Författare Ämne: Uppsala - ett gammalt kult-centrum  (läst 3891 gånger)

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
Uppsala - ett gammalt kult-centrum
« skrivet: januari 23, 2011, 01:30 »
Dagens centrala bygder ikring Uppsala har sen medeltiden varit ett kult- och kulturcentrum i Sverige. På basen av det geografiska läge har området haft naturgivna centralfunktioner för det eller de kulturfolk som genom historien befolkat Mälardalen och SÖ Sverige.

Under högmedelåldern bildas här en national centralort, där biskopssäte och kyrklig administrasjon omgivna av Mälardalens storgårdar och riddaradel.. På 1400-talets slut bildas det första svenska universitet. Efter reformationen blir Uppsala basen för uppbyggandet av en reformerad lärdomskultur och en akademi som med tiden kan byggas på ren naturvetenskap - och stå fritt från religiösa överbyggnader. Under namn som Rudbeck och Linnè blir den svenska akademi en drivande kraft för vetenskapliga framsteg. Under 1600-talet har Uppsala över 1000 studenter och den svenska akademin får imponerande, europeiska dimensioner.

Grundlaget för denna centralort – jämte denna kunskapskultur – kan spåras till den svenska antiken och den naturvetenskapliga kultur som rådde i Nord-Europa - innan det stora kulturskiftet välte in över Norden, såväl som N-Europa, under vikingatidens slutfas.

Såväl tyska som danska och isländska källor pekar på Uppsala som svearikets gamla kulturcentrum. Områdets stora mängd kulturminnen – ikring storhögarna från 500-talet – indikerar att medelålderns Uppsala och det gamla kungasätet i Sig-Tuna, har uppeburit centrala funktioner inom akademi, kultur- och kunskapsförmedling redan på hedna tiden. Berättelserna om Svearnas kungalinjer, adelsskap och nationella heligdomar knyts tydligt till detta området.

Vad källorna egentligen påstår är att dessa svear ’alltid’ varit en folkstam och ett broderfolk till götar och vender. Vi hittar denna tre-delning redan i Gutasagan - där förfadern Tjelvar med stam-modern Hvitstjerna får tre söner som går skilda vägar och grundar tre olika folkgrupper/stammar. Sen kan man koppla götarna till den skandinaviska jakt- och fångst-kulturen, venderna till den pastorala skogs- och fjällkulturen och svearna - i parallell till danskarna - till jordbrukskulturen. Sen framstår det av fyndmängder och genetiska analyser att dessa folkgrupper bott grannar och handlat med varann ända sen stenåldern.

Kan det möjligen vara så att arkeologin numer kan verifiera en kontinuitet, där Nordens kulturfolk levt sida om sida - från stenålderns band-, kam-, och grop-keramiker ända till järnåldern och bildstenarnas band-, snör- och våg-ornamentik?!


“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Marty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 469
SV: Uppsala - ett gammalt kult-centrum
« Svar #1 skrivet: januari 23, 2011, 11:02 »
Hej
 
Nya DNA -studier visar väl att vår gamla befolkning från jägarstenåldern "försvann". Redan när megaliterna byggdes i på Falbygden i Västergötland så var det av "de nya" invandrarna. Så Götar och Svear är nog mer eller mindre båda från denna grupp invandrare. Uppsala är en fantastisk plats under järnåldern och borde varit en av nordens viktigaste centralplatser för religiös utövning etc. Motsvarande platser verkar finnas i alla stora centralbyggder. Gudme på Fyn, Uppåkra i Skåne, Sorte Muld på Bornholm, Högom vid Sundsvall, Varnhem -Gudhem i Västergötland osv. Jag tror inte vi skall göra det för svårt bara för att skriftliga källor ibland saknas. Det var nog ungefär i Sverige som på andra platser vi känner bättre till ute i Europa. Se hur Spanien består av olika delar som av olika skäl kom att bli Spanien. Katalaner med ett eget språk men nära släkt med spanskan. Baskier me eget språk och antagligen annan genetisk bakgrund. Portugal som har ett besläktat språk men blev ett eget land. Hade inte våra kära Danska grannar varit så på hugget hade vi kanske haft Götaland som ett eget land. Det hade idag kanske haft ett par miljoner invånare och en ekonomi som halva danmarks.


Martin

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Uppsala - ett gammalt kult-centrum
« Svar #2 skrivet: juni 01, 2011, 21:35 »
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Uppsala - ett gammalt kult-centrum
« Svar #3 skrivet: augusti 22, 2011, 09:09 »
Spår efter Inge d.e.?!

Den stora hallen man hittade i Uppsala var nerbränt.
http://glaup.blogspot.com/2011/06/large-entrance.html

Nu har man hittat ännu ett bränt hus:
http://glaup.blogspot.com/2011/08/we-got-another-burnt-down-house.html
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
Tuna-namnen i Norden
« Svar #4 skrivet: november 17, 2011, 15:07 »
Tuna-namnet diskuteras tydligen på flera håll.

Nyligen var Stefan Brink på hemmaplan och inledde till diskussion om mötet mellan mytologi, filologi, kulturgeografi och arkeologi. SAU-blog ger ett kort referat. Någon som vet mer om vad man kommit fram till?

http://www.saublogg.se/2011/11/tuna-gamla-fragor-nya-gravningar/
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”