Författare Ämne: Bornholm och Skåne under järnålder och tidig medeltid  (läst 18908 gånger)

Utloggad Anganatyr

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 268
SV: Bornholm och Skåne under järnålder och tidig medeltid
« Svar #40 skrivet: juni 13, 2011, 21:06 »
Det har jag redan försökt svara på.
Faktum är att vi idag inte vet hur eller när dessa gårdar kom inom den danska kungaätten. Vi vet inte hur länge den danska kungaätten besatt dessa gods. De olika nordiska kungaätterna gifte ofta in sig i varandra vilket ledde till morgongåvor, arv mm. Men detta betyder inte att Göinge var danskt. Det låter tex logiskt att i första hand skänka de gods som man har minst användning av som tex de som låg utanför det egna riket. De gods som räknas upp som liggande i Sverige i Kung Valdemars jordebog kan tex Istad på Öland följas till Valdemars sonson Svantepolk Knutsson gav tre av fyra attungar till Vreta kloster vid sina döttrars inträde där. Man ger i första hand bort den jord som är minst värd för en själv dvs den utanför riket.
Att en kungamakt äger jordegendomar i ett område så här tidigt betyder inte att den kungamakten kontrollerade hela området. Detta kan fortfarande ses på 1200-talet i tex Kung Valdemars jordebog. I Elleköpinge kyrkoruin har det hittats en "svensk" runsten med kortkvistrunor daterad till 1000-1050. I Villands härad finns flera ortnamn som pekar mot att området kontrollerades av svearna under slutet av vikingatiden. Cecilia von Hejine konstaterar i sin doktorsavhandling "Särpräglat" att nordöstra Skåne inte införlivas i den danska myntcirkulationen förrän ca 1075 (då i första hand Villand och Gärds härader). Eftersom alla forskare som skrivit om ämnet som jag har läst anser att Göinge införlivades i Danmark senare än Villand och Gärd kanske det kan ge en hint. Även Charlotte Fabech är inne på att nordöstra Skåne införlivades sent i det danska riket bla pga att Göinge, Gärd, Villand och Alsmarc inte har tillägget härad i början av medeltiden. Hur häraderna i nordöstra Skåne delades in skiljer sig från övriga Skåne, detta kanske också kan ge en hint. När fick Skåne sin häradsindelning? Även Mats Anglert är inne på samma linje om nordöstra Skåne i sin doktorsavhandling "Kyrkor och herravälde". Anders Ödman skriver i "Borgar i Skåne" följande om Skeingeborg i Göinge på sidan 132:
Citera
Möjligen är att den byggdes för att kontrollera och kuva befolkningen i Göinge i samband med att ärkebiskop Absalon och hans fosterbror kung Valdemar med våld markerade sitt maktövertagande i Skåne. Upp längs Helgeån och dess biflöden finns några "revirmarkeringar" av Absalon, varav Gumlösa kyrka är den närmaste och förnämsta. Man kan se Skeingeborg som en manifestation och bekräftelse på att området var vunnet och kuvat.
Borgen började byggas i slutet av 1100-talet.
Många har också velat sätta ett samband mellan Göinge och götarna.

Utloggad Emund Slemme

  • Veteran
  • Antal inlägg: 976
    • Fra romertid til vikingetid
SV: Bornholm och Skåne under järnålder och tidig medeltid
« Svar #41 skrivet: juni 14, 2011, 13:17 »
I Elleköpinge kyrkoruin har det hittats en "svensk" runsten med kortkvistrunor daterad till 1000-1050.

Älleköpinge-sten eller Elleköpinge-stenen med informationer fra registret ”Danske Runeindskrifter” - Sk 97 og/eller EM85;377.

bilik=r raisti af- skrauta st(a)in þina

BillingR ræisti af[t] Skrauta stæin þænna

Læsningskommentar:
Kortkvist s-runer og en binderune i k=r. Sanness Johnsen (1968: 166f.) læser "bilikR" med binderune kR i stedet for kr, hvad der må forekomme problematisk. Risteren skulle være svensk på grund af þina. Karl Martin Nielsen har foreslået, at risteren var norsk (1983: 2f.).

Fundomstændigheder:
Stenen blev fundet under udgravning i kirken, hvor den lå som grundsten i muren.
 
Datering: 800-900

Dateringskommentar:
Indskriften med kortkvistruner er af Sven B.F. Jansson dateret til begyndelsen af 1000-tallet, men Ingrid Sanness Johnsen har ud fra runeformerne argumenteret for en datering til 800-årene.

http://runer.ku.dk/VisGenstand.aspx?Titel=%c3%84llek%c3%b6pinge-sten

Litteraturhenvisning(er):
Sanness Johnsen, Ingrid. 1968 (1968): Stuttruner i vikingtidens innskrifter p. 166f..
Universitetsforlaget, Oslo Nielsen, Karl Martin 1983 (1983): To runologiske bidrag Arkiv för nordisk filologi 98 p. 1-3.


Utloggad Anganatyr

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 268
SV: Bornholm och Skåne under järnålder och tidig medeltid
« Svar #42 skrivet: juni 14, 2011, 20:48 »
Emund Slemme,
Du anvender forældede data.
I Riksantikvarieämbetets skrifter No 32 "Porten till Skåne" av Fredrik Svanberg och Bengt Söderberg (2000) står följande på sidan 287:
Citera
En runsten som daterades till 1000-talet början påträffades i kyrkans grund. Flera av runorna var av "kortkvisttyp", vilka sällan eller aldrig förekommer på skånskt eller danskt område. Denna runsten utgör tillsammans med de två stenarna från Simris utanför Simrishamn de enda stenarna i Skåne som kan hänföras till ett "svenskt" inflytande.
I samma bok på sidan 288 står det följande om nordöstra Skåne:
Citera
Genom kungliga donationer av jord i området under 1000-talets andra hälft och 1100-talets första hälft kan man konstatera att kungafamiljen innehade stora egendomar i nordöstra Skåne under tidig medeltid. De donerade egendomarna var som regel perifert belägna i förhållande till de områden som senare träder fram som centralområden. Inte förrän under 1100-talets första hälft blir kungamakten fullt synliggjord i området, genom etablering av kungsgård, kloster och Mariakyrkan i Vä.

Utloggad Emund Slemme

  • Veteran
  • Antal inlägg: 976
    • Fra romertid til vikingetid
SV: Bornholm och Skåne under järnålder och tidig medeltid
« Svar #43 skrivet: juni 15, 2011, 11:40 »
Emund Slemme, Du anvender forældede data.

Databasen ”Danske Runeindskrifter” er udarbejdet af en ekspertgruppe i et samarbejde mellem Nordisk Forskningsinstitut på Københavns Universitet og Nationalmuseet i København. Projektet løb fra 1. marts 2003 til februar 2006.

http://runer.ku.dk/Default.aspx?page=17

Databasen blev offentliggjort år 2009 – så det er helt nye valide vurderinger af faguddannede runeforskere på ph.d. niveau, der ligger til grund for resultatet.

Vurderingerne er således af nyere dato end de data du henviser til fra Riksantikvarieämbetet.

Hvis du gerne vil klage over dateringen af Elleköpinge-stenen til år 800-900, er der mulighed for at få kontakt her til museumsinspektør Lisbeth Imer, der har deltaget i projektet.

http://runer-moenter.natmus.dk/hvem-blogger-her/

Så tror jeg ikke jeg kan tilføre emnet mere.

Utloggad Anganatyr

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 268
SV: Bornholm och Skåne under järnålder och tidig medeltid
« Svar #44 skrivet: juni 15, 2011, 21:50 »
Under 1100-talet blev kungamakten och kyrkan fullt synliggjorda i nordöstra Skåne bland annat genom etablering av en kungsgård, kloster och Mariakyrkan i Vä. Premonstratenserklostret i Vä grundades på initiativ av ärkebiskop Eskil av Lund och det var ett dotterkloster till klostret i Tommarp. Klostret var underställt ärkebiskop Eskils rättsliga överhöghet. Innan klostret grundades har det funnits en åt S:ta Maria helgad bykyrka med anknytning till den danske kungen. Två utförliga dokument från 1170 gör det möjligt att följa kyrkans och kungamaktens åtgärder i samband med att själva klosterstiftelsen grundades. Tanken på ett kloster i Vä hade emellertid funnits redan omkring tio år tidigare. Då hade nämligen domprosten i Lund mottagit den nämnda kyrkan i Vä av kung Valdemar I, drottning Sofia och ärkebiskop Eskil. Han hade sedan dess övervägt att här inrätta ett kloster. När det nu blev verklighet, överlämnades kyrkan i Vä till abbot Gilbert och klostrets bröder, och ärkebiskop Eskil överlät vissa rättigheter, bland annat till tionde, mot att man i klostret skulle hålla en daglig själamässa för honom själv. Undertecknare av detta dokument var kungen, ärkebiskoparna av Lund och Uppsala samt biskopen av Linköping. Upprättandet av klostret i Vä kan bland annat ses som ett uttryck för den försoning som hade uppnåtts mellan ärkebiskopen av Lund (som hade varit landsflykting) och den danske kungen. Av ett senare dokument framgår det att det var kung Valdemar I som föranstaltade om klostrets grundläggande ekonomi, men utan att han själv gjorde anspråk på några särskilda tjänster från klostrets sida. Grunläggningen av klostret kan följas i vissa detaljer. Däremot är kunskaperna om själva anläggningens utseende sämre. Inga spår har påträffats av klosterbyggnaderna. Någon gång före 1241 flyttades klostret till Bäckaskog (på näset mellan Ivösjön och Oppmannasjön). Och i slutet av 1100-talet byggs Skeingeborg och efter detta brukar de flesta räkna att även Göinge var danskt.

Utloggad Frågvis Amatör

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 832
SV: Bornholm och Skåne under järnålder och tidig medeltid
« Svar #45 skrivet: mars 28, 2014, 18:35 »
Yngwe:

Citera
Som sagt, 280 kg är knappast så stora mängder att det är underlag för några slags transportstrukturer.
Är groparna avsedda för järnframställning eller järnbearbetning?  Är ämnesjärnen tillverkade i Tommarp eller är det i den formen de kommit till Tommarp? 
Innan man drar för stora växlar på hur järnet distribuerats bör man nog ha rätt mycket mer fakta.

Jag har avslutat boken om Tommarp, av Lars Jönsson, och de finns några intressanta detaljer att tillägga. Sven Lagman har redan beskrivit den stora bilden.

-"Järnmalmen som användes av smederna i Tommarp kom från nio hospitalsgårdar i Osby socken i norra Skåne till spetälskehospitalet utanför staden" (sid 102). Vi pratar om järnproduktion från 1150 e.Kr. till 1300.
-Det har hittats 160 ovala, närmast "rombiska järnstycken" Metallurgisk analys av dessa järnstycken visar på en hög grad av fosfor(samma sida). Detta pekar på specialprodukter som använts vid laminering av järnföremål och för stålning av eggar på olika typer av redskap.
-Det har också hittats metallfynd som pekar på en "traditionell och storskalig smidesverksamhet under högmedeltid" i Tommarp(sid 103)

Det är bara vissa mindre delar av Tommarp som är arkeologiskt undersökta.

Thomas I