Författare Ämne: Materiella Kulturer under BÅ  (läst 4750 gånger)

Utloggad gusten86

  • Novis
  • Antal inlägg: 10
Materiella Kulturer under BÅ
« skrivet: april 23, 2006, 18:20 »
Under Neolitikum finns det olika kulturer tex trattbägarkulturen och stridsyxekulturen.
Bronsåldern är ju indelad i 6 perioder,
skulle man kunna se det på ett annat sätt och hitta olika kulturer??

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
Materiella Kulturer under BÅ
« Svar #1 skrivet: april 24, 2006, 10:02 »
Det finns, som jag ser det, ett stort behov av att studera bronsåldern utifrån andra perspektiv än bronser, hällristningar, handel och gravar. Bronsåldern lider av att den (lite hårddraget) enbart studeras utifrån makt, prakt och kult perspektiv.

Tendensen med att framhäva "en globaliserad" bronsålder tycker jag är rätt fånig. Visst finns det belägg för kontakter, men jag tycker att man drar oproportionerligt stora växlar på dessa kontakter, jag tycker också att man lägger en oproportionerligt stor forskarmöda på en extremt liten del av det material som finns fårn perioden i fråga.

Så för att svara på din fråga: Jajjemän! Klart att man kan se det på andra sätt. Det är nog till och med nödvändigt för bronsåldersforskningen att börja göra det för att vitaliseras!
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad dm_anderberg

  • Medlem
  • Antal inlägg: 58
Materiella Kulturer under BÅ
« Svar #2 skrivet: april 24, 2006, 12:26 »
En intressant iakttagelse Kenneth Gustafsson (med reservation för v ist. för f och titel. Boken ligger i en flyttlåda i helsingborg...) gör i sin avhandling (titel i stil med Otterböte, a bronzeage huntingsite in a new light) om jaktstationen på Otterböte på ön Kökar i Åländska arkipelagen, är att den keramik de hittat vid utgrävningar har sitt ursprung i norra Polen.
Vore mycket intressant att undersöka sammansättningen i andra bronsålderskeramikföremål för att hitta nya infallsvinklar i det östersjönska kontaktnätet och utbytet.

Dessutom:

Citera
Visst finns det belägg för kontakter, men jag tycker att man drar oproportionerligt stora växlar på dessa kontakter


Visst, det må vara så, men det fanns vare sig tillgång till koppar eller tenn i Sverige just då, iaf inte tillgängligt. Därav måste den ha kommit hit på något sätt. Dessutom har man ju typologiskt visat att det finns unika/speciella former och utsmyckningar av och på bronsföremålen i olika delar av landet. Detta visar ju både på kontakter och lokala "identiteter" om man så vill. (se tex. Harald Hanssons Gotlands Bronsålder från 1927, visserligen gammal, men en av få ordentliga genomgångar av Gotlands bronsåldersmaterial. Eller Birger Nermans Den Yngre Bronsåldern - En första svensk vikingatid? i Fornvännen från 1954 (årtal?)).
Daniel

Yarrh! Catch o' the Day!

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
Materiella Kulturer under BÅ
« Svar #3 skrivet: april 24, 2006, 13:07 »
Citat från: "dm_anderberg"
Visst, det må vara så, men det fanns vare sig tillgång till koppar eller tenn i Sverige just då, iaf inte tillgängligt. Därav måste den ha kommit hit på något sätt.


Nu har vi ju iofs inte mer bronser i Sverige än att det räcker med att en person fyller en ryggsäck var 10:e eller 15:e år under bronsålderns 1300 (eller 1100, se nedan)  år och traskar upp till Sverige..... Det jag menar är att kvantiteten brons är så liten att forskningsinsatsen blir oproportionerligt stor. En underskattad faktor är järnets betydelse under bronålderns andra hälft. I Welinders del i Svenska jordbrukets historia lyfts följande data fram (sid 233):
Period III: 3 järnföremål
Period IV: 6 järnföremål
Period V: 52 järnföremål
Period VI: 126 järnföremål

Vilket för oss in på Oscar Montelius som i sin Minnen från vår forntid angående bronsålderns period VI skriver (sid 61):
Ursprungligen (år 1885) hänförde jag till den 6. perioden af bronsåldern äfven sådana typer, som sedan 1892 af mig räknats till den 1. perioden af järnåldern. Redan under denna period, som nu kallas den 6. af bronsåldern, var emellertid järnet i så allmänt bruk, att också den skulle kunna hänföras till järnåldern. För att ej åstadkomma oreda, synes det emellertid vara skäl att bibehålla beteckningen ’6. perioden af bronsåldern’
Det är med andra ord, enligt Montelius, enbart av praktiska skäl, inte arkeologiska, som vi har en bronsålder som består av sex perioder omfattande ca 1300 år istället för fem perioder omfattande 1100 år!
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad Fredrokk

  • Medlem
  • Antal inlägg: 57
Re: Materiella Kulturer under BÅ
« Svar #4 skrivet: april 24, 2006, 17:44 »
Citat från: "gusten86"
Under Neolitikum finns det olika kulturer tex trattbägarkulturen och stridsyxekulturen.
Bronsåldern är ju indelad i 6 perioder,
skulle man kunna se det på ett annat sätt och hitta olika kulturer??


Jaha, nu får jag vara tråkig igen... Detta är även det en del av en aktuell tentafråga... Som jag tidigare påpekat är det inte direkt fusk att fråga folk på ett forum, men man bör vara öppen med saken.  Ha detta i åtanke när ni svarar.
/Fredrokk

Utloggad Gorm

  • Administratör
  • Gode
  • Antal inlägg: 2 926
    • Arkeologiforum
Materiella Kulturer under BÅ
« Svar #5 skrivet: april 24, 2006, 18:13 »
Ämnet är låst eftersom det bryter mot forumsregel 19.

/Johan - Administratör
: iarþ : sal : rifna : uk : ubhimin :