gjord senare än ristningen.

/Mats

Utloggad Ola Nilsson

  • Medlem
  • Antal inlägg: 67
SV: En slipad östgötsk sten
« Svar #2 skrivet: april 20, 2011, 09:04 »
Har heller inte hört talas om bronsåldersristningar i sandsten, men det kan kanske ha förekommit.

Hällarna i Sagaholmshögen var väl sandsten?

Jag vet inte hur de hällarna var huggna, men det är väl inte otroligt attt man gjorde finare linjer och använde spetsigare verktyg i mjukare stenarter på bronsåldern.