Författare Ämne: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?  (läst 2086314 gånger)

Utloggad Castor

  • Veteran
  • Antal inlägg: 864
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #5420 skrivet: december 02, 2013, 08:50 »
Citat från: Boreas
Hg Q har sin primära utbredelse bland nord-amerikanska indianer och eskimåer. Hg Q lär vara en nevö av y-dna R. Båda är en avknoppning från makrogrupp P - och åtskiljelsen lär ha föregått under paleolitisk tid.

Fynden av hg Q i Eurasien och Amerika kan alltså ha tre källor:

1. Migration över Stilla havet under istiden.
3. Åter-emigration över Berings sund efter istiden.
3. Senare kontakter över N-Atlantern.

Haplogrupp P torde ha delat sig i två fraktioner någonstans i Sibirien. Den ena fraktionen - hg R - migrerade västerut och den andra fraktionen - hg Q - österut över Berings sund till Amerika. En del Q-män stannade dock kvar i Sibirien och en mindre del gick mot Europa.

Utloggad Ättelägg

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 188
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #5421 skrivet: december 04, 2013, 18:07 »
Har suttit och begrundat geografin och det faktum att obekräftade fakta som svävar omkring, som den om Svia kind. Vad jag förstått existerar inget sådant utan verkar mest vara en konstruktion, om man är snäll hypotes, men oavsett helt obestyrkt. Kvar står då Svia i Uppsala som är gammalt men nv, i Bälinge sn har vi ett Svista som även det är belagt långt bak och har gammalt ursprung. Så två Svi- Svia inom en radie på några km runt Gamla Uppsala. Hur gammalt GU är går att diskutera men någon form av koncensus gäller väl monumentet gml Uppsala som går tillbaka till 400/500 talet. Fynd och gravar finns till 200 talet åtminstone. Men före det? Tja, tittade på Håga komplexet, har själv inte insett hur nära det ligger, är en del av Uppsala idag, inte långt från GU. Här har vi en möjlig grundar hög, den guldrikaste graven från bronsåldern inom Sverige, en unik grav. Vi har fornborgen Predikstolen som är mkt märklig och även ett kulthus från äldre järnåldern. Ett maktcentrum av mkt uttalad kvalitet finns alltså i GU närmsta omgivning. Det är långt mellan yngre bronsåldern och 500 talet. Sisådär 1200 år men har vi ingen kontinitet? Inte i termer av centra men de verkar mer höra till folk-vendeltid även i termer av nordeuropa. Vad vi har är dock en bygd som i sig är mkt rik i termer av fynd, gravar som mer än väl täcker in denna period. Betänk Fullerö, en liten bit norr om GU - järnframställning ur malm redan runt år noll, extremt tidigt. En mkt rik grav från 200/300 tal
Citera
http://www.fulleropark.se/temaparken/historisk-bakgrund-2/Fulleroegraven-illustration.html
. I Bälinge många intressanta gravfält, bautastenar osv med en mkt intressant gravhög som sträcker sig från 1500 fkr - 50 ekr, där i botten finns en hällkista för att sedan täckas över i omgångar med ytterligare gravar fram till ekr.

Erik

Utloggad Ättelägg

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 188
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #5422 skrivet: december 04, 2013, 19:14 »
Intressant detta med maktteknik, hur man genom tillmälen, lustigheter på den andres bekostnad försöker förminska den samme. Tja, där argumenten tryter....

Om du under din foliehatt, mot förmodan, kan ta till dig tankar utöver dina egna....är inte själva centrala tiundaland mkt intressant? Vi har ett komplex som i sin själva arkeologiska, kulturella, status talar för sig själv. Före dess ett område som rymmer mkt intressanta historie-arkeologiska komplex. Försök att släppa dina skygglappar och betrakta området utöver dina komplex så kanske du kan se dess storhet.
Erik

Utloggad stakodder

  • Veteran
  • Antal inlägg: 688
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #5423 skrivet: december 04, 2013, 19:42 »
Har suttit och begrundat geografin och det faktum att obekräftade fakta som svävar omkring, som den om Svia kind. Vad jag förstått existerar inget sådant utan verkar mest vara en konstruktion, om man är snäll hypotes, men oavsett helt obestyrkt. Kvar står då Svia i Uppsala som är gammalt men nv, i Bälinge sn har vi ett Svista som även det är belagt långt bak och har gammalt ursprung. Så två Svi- Svia inom en radie på några km runt Gamla Uppsala. Hur gammalt GU är går att diskutera men någon form av koncensus gäller väl monumentet gml Uppsala som går tillbaka till 400/500 talet. Fynd och gravar finns till 200 talet åtminstone. Men före det? Tja, tittade på Håga komplexet, har själv inte insett hur nära det ligger, är en del av Uppsala idag, inte långt från GU. Här har vi en möjlig grundar hög, den guldrikaste graven från bronsåldern inom Sverige, en unik grav. Vi har fornborgen Predikstolen som är mkt märklig och även ett kulthus från äldre järnåldern. Ett maktcentrum av mkt uttalad kvalitet finns alltså i GU närmsta omgivning. Det är långt mellan yngre bronsåldern och 500 talet. Sisådär 1200 år men har vi ingen kontinitet? Inte i termer av centra men de verkar mer höra till folk-vendeltid även i termer av nordeuropa. Vad vi har är dock en bygd som i sig är mkt rik i termer av fynd, gravar som mer än väl täcker in denna period. Betänk Fullerö, en liten bit norr om GU - järnframställning ur malm redan runt år noll, extremt tidigt. En mkt rik grav från 200/300 tal . I Bälinge många intressanta gravfält, bautastenar osv med en mkt intressant gravhög som sträcker sig från 1500 fkr - 50 ekr, där i botten finns en hällkista för att sedan täckas över i omgångar med ytterligare gravar fram till ekr.

Det där har jag också tänkt på. Om svearna hade kungar/hövdingar, en flotta m m år 0, så borde de rimligen haft samma sak åtminstone några århundraden före. Undrar om svearna under järnåldern hade någon tradition till Hågahögen? Var det där deras "stamfader" Yngve låg begraven? Att döma av fynden har det offrats i högen efteråt. Oavsett, det hade varit intressant att testa Hågahövdingens ben genetiskt. Var han outsider eller inföding?
Jag vet var Grendels grotta ligger

Utloggad Ättelägg

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 188
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #5424 skrivet: december 04, 2013, 19:56 »
Om det kan vi inget veta, men högen uppträder och är manifest med koppling till hela håga komplexet. Svårt att tänka att detta hade uppträtt utan historia och följd. Betänker vi samtidigt att i dess omedelbara närhet har vi GU och kringområden.

Själv huserar jag i västra Mälardalen och vad jag funderat över är häradernas storlekar. Härad här i krokarna är stora medans centrala Uppland är mindre och dessutom byggd på hundare. Fjärdhundra land är möjligen nyckeln till förståelsen av Svearnas expansion. Fjärdhundraland, fyra hundare är Uppland/Västmanland och skall bestå av fyra hundare. I Västmanland är de härad som är arvtagare till hundare betydligt större och totalt i dag fler än fyra. En hypotetisk delning har skett mellan väst- uppland och tyder på byråkratiska svårigheter någon gång. Denna gräns lär säga något om tiden när svearna per se expanderade och inbegrep större områden än Uppland. Ett hundare är i säg antagligen, intressant nog, en militärisk indelning där 120 man utgör 10 skepp. Alltså, att enheten ställde upp med 10 skepp a 12 man plus styrman. Det senare ledungsbegreppet. Räknar vi folkländerna har vi 4+8+10 = 22 hundare som ger 220 skepp och därmed 2640 man, enbart för Uppland+delar av Västmanland. Utökar vi dessutom området med Västmanland och Södermanland + Rodden har vi antagligen en centuria med män. Hela gestaltningen påminner mkt om romersk indelning. Oavsett tyder själva organisationen på en centralistisk organisation som torde ha betytt mkt för Svearnas rykte och avtryck i historien och rimmar väl med Tacitus ord, gällande Svearna.
Erik

Utloggad Ättelägg

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 188
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #5425 skrivet: december 04, 2013, 20:26 »
Det är något skumt med härad kontra hundare i termer av centrala tiundaland och GU. I mångt och mkt följer härad och hundare varandra men inte gällande GU. Skulle tro att detta står för GU som utanför hundare indelningen och före häradindelningen. Här har vi möjligen en ålder på yngsta formen av hundare och äldsta för härad. GU och hundare torde därför hänga ihop vilket gör en tidigaste tid runt dess monumentala fas, säg, 400/500 talet till dess utfasning, tidig medeltid. En annan gränsdragning som kan ge information är gentemot rodden. Ett intressant namn, hela Mälardalen och kuststräckor både norrut och söderut var indragna i medeltidens ledung. Den tidigare torde beröra kärnlandet av sveavälde. Varför Rodden? Möjligen en specifik ytterända som var befriad för ledung som skydd, inte troligt eftersom inträngande styrkor knappast var intresserad av att stiga i land där utan skulle främst rikta sig mot typ Birka, Sigtuna osv. Kanske Rodden var i det område ledungen samlades. Hursom, gränsdragningen mellan Upplandet och Rodden torde säga något om tid och organisation.

GU, stog i singularis och hundaren uppbyggdes någon gång under vendeltid är min hypotes.
Erik

Utloggad Vetgirig

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 470
  • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #5426 skrivet: december 05, 2013, 03:58 »
Tänkte tända en liten brasa för att öppna för en del nya infallsvinklar ang svear

Jag gjorde några inlägg i en annan tråd enligt följande:

I p1 finns bifogat en karta, som kan vara bra att börja med.
1. http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,4226.msg65473.html#msg65473

2. http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,4134.msg65803.html#msg65803

3. http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,4226.msg65456.html#msg65456




Amatör! Skåning i Norrland!

Utloggad Anders i Uppsala

  • Stammis
  • Antal inlägg: 165
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #5427 skrivet: december 05, 2013, 21:11 »
Jag tror att man bör tänka på svearna som ett sjöfarande folk och götarna mer som inlandsbor. Jag tror att språksituationen i Finland ger ledtrådar till detta: svensktalande kustbor och finsktalande inlandsbor. Jag misstänker att östra götalandskusten befolkades av svear på ungefär samma sätt. Skillnaden är att språkskillnaden mellan svear och götar var obefintlig.

Utloggad Marty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 469
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #5428 skrivet: december 05, 2013, 21:46 »
Skulle Västgötar längs Vänerns stränder, längs Göta Älv, i södra Bohuslän vara inlandsbor?? Två vikingaskepp har hittats i Sverige, båda i Västergötland. Idéer om Götar som inlandsbor kommer från litteratur som är minst 50 år gammal.

Utloggad Anders i Uppsala

  • Stammis
  • Antal inlägg: 165
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #5429 skrivet: december 05, 2013, 21:57 »
Varför behöver något per definition vara fel för att det är gamla idéer? Det är ju snarare så att modern teknik i vissa betydelsefulla fall pekat på att arkeologerna var mera rätt ut i början/mitten av 1900-talet än under senare tid. För tio år sedan hade jag blivit stämplad som gammaldags om jag sagt att trattbägarkulturen och den gropkeramiska kulturen tillhörde olika folkslag. Nu pekar DNA-forskning på just detta.

Utloggad Marty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 469
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #5430 skrivet: december 05, 2013, 22:04 »
Anders
Skulle Västgötar längs Vänerns stränder, längs Göta Älv, i södra Bohuslän vara inlandsbor?? Två vikingaskepp har hittats i Sverige, båda i Västergötland.

I detta fallet är nog litteraturen du läst både gammal och fel.

Utloggad Vetgirig

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 470
  • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #5431 skrivet: december 05, 2013, 23:32 »
Citera
Jag tror att man bör tänka på svearna som ett sjöfarande folk och götarna mer som inlandsbor. Jag tror att språksituationen i Finland ger ledtrådar till detta: svensktalande kustbor och finsktalande inlandsbor. Jag misstänker att östra götalandskusten befolkades av svear på ungefär samma sätt. Skillnaden är att språkskillnaden mellan svear och götar var obefintlig.
Jag anser att de regioner som samlar krigare för anfallen mot danska öarna och Jylland visar vad det tidig-götiska området innefattar, d v s från norges sydspets via "Vikenregionen" resp "Älva" till Hallandsås och i inlandet åt öster Finnveden, till Vättern, Vänerns östra resp norra kusttrakter, dalgången via Arvika mot Kongsvinger och fjälltrakterna ned mot sydspetsen.

Invånarna här kunde uppenbarligen sjötransportera stora truppstyrkor, inkl hästar, fram till anfallsmålet. I ett senare skede bryter Stor-Götland samman inför daniskt inflytande söderifrån. Denna upplösning startar samtidigt i sitt slutskede en enandeprocess i Norge. Den gamla Götiska ledareliten lämnar då vad som tidigare var en central maktgivande region, nämnligen Göta Älvs dalgång, och sätter sig istället i trakterna runt Vänern. Vid trollhättan finns mängder med spår av välbyggda både forntida och sentida dragstråk. Den inlandsbefolkning som sedan blir Västgötar (men egentligen är dessa de östra götarna sett mot vad som gällde vid tiden för anfallen mot danska öarna mm) behöll sannolikt sin sjöfartsfärdighet.
2 skepp har hittats, men ett ytterligare antal troliga skepp kan spåras redan i Google Earth. Inom Mälarområdet har t ex inget ända hittats. Hittills. Det går heller inte att säga att de två skeppen på Ösel kom just från Mälarområdet. De kan ha kommit varifrån som helst runt Östersjön.

Det bör tilläggas att upplösningen av det Stor-Götiska Riket sker successivt under loppet av 800-talet i takt med att de kustnära eliterna byter lojalitéter till beroende till danerna och lämnar sina inlandsregioner därhän.
Amatör! Skåning i Norrland!

Utloggad Ättelägg

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 188
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #5432 skrivet: december 06, 2013, 15:29 »
StorGötaland?? Undrar vad norrmännen tycker om att bli till Götar.... varför inte ett stor viken, vikingaland, eller mer sannolikt en happening där strykor från hela området tillsammans under norsk ledning drog ner för att plundra lite, fast misslyckades.

Svårigheten att ens bekräfta de folk vi har och geografiskt placera dem gör nog konstruktuktioner av helt okända konstellationer ogörligt.
Erik

Utloggad Vetgirig

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 470
  • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #5433 skrivet: december 06, 2013, 16:49 »
Norwegen är ju eg sjöleden åt norr längs norska västkusterna och Norge är kusttrakterna längs denna led norrut. Det norska enandet går som jag ser det från dess västkuster dels norrut mot det rike, som utgörs av Tröndelag resp Hålogaland, och dels österut mot Vikenområdet.
Mitt i smeten mellan danisk inflytelseexpansion norrut och norsk åt öster hamnar då Alfheim (Götiska Urhemmet) placerad inom Älvdalen (Göta Älv), vilket förståss inte kan hålla emot hot från 2 håll. Det Götiska enandet kan ju faktiskt ha skett just som ett resultat av samlingen för att anfalla danska öarna/Jylland.

Intressant är att allt fler mellaneuropeiska historiska kartor ritar upp utvecklingen ungefär så. Man drar egna slutsatser i Mellaneuropa/USA och frågar inte längre vad de Nordiska historikerna anser om sin historia. I varje fall i något sammanhang är Nordiska utflyttade historiker medverkande.
Amatör! Skåning i Norrland!

Utloggad Marty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 469
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #5434 skrivet: december 06, 2013, 18:39 »
Alvhem skall ju enligt sagorna varit riket mellan Göta Älv och Raume Älv. Det nämns i många sagor precis som Uppsala med dynastier, krig etc. Ser vi på Jordanes skulle Alvhem enligt denna definition vara ett stamförbund innehållandes Rani/Ranerike, Euagreotungi/Örgrytingara/Alver, Hixi/Hisingsbor, Raumar och några till. Kulturellt och geografiskt hänger naturligtvis detta område väl ihop. Så kanske inte Normännen var Götar utan just medlemmar i det Alvska stamförbundet. På Ottars tid beskrivs området som danskt medans kungasagorna helt fokuserar på norsk expansion där norrmännen drar söder/öst ut och möts av hårt motstånd under lång tid av Älvgrimmarna. Från slutet av 900-talet verka norrmännen ha tagit över området ner till Kungahälla och lägger sin näst största stad vid den nya gränsen.

http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%81lfheimr_(region)

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #5435 skrivet: december 06, 2013, 19:23 »
Jag tror att man bör tänka på svearna som ett sjöfarande folk och götarna mer som inlandsbor. Jag tror att språksituationen i Finland ger ledtrådar till detta: svensktalande kustbor och finsktalande inlandsbor. Jag misstänker att östra götalandskusten befolkades av svear på ungefär samma sätt. Skillnaden är att språkskillnaden mellan svear och götar var obefintlig.

Nu kan du vända på steken och påstå att det är guternas och götarnas mål som spridit sej till Östersjöns olika väderstreck - eftersom svearna traditionellt varit duktiga på att hålla sej vid sina bördiga marker.

Eftersom det under jordbrukskulturens början redan fanns en skandinavisk befolkning av fiske- och fångst-kultur lär det vara en rak förbindelse mellan dom götska dialekter som befolkat Norden - och dom traditionella kust- och älvkulturer som befolkade Skandinavien efter istiden.

Sen vet vi at dom som bebodde slätterna i södra Sverige börajde odla större ytor genom "intensivt lantbruk" - varifrån vi fått den 'typisk svenska' jordbrukskulturen. Efter dom undersökningar jag känner till lär det skandinaviska (alpina) jordbruket ha sina äldsta spår i den syd-östra del av dagens Sverige.

På man sen ser på dagens världskarta över laktos-persistens är det i just sydväst om dessa områden man hittar dom allra högsta värden i dagens värld. När sedimenterna småningom sinade och lantbruket kunde ta fart i Skåne var området tydligen glest befolkat. Den jordbruksbefolkning som där växte fram har tyliga likheter till dom danska lantbruket. Dessutom har dom laktos-värden som är betydligt högre än Götaland och Svealand - medan det finns liknande "special-byggder" i Danmark - där intill 100 % av invånarna är laktos-persistenta. Sådna värden finns bara ikring Öresund.

Man kan alltså misstänka det danska jordbruket som fremst på att utveckla ko och tjur och ett kontinentalt jordbruk,  medan det svenskarna får fortsätta kombinera med getter, får och växelbruk. Det implicerar att dom svenska "fjældkoerne" har haft ett danskt ursprung.

Samtidigt vet vi att denna form av det "intensiva lantbruket" kom spridas till såväl Värmland och Gudbrandsdalen, som gamla Hälsingland, Hålogaland och öarna utanför Norge. Det betyder inte nödvändigtvis att man får flytta på bönderna och införa "andra folkslag" eller dylikt. Det räcker länge att flytta in djur och växter - för att komplementera den gröda man höstade av som skogs- eller fiskebonde.

Man kan alltså se på storfe- och lant-brukets spridning i södra Skandinavien som ett dansk-svensk fenomen - utvecklat av en kärngrupp som specialicera sej på att hålla storfe och odla större landytor. Samtidigt kan man påstå att redan götar och vender hade enklare former för husdjur och nyttoväxter - typ getter och råg, kålrot och purjo. Nya domesticerade djur och växter kunde sen utvecklas bland en grupp, för att sen spridas till alla andra - som redan bodde efter alla större älvar och åar.

Jag tror vi kan se en linje från medeltidens daner och sveoner till lantbrukets tid - och framväxten av dom "stammar" som omsider blev "typiska jordbrukare". Därmed för den enkla logiken fram till en prickad linje mellan dom tidigaste fiske-, fångst- och båt-kulturerna vi hittar ikring Östersjön efter istiden - och dom "guter" och "götamål" som därikring spridits, efter istiden.

Då danskar och svenskar bildar två egna "ättelinjer" fanns det redan en (occidental) båtkultur - med ett "götamål" (nord-germanska) efter kusterna av Skandinavien, Finland och Baltikum - samtidigt som en (oriental) inlandskultur (svedje, får och getter) lär ha spridit det finska språket över hela det stora "Vendland", öster och norr om Östersjön.

Det lär berätta något om den presumtiva åldern på både dom "nordiska" och dom "uraliska" språkfamiljerna. 
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Ättelägg

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 188
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #5436 skrivet: december 06, 2013, 19:24 »
Marty mfl. :Intressant, vilket ger mer kött på benen än ett gigantiskt götarike eller för den delen Svea rike i brist på omnämnanden med Tacitus eller för den delen Ottar. Varför olika utifrån kommande skribenter väljer att nämna specifika folk har mer med dennes syfte och läsare att göra än faktiska förhållanden. Det är en gudsgåva att så många skribenter nämner svear men inte detsamma som hela sanningen gällande Skandinavien i min syn. Skulle tro att mer avgörande sakförhållanden som geografiska omständigheter avgör ett folks område än politik. Människan har en tedens att vara sig själv närmast vilket gör min by till centrum av universum och resten till relativt märkliga fenomen. Möjligen skrämmande. Då har vi kommunikation och avgränsande områden som naturliga barriärer tills samhället blir så komplext att annat styr. Viken och kustlandet i väst har mer gemensamt än inlandet i VG. Inlandet i VG har mer gemensamt än andra. Mälardalen med lögarn i mitten har mer gemensamt över tid än omvärlden. Åland har mer gemensamt än havet, Gotland likaså och även Öland. Kusten av eg Findland mer än det inre. Tornedalen av älven gestaltat mer än Pirkala i Finland osv. Ren skär närhet i termer av tid och inte distans. Med tiden växer nätverken och ingiftena och gränser överskrids i termer av elit men ej i termer av bybor. Ex. vis- främmande man begravd som det står lakoniskt i en kyrkbok från 1700 talet.
Erik

Utloggad Emund Slemme

  • Veteran
  • Antal inlägg: 976
    • Fra romertid til vikingetid
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #5437 skrivet: december 07, 2013, 15:37 »
Från slutet av 900-talet verka norrmännen ha tagit över området ner till Kungahälla och lägger sin näst största stad vid den nya gränsen.

Det tror jeg du har helt ret i. Vi kan faktisk komme det en del nærmere. Snorri Sturluson besøgte lovmanden Eskil Magnusson af Västergötaland sommeren år 1219, hvor han opholdt sig en tid i Skara netop som denne skrev på Västgötalagen. Derfor må hans senere fortælling, hvor han nævner Kungahälla tages med et vist forbehold.

Snorri beretter at Olav Tryggvason og Sigrid Storråde mødtes år 998 i Kungahälla – og senere at Olav den Digre (den Hellige) og Olof Skötkonung mødtes år 1018 i Kungahälla.

Årstallene konflikter dog lidt med arkæologen Kristina Bengtsson’s undersøgelser. Det ældste Kungahälla bestod af en bebyggelse med en række regelmæssige parceller/tofter orienteret mod en langsgående gade, der fulgte Elven - og skønnet anlagt i perioden omkring år 1080 af den norske konge. Næsten samtidig blev Lödöse og muligvis også Nödinge anlagt. Det udelukker selvfølgelig ikke at der kan have været en tidligere bygd samme sted som Kungahälla.

Kilder: Kring Göta älv: "Studier i en dalgång" af Kristina Bengtsson, 1993. "Var går gränsen? Lödöse och Kungahälla som gränsstäder under medeltiden" af Erika Harlitz 2007.

I perioden sidst i 1190'erne og før år 1202 - blev "Historia de profectione danorum in Hierosolymam" nedskrevet.

Kilde: "Beretning om danernes færd til det hellige land" af Jørgen Olrik 1901-02. "A Journey to the Promised Land" af Karen Skovgaard-Petersen 2000.

Citera
Sic locorum illorum situm sescribimus, ut de mari uenientibus ingens occurrat fluuius, Elf appellatus; ubi autem ad mare profunditur insulam quandam Hising ambiendo cingit. In sui dextra parte Goutos admittit et Danos, in sinistra uero solos fertur generare Northmannos; fluuius sic iste regna disiungit. Dulcem saporem in se continens boborum piscium multam copiam mensis administrat. Est autem illinc, ubi naues fixerant, ad tres leugas in ora fluminis ciuitatula quedam sita, nomine Konunghellia;

"Sådan - og som før beskrevet - lagde de til et sted, hvor en stor flod løber ud i havet, også kaldet Elf. Der, hvor den munder ud i havet, forgrener den sig om øen Hisingen. I den selvstændige højre del (af øen) huses Gøter og Daner, og på den venstre - og som sandt er - forvalter alene Nordmænd; sådan danner floden dermed adskillelse mellem rigerne. Vandløbet indeholder rigtig mange fisk med god smag, som fanges hver måned. Der - og på den side hvor flåden er fortøjet - og 3 mil (galliske) fra flodmundingen findes en vis lille by kaldet Kungahälla."

Beretningen bekræfter grænsen mellem de de tre riger med Gøter (Goutos), Daner (Danos) og Nordmænd (Northmannos). 

Utloggad Marty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 469
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #5438 skrivet: december 07, 2013, 16:59 »
Kanske når norrmännen ner till Kungahälla mellan 950-1000 e kr. Göta Älv är fortfarande i Götarnas kontroll och någonstans vid Askim möts Götaland och Danmark. Före denna period har Älvsyssel kontrollerats av Älvagrimmar och deras grannar Götarna. Lödöse anläggs senast 1050 och är då en av få städer i Sverige och näst störst efter Sigtuna. Före Lödöse och Kungahälla fanns ett antal handelsplatser; Köpstadsö vid Brännö, Grönköp i Göta Älv och Gamla Köpingen vid Trollhättan (och kanske Kungahälla enligt sagorna). Gamla Köpingen verkar ha etablerats före år 800. Ingen mark i Sverige har varit så dyr som den i Älvmynningen (Älvsborgs lösen mm), ingenstans i Sverige byggdes så många borgar under medeltiden. Kanske var mötet med två aggressiva kungamakter (Norge och Danmark) det som gjorde att Götarna valde att gå i union med Svearna?

Utloggad Yngwe

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 702
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #5439 skrivet: december 07, 2013, 17:05 »

I perioden sidst i 1190'erne og før år 1202 - blev "Historia de profectione danorum in Hierosolymam" nedskrevet.

Kilde: "Beretning om danernes færd til det hellige land" af Jørgen Olrik 1901-02. "A Journey to the Promised Land" af Karen Skovgaard-Petersen 2000.

"Sådan - og som før beskrevet - lagde de til et sted, hvor en stor flod løber ud i havet, også kaldet Elf. Der, hvor den munder ud i havet, forgrener den sig om øen Hisingen. I den selvstændige højre del (af øen) huses Gøter og Daner, og på den venstre - og som sandt er - forvalter alene Nordmænd; sådan danner floden dermed adskillelse mellem rigerne. Vandløbet indeholder rigtig mange fisk med god smag, som fanges hver måned. Der - og på den side hvor flåden er fortøjet - og 3 mil (galliske) fra flodmundingen findes en vis lille by kaldet Kungahälla."

Beretningen bekræfter grænsen mellem de de tre riger med Gøter (Goutos), Daner (Danos) og Nordmænd (Northmannos).


Göternas rike borde då här avse samma sak som Svea rike. Eller?

" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"