Författare Ämne: Svearikets ursprung  (läst 3224 gånger)

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
Svearikets ursprung
« skrivet: augusti 03, 2012, 09:24 »
Adils skriver:
http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,4972.20.html
Citat:
Citera
Bara för att det inte finns någon bevarad liturgi behöver det inte betyda att det inte fanns ett "övergripande organ". Den gamla uppdelningen i landskap och hundaren har förmodligen sitt ursprung i kultförbund, där hövdingarna själva var officianter vid bloten och sveakungen i Uppsala först och främst hade en symbolisk, sammanhållande rolll. Jag är övertygad om att Sveariket är betydligt äldre och välorganiserat än vad som är den gängse bilden. (Stödjer mig bl.a. på Krafft och Hyenstrand)
Hur gammalt och hur välorganiserat?
Ett dansk försvarsförbund som inkluderade delar av Skåne under romersk järnålder har framträtt ganska tydligt
av exempelvis Lotte Hedeagers böcker.
Svea riket (som eventuelt omfattade andra en svear, exempelvis västgötar) ursprun är mera dunkelt. Snorre lägger det till 700-tal;
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ingjald_Illr%C3%A5de

Utloggad Adils

  • Veteran
  • Antal inlägg: 802
  • Arkeolog, konstvetare, poet, konstnär och musiker
SV: Svearikets ursprung
« Svar #1 skrivet: augusti 03, 2012, 12:03 »
Tacitus skriver ju om svearna och deras mäktiga flotta, så någon form av statsbildning av lösare snitt borde vara minst tvåtusen år.....
Hell thir regin donaraz!

Utloggad Ättelägg

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 188
SV: Svearikets ursprung
« Svar #2 skrivet: augusti 03, 2012, 16:35 »
Jag tror att skall man beakta större, överenskommelser som är mer än närmsta by, bör man titta på avskilda enheter om man skall finna någon logik. Skandinavien är ypperlig utifrån detta för att ha bygder/enheter med längre kontinuitet jämfört med kontinenten. Skandinavien är avlägset, fylld av svår teräng med vissa bygder som är georgrafiskt ganska väl avgränsade...Danmark är nog den del av skandinavien som har det svårast men ändock, änden på kontinenten med öar och kust. Västergötland är en region, Östergötland likaså, Skåne mer öppet, öarna Öland och Gotland självklara i sin position och så Mälardalen, denna region är inte att förakta, tunga jordar men gott bete, fiske, jakt..rik uppbyggd med allehanda mineraler och framför allt en enorm arkipelag med vattenleder både härsan och tvärsan vilket borde ha utgjort en alldeles naturlig förutsättning till att använda båt, rik på skepp. Alla bygder är klart avgränsade med hav och skog, berg och myr. Avlägset till kontinentens rörelse men i besittning av åtrovärda varor som päls, läder och möjligen järn. Här tror jag att vi kan skönja Svearikets ursprung i termer av Svearna. Gutarna ingick förbund med Svearna för handelns skull efter en tid av konflikt, 600-700 talet. Vi ser tidiga förbindelser mellan de östsvenska delarna, Svealand, Östergötland, Småland, Öland och Gotland. Vi kan skönja Ålands framväxt och i förlängningen Österland. Norrland som handelspartner. Behov av förbund, ett mer sammanhållet rike har vi nog inte förränd 1000 talets förändra värld. Dock verkar det ha funnits en mer löslig tillhörighet med det Suebiska förbundet först, tillhörighet (identitet), och senare 600-talet? i ett Sveaförbund mellan de östsvenska delarna. När Västergötland blev indraget är väl svårt men vid 1000 talet och något innan verkar det vara ett faktum. Kanske inlandsbönderna i Västergötland behövde en motvikt mot Danskt/Norskt inflytande??
Erik

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Svearikets ursprung
« Svar #3 skrivet: maj 08, 2013, 01:01 »
Svedning är bara en konst för att gödsla odlingsmark. Kallar man svedja när man bränner torv och gräs men de har samma syfte - gödsla. Svedjning var en mycket effektivt gödsmethod.

Jag tror att svearna och de både götarna svedjade. Svedja i fornsvensk svithia, dialektal svea. Namnerna Swedberg, Svedelius kommer från svedning (http://runeberg.org/svetym/1004.html). Antal ortnamn som börjar med sved är högst i Västra Götaland.

Gamla odlade behövde boskap för att producera gödsel och boskap behövde ängar. Om man hade inte detta kunde man altid bränna skogar.

"Ett svedje" är alltså ett område där man bränt skogsbotnen och sått råg eller bygg, efter det 'finska' svedje-brukets normala principer.

"Ett sve" alternativt "sved" är däremot ett område som röjts och 'brutits' - så att alla stenar och rötter tagits bort, för att där börja permanent åkerdrift. Därmed får man det intensiva, gödslade åkermarken och - med havre och hvete - det 'typiskt svenska' gårdsbruket.

Namn på gamla bondgårdar med 'sve' och 'sved' hittar man i såväl Norge som Sverige og det svenskspråkliga Finland, med former som Sve-, Sved-, -sve, -sved och Svenning. Så långt jag vet kan dessa gårdsnamn alltid knytas til rejäla - och gärna äldre - ytor med åkermark.

Castor har redan påpekat hur dessa sve/sved/sven-namnen fortfarande finns kvar i Mellan-Norge., Här kan endera av dom även knytas till mellan-järnåldern, efter sin höjd över havet.
http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,4226.msg50491.html#msg50491

Detta har styrkt teorin med folkvandringstid som den period då svar och götar fussionerar - och ynglingarnas ges ett ökt inflytande eftersom det intensiva jordbruket spreds norrut och västerut. Sammanfallet i tid mellan storhögarna i södra och norra Sverige, jämte östra och norra Norge - ger ett klart indicium på början för det utvidgade "öd" ('ansvar') som s¨gnerna lade till Uppsala.

Annars kommenterade jag nyligen samma sak i diskussionen om dom skandinaviska etnonymen:
http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,3749.msg54685.html#msg54685
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”