Övrigt > Språkhistoria

Alternativ tolkning av "vendelkråka"

(1/4) > >>

Karlfredrik:
Namnet "vendelkråka" skall ha sitt ursprung av en träkråka som skickades till sveakungen efter Ottars död.
Men jag anar att det kan finnas alternativa förklaringar. Träkråkan kan ju vara en efterkonstruktion - en "förklaringsmyt"

Boreas:
Väl talat. Ett stryktips skulle vara att hans kråka har att göra med vender/vendeln.
Sen borde man fundera på om man haft ett namnskick för 'kråka' vad gälder kungar. Rolf Krake associeras ju också till 'kråka'/'krake'.

Variationen ligger parallellt med make/maka. Omedelbart skulle man anta att den maka Ottar krake hade sökt och/eller blev kallad kraka/kråka. Tydligtvis var hon bördig från dom östra fjärdarna och det kan ju iofs. ha varit anmärkningsvärt - på den tiden också...

Trekråkan framstår ju som precis löjlig - och kan väl vara en efterkonstruktion. Motivet kan ha varit att dölja/förneka att man haft en vendisk drottning på Sveriges tron. Vi känner ju till att den senare Olof Sköldkonung fick skilja sej från den vendiska prinsessan Edla - och även bryta gammal lag genom att neka sin förstfödda son och dennes son - Kronprins Emund och Arvprinsen Ingvar - deras rättighet till krona och tron. Orsaken var tydligtvis Edlas vendiska ursprung, eftersom venderna  (fortfarande) var hedningar och inte acceptabel i det kristnade Europas 'finare' kretsar.

Den gång var troligen tillnamnet Vendelkrake redan allmänkunskap och efterkonstruktionen nödvändig för att bortförklara att man redan hade tradition med vendiska drottningar på Sveriges tron.

Kylarvende:
Hej!
Mkt intressant med resonemanget om efterkonstruktion map vendisk inblandning.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Krake

http://sv.wikipedia.org/wiki/Krake_(figur)

Rolf Kraki skulle ha påmint om en gammaldags stege; bar en stolpe med tvärpinnar.
Vi har ju även Ragnar Lodbroks hustru Kraka.

Lite intressant är att Ottar Vendelkråka möjligen är släkt med Rolf Kraki:

http://fabpedigree.com/s064/f276784.htm



 

Vetgirig:
Boreas m fl!

Detta med "vender" och kungarnas giftermål med "vendiska" kvinnor kan ligga i ett annat läge om man beaktar sannolikheten att dessa kvinnor INTE varje gång har med Oderdalens "sydvender" att göra. Vid något tillfälle är bevisen för att kvinnan kommer från "sydvenden" relativt sett goda. I varje fall vid något tillfälle kan ju kvinnan dock haft sitt ursprung i "Wendland" (Finland). Problemen uppstår kanske genom att Romersk Katolikerna i söder försöker "frysa ut" sådana kristna, som har med Romersk katolicismen konkurrerande trosbekännelser (icke kristna nonschalerades alltid som religiöst "ofarliga"), när "sveakungarnas" släkt försöker närma sig tyskland politiskt. Betänk också att t o m enligt Adams Gesta...., så finns det ca 1070 att starkt fäste för "greker" i Nordens då största stad, Jumne, samt i stadens omgivningar. D v s i bägge fallen av kontakter med vender, så blir den kungliga sveasläkten angripen.

Hans Menzing:
Vendel lär inte bara finnas i Uppland utan även på Jylland.
Kungarna verkar ju ofta haft öknamn som säkert inte användes när de hörde det. Kråka är nog inte originellt, jag hade en arbetskamrat Olle Kråka som ärvt Kråknamnet efter sin far och till och med sonsonen fick dras med det ibland.
Så kanske kraxade han som en kråka och fick namnet efter det.

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion