All information som Plinius d.ä. har om Europas nordliga kuster är mycket intressant men svårtolkad. Förutom Timaios och Pytheas anger han Philemon, Xenophon (från Lampsacus) och Hekataios som källor.
Plinius nämner bl.a. följande hydronymer och toponymer med anknytning till Östersjöområdet
Floden
Parapanisus,
"haven"
Amalchium/Morimarusa och
Cronium,
"udden"
Ru(s)beasoch "öarna"
Baunonia/Raunonia och
Balcia/Basilia/AbalusJämför man med andra antika geografer så finner man att Pomponius Mela har namnet
Belcae öster om Vistula och söder om Thule...
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Europa_by_Pomponiusz_Mela_1st_century.jpg...och att de två floderna närmast öster om Vistula, enligt Ptolemaios, heter
Chronus och
Rubonis...
http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Gazetteer/Periods/Roman/_Texts/Ptolemy/3/5*.htmlDet kan finnas ett samband mellan Balcia/Basilia/Abalus och Belcae. En möjlig lokalisering av "ön" är det estniska fastlandet. Ön Baunonia skulle då kunna vara Ösel.
I Ptolemaios' geografi tar Östersjökusten slut bortom den fjärde flodmynningen räknat från Vistula. Den fjärde floden kan motsvara Venta i nuvarande Lettland, vilket innebär att varken Rigabukten, Ösel, Dagö eller det estniska fastlandet har tagits med. Farvattnen norr och öster om Domesnäs torde ha varit tämligen outforskade av de gamla grekerna.
När det gäller floderna Chronus och Rubonis så kan dessa motsvaras av Pregel och Neman, två floder som mynnar i laguner. Kanske kan Ptolemaios' flodnamn Chronus sättas i samband med Plinius' havsnamn Cronium. Om floden Chronus är Pregel så är det rimligt att anta att Cronium syftar på Wislalagunen. Det andra havsnamnet som återfinns hos Plinius d.ä. nämligen Amalchium/Morimarusa skulle då kunna syfta på den Kuriska lagunen. Och den halvö som ligger mellan lagunerna (dvs Samland) skulle kunna vara vad Plinius kallar Ru(s)beas, vars namn kanske har anknyning till Ptolemaios' flodnamn Rubonis.