Författare Ämne: Bjerringstenen  (läst 2940 gånger)

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
Bjerringstenen
« skrivet: januari 27, 2011, 11:03 »
Runintresserade kän läsa om danske runstenar i Danfae-Skatte fra den danske muld, Nationalmuseet Köbenhavn 210 sid 150-154.
Jag tycker Bjerringstenen,som hittades i norddörren i Bjerring kyrka 1996, är untressant.
Citera
Thorgun, Karlungs/karund(?) datter rejste (denne) sten efter Thore, sin mand, Tholf sön, på St (?).. men Tue Smed,hans frende, huggede Stenen..fra stedet, men (?) Ingulv (?)
Detta ger oss uinformation om att denna förmodligen betydande kvinna gick till sin avlidne mans frende, smeden Tue (Ture?) för att hugga ut stenen.

Utloggad Jan Owe

  • Stammis
  • Antal inlägg: 351
SV: Bjerringstenen
« Svar #1 skrivet: januari 28, 2011, 00:05 »
Inskriften kan man läsa mer om här och här.
Noteras kan att stenen har en ristad mask i mammenstil på baksidan, i vilken det hittats färgspår.
Namnet Tue, ristat tufi, brukar i Sverige återges Tove. Det är en kortform till t.ex. Torfast. Jfr Tobbe som är - en redan på vikingatiden vanlig - kortform till Torbjörn.

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
SV: Bjerringstenen
« Svar #2 skrivet: januari 28, 2011, 07:51 »
Inom dansk arkeologi är av tradition orten Mammen klassisk. Den ligger några mil norr om Harald Blåtands Jellingcentra i Jylland. Här utgrävdes redan 1868 en gravhög och man fann då Danmarks rikaste vikingagrav. Graven ligger endast fyra kilometer från Bjerring kyrka. Det som är intressant i detta sammanhang är att virket i gravkammaren är dendrodaterat till vintern 969-970 och att den döde bl.a. har fått två yxor med sig. En av dessa är en praktyxa med inlagda motiv i silver, däribland en bild av "det stora djuret" samt en maskbild. Alltså samma bild som finns på runstenen. Troligtvis har runstenen tidigare stått i anslutning till graven, dvs vi har här en datering av en storman runt Harald Blåtand. I min bok "Den skånska historien. Vikingarna" är Bjerringefynden viktiga som indikatorer på "Det stora djurets" betydelse för just Harald och hans inre krets av stormän. Maskbilden är också, om man får tro bl.a. ingraveringarna på det s.k. Camminskrinet från tiden, en frontprojektering av det stora djuret.
Ni kan ladda ner min bok här:
http://www.fotevikensmuseum.se/databaser/foteviken2.htm
Maskerna och Mammen finns på t.ex. sidan 136 framåt.