Det finns iofs en hel del fyndplatser med skålgropar, men som sagt endast ett fynd av hällristning, vad beror det på?? Finns det fler "nakna" områden där det bevisligen funnits en befolkning under bronsålder??
Ja, det finns nog många sådana områden också. Men det verkar som att i alla bronsåldersbygder så framkommer alltfler hällristningar om man verkligen letar, de är ju många gånger svåra att upptäcka.
Ändå, just det som du berör, många skålgropar men bara någon enstaka ristning, är ju en intressant fråga i sig. Det finns massor av skålgropar över stora områden, även i områden där det saknas ristningar. Kring Stockholmstrakten finns t.ex. mängder av skålgropar men väldigt få ristningar. Betrakta också denna rapport från Möckleryd i Blekinge. Vid inventering utförd av en erfaren hällristningsinventerare hittade man bara en enda ristning (förutom en tidigare känd): en hjort. Men däremot en massa skålgropar på 13 platser.
http://www.blekingemuseum.se/mapp5/pdf2/2008-13.pdfÄven om vi vet att skålgropar förekommer i samma sammanhang som hällristningar kan man fråga sig om skålgropsknackandet är en separat företeelse i sig. Är skålgroparna en annan ritual, en annan religion? En annan gud/föreställning inom samma religion? Eller en annan tidsställning?
Och hur ska man förstå sådana här enstaka ristningar som kronhjorten i Möckleryd? Som ju helt klart är en del av traditionen, men varför bara en enstaka ristning här när det på andra hällar kan finnas en otrolig rikedom av figurer? Ser man här en slags "halvslött" utförd ritual, eller ett enstaka besök av en religiös fanatiker som ristar medan folket på gården förundrat tittar på? Kanske fick inte vem som helst utföra ristningar överhuvudtaget?
/Mats