Övrigt > Övrigt

Svensk paleontologi

(1/5) > >>

sockerfri:
Vad för svenska fossilfyndplatser finns det i Sverige? Vad för fynd har rapporterats? Hur ser paleontologin ut öht i Sverige (dvs om man fokuserar på något specifikt såsom arter, tidsperioder osv)?

Heinrich H:
Nu har jag det inte aktuellt i huvudet men skånska fyndplatser finns det. Fyledalen, Ivön och Höganäs är några. I kolet vid Helsingborg hittar man växtavtryck.

tty:
Vi har inte så mycket vertebratfossil i Sverige. När det gäller ryggradslösa djur så är ju Gotland välkänt för sina rika silurfaunor och det finns en del hyfsade kambrosilurlokaler på fastlandet också, främst i Västergötland, Närke och Östergötland. I synnerhet är mikrofossilen från västergötlands orstenar berömda.

Vad beträffar ryggradsdjur (utom fiskar) är det i stort sett bara Skåne som gäller. Det finns några lokaler med fotspår av reptiler från Trias i nordvästra Skåne (bl a Vallåkra), och flera ganska bra lokaler med havsreptiler och havsfåglar från yngre krita i nordöstra Skåne. Ivö klack på Ivön är mest känd och mest sevärd ur geologisk synpunkt, men det finns flera andra lokaler i trakterna runt Ivösjön t ex Åsen, Ugnsmunnarna och Hanaskog. Sparsamma rester av dinosaurier har också hittats där.
Från Tertiär finns egentligen bara några få fynd från tidig paleocen (Danien) från kalkbrottet i Limhamn (en fågel, en krokodil och fiskar).
Sedan finns det ingenting alls förrän sen pleistocen (mellersta delen av sista istiden 30-50 000 år sedan). Jo, förresten nyligen hittades en troligen pliocen elefanttand i sekundärt läge i morän.
 
Det finns ett två häften utgivna av SGU "Geologiska sevärdheter i Skåne" som beskriver
de flesta aktuella lokalerna.

Boreas:

Spåren från det tropiska livet i Östersjön - från Silur till Krita - kan ju fortfarande ses mellan Gotland och Skanör. Sen är det en märkvärdighet att fossil av havsödlor och dinosaurer från yngre Krita faktisk överlevt istidens massiva erosioner - på Kristinestadsplatån:
 
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ankylosaurier
http://www.oceansofkansas.com/lindgren.html
http://www.physorg.com/news10978.html

Jerrark:
I boken Dinosaurier av L B Halstead och G Caselli (1979) finns ett kort kapitel (Dinosaurier och andra jättereptiler) av Per Ove Persson om svenska mesozoiska reptiler. Där nämns bl a fynd av fotspår av prosauropoder (dit plateosaurierna hörde). Det finns även större fotspår av theropoder (rovdinosaurier). Fotspåren finns idag på Höganäs museum och härrär sig från övergången trias - jura.
Persson berättar vidare om plesiosaurier (bl a Elasmosaurus och Scanisaurus) samt om mosasaurier.

Persson har också beskrivit stora sköldpaddor från skånes Krita och annat liv från samma tid i skriften Reptiles from the Senonian (U. Cret.) of Scania (S. Sweden) från 1959.

Om du vill veta lite mer om vilka olika fossil man kan finna i Sverige så finns boken Svenska fossil i ord och bild av Claes Bergman och Sven Stridsberg (2007).
Gillar man Gotland så kan man läsa Gotländska fossil av Krister Brood (med fina teckningar av Lennart Alex Andersson) (1982) eller Solstenar och Kattskallar: Gotländsk Fossil- och Geologiguide av Sara Eliason (1999)

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion