Författare Ämne: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?  (läst 2111495 gånger)

Utloggad Marty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 469
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #3240 skrivet: januari 29, 2013, 18:21 »
VG/ÖG har en tydlig Häradsindelning som skiljer sig från Mälardalen. VG/ÖG har dessutom ett relativt tydligt äldre skickt i form av -kind. Så om vi utgår från Jordanes som en bra källa så beskriver han många småkungadömen. På 800-talet nämns Svearna i en större gruppering fast utan VG/ÖG. Häradet är nog senare än Jordanes, medans -kind är äldre/svårare. Om VG/ÖG måste ingå i en annan maktsfär än sin egen under perioden 500-1000 e kr så ligger den danska närmare till hands med avseende på juridisk struktur i landskapen.

Marty

Utloggad Ättelägg

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 188
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #3241 skrivet: januari 29, 2013, 18:35 »
Vetgirig, det är svårt att spåra visigoternas inverkan på genpolen i Spanien också. Överhuvudtaget är grupperingarna som tränger in i de forna keltiska/romerska områdena små i relation till populationen. Dock förändrar de i England helt och hållet språk och kultur jämfört med sydligare nejder. Deras "impact" är större. Vet inte riktigt vad detta har med Svear att göra förutom någon sorts konspiratorisk vinkling på forskning. Kunskapen går framåt och eftersom du tydligen gillar dna så kan du få fundera över den relativt tydliga skiljelinje vi har med västra sverige (då VG) och östra (mälardalen, ÖG (skriver inte svealand eftersom det tydligen får horn att växa)).
Erik

Utloggad Ättelägg

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 188
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #3242 skrivet: januari 29, 2013, 18:54 »
Det där med icke homogent innom mälardalen är lite att ta i, regioner skiljer sig åt, javisst, specifikt desto längre man går bak i tiden men skilnader gentemot övriga delar av nuv sverige än mer, iaf från romersk järnå. Intressant nog gjorde man redan på 90-talet fynd i uppland av järnframställning med järnmalm i som råkälla redan från år noll, unikt tidigt. Detta är intressant eftersom vi har ett glapp i bergslagen mellan denna tid och medeltiden gällande järnframställning. Köping, bergslagen var mkt tidig, hittils äldst gällande järnprod utifrån rödjord. Detta tror jag ger basen för mälardalens dominans, järnet och sannolikt även en koppling tll ÖG/tjust. Vet att VG var mkt tidiga men verkar inte ha gett speciellt stor efterklang vilket kan ha med järnbärande malm att göra. Det so återigen gjorde mälardalen till motorn i sverige från de dar vi reste oss mot dansken var sannolikt även järnålderns faktor till svearnas dominans.
Erik

Utloggad supergeten

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 397
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #3243 skrivet: januari 29, 2013, 19:22 »

Köping, bergslagen var mkt tidig, hittils äldst gällande järnprod utifrån rödjord.


Riddarhyttan ;)


...om du rör dig från Riddarhyttan och bort mot Norberg (men även åt alla andra håll egentligen) så har du rester av gruvverksamhet i princip överallt. Och då menar jag överallt. I Norberg har vi då sedan Europas första masugn, 1100:tal.

När man rör sig i dessa marker så inser man tämligen snabbt att detta område har spelat en väldigt viktig roll i vår historia. När man kollar på fornsök så är det nästan overkligt när man ser all gammal gruvverksamhet som markeras.

Utloggad mof

  • Stammis
  • Antal inlägg: 184
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #3244 skrivet: januari 29, 2013, 19:35 »
Det synnes mig att vi har en debatt mellan kvantitativ forskningstradition och kvalitativ. Nu är arkeologi en humanistisk vetenskap som får använda sig av de vetenskapliga metoder som står till buds, fynd och statistisk metodik och till detta om man har tur, skrifter. Oavsett utmynnar det i tolkningar som beskriver ett fenomen utifrån det underlag som finns, alltså en sannolikhet gällande resultatet, inte absolut sanning. Dock verkar det som om många använder sig av krav på kvanta från motsatta lägret för att använda sig av kvalitativa tolkningar för att styrka sina egna teser. Lustigt.

Men, ett problem med, exempelvis dina ord om Birka, är att ur ett nordvästeuropeiskt perspektiv är det inte en fantastisk plats. Visst finns där fina gravar, men ta exempel som myntning, som förekom i mängder av olika Wics runtom Nordsjön. Dorestad, York, Ribe, Hedeby, förefaller där alla vara mer avancerade än Birka. Vi kommer då till din inskränkning, att kalla det för en utomordentlig plats i något visst givet kärnland, eller vad det var. Problemet med det är att vi inte vet huruvida något sådant kärnland egentligen fanns. På ett sådant vis säger fynden i Birka väldigt lite. Den intressanta frågan, med tanke på Birka är nog, vad gäller Sverige, därför att fråga sig om huruvida det fanns jämförbara platser i andra landskap.

Ser man ur ett modernt perspektiv tror jag att man måste svara jakande på den frågan. Någon plats i Skåne kan ha haft liknande funktioner. Och vi har även, som setts i tråden, platser i Göta älvdal och på öarna i öster, där handel och annat har förekommit.

Man måste kunna, som ett tips till arkeologer, jämföra platser utan tankar om var eventuella etniciteter hade sitt centrum.

Vidare, Björn Ambrosiani kan säkert ha ett gott renommé, som arkeolog, men bland historiker har han inte det. Mycket kända internationella historiker har myntat uttryck som "uppsalamaffia" och uttalat sig starkt negativt om människor som Ambrosiani. Jag vill härmed inte öppna sår sedan 30 år tillbaka, men bara peka på att vi här har en debatt sedan lång tid, där man inte bara kan säga att vissa tyckte om honom, för alla gjorde inte det.

Sedan det här med Gotiska Klubben - Gotiska Klubben verkar vara någon helt högervriden människa. Ingen här har väl sagt att Ambrosiani är götarnas fiende nummer ett? Kanske är det dags att försöka sålla lite i argumenten?

Som en försonande tanke, självfallet fostras man av de platser och områden som man växer upp i. För Sverige känns det som en stor styrka att vi har så många lokala centrum, som alla har förmåga att lyfta fram sin egen historia. På det viset är vi ett stort land, trots att här inte bor så många.

Utloggad Marty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 469
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #3245 skrivet: januari 29, 2013, 19:50 »
Huvudet på spiken mof!!!!

Utloggad Ättelägg

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 188
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #3246 skrivet: januari 29, 2013, 20:04 »
Det är ett problem här, internationellt finns det inget att argumentera gällande Birka (i mälaren, tror själv att det betyder handelsplats ung.) utan den ses som en av de större. Visst har vi än större runt nordsjön, inte tala om medelhavet, eller varför inte Kina?? Saken är inte den utan vi har Birka som ett fenomen med en ordentlig handelsplats vars struktur och storlek mest påminner om Hedeby, fast vad är hedeby mot Rom?? Vi har en tydlig struktur med borganläggning och en fast styrka, enorma bryggor som utökar handelsytan enormt, likt hedeby fö. Denna plats kan utifrån drömmande västgötar ses som en del av götaland, en främmande kropp, dock är sannolikheten mycket liten att en dylik konstruktion skulle få finnas i närheten av en mycket stark annan makt, och dessutom uppstår frågan, varför förlägga en sådan handelsplats i en region som av Gotiska klubben (bra namn) som en avkrok utan handelsintresse??? Nej, sannolikt har vi makten mycket närmare än runt Bert Karlssons sommarland. Man kan alltid spekulera kring andra stora handelsplatser inom svea rikes domäner men å andra sidan är det inte ens diskuterbart med en eventuell struktur i mälaren utan konkreta bevis som ett skrivet dokument där sveakonungen beskriver sakernas tillstånd med följande karta och med helst gps kordinater enligt svensk standard. Det var ingen slump att grävningarna började på Birka, man åker inte ut i en stor sjö och påbörjar utgrävningar på måfå, ens under 1800-talet. Vi har säkert en enorm handelsplats i Skara, där båtarna drogs upp miltals in i landet för att byta varor med de mäktiga Västgötarna som i kraft av den ursprungliga Gotiska kungaätten lockade till sig handelsmän från när och fjärran. Vad är Kauping, Hedeby, Birka mot detta. Slikt kattskit antar jag. Inte skulle handelsmän följa makten och varorna.
Erik

Utloggad Ättelägg

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 188
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #3247 skrivet: januari 29, 2013, 20:12 »
Supergeten, ja Riddarhyttan. Har ett litet projekt för mig att kartlägga de slaggförekomster som det finns gott om i Hedströmmens nedre del. Vi har enligt forskningen ett brott runt år noll där rödajorden verkar upphöra men samtidigt malmbrytning i Uppland. Tror inte att "järnbönderna", bergsmännens ursprung skulle bara ha gett upp järnproduktionen för att först i medeltiden upp ta den igen. Steget från att se den rostiga järnmalmens likhet med rödjord och myrmalm kan inte ha varit lång. Att rosta berg som jord är inte något ologiskt steg och att sedan krossa den för att senare smälta den. Låter inte så långt med tanke på tidsrymderna. Oavsett, har vi i den relativa geografiska närheten, uppland, malmbrytning har jag svårt att tänka mig att den inte kom tidigt till västra mälardalen. Jo berslagen är full av intressanta lämningar, inte minst flera kvartsbrott. Vi har flera fynd från stenåldern där verkygen gjordes av kvarts i hedstömdalen så brytning verkar vara mycket gammalt och med ackumelerad kunskap kring berg och brytning. Inte konstigt att vi har en så tidig järnframställning och man kan fundera kring koppar.
Erik

Utloggad Ättelägg

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 188
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #3248 skrivet: januari 29, 2013, 20:14 »
Citera
Vidare, Björn Ambrosiani kan säkert ha ett gott renommé, som arkeolog, men bland historiker har han inte det. Mycket kända internationella historiker har myntat uttryck som "uppsalamaffia" och uttalat sig starkt negativt om människor som Ambrosiani. Jag vill härmed inte öppna sår sedan 30 år tillbaka, men bara peka på att vi här har en debatt sedan lång tid, där man inte bara kan säga att vissa tyckte om honom, för alla gjorde inte det.

har stött på det här tidigare, är inget fan av Björn men samtidigt funderar jag på alla krav kring källor?
Erik

Utloggad Anganatyr

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 268
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #3249 skrivet: januari 29, 2013, 20:19 »
Det är ett problem här, internationellt finns det inget att argumentera gällande Birka (i mälaren, tror själv att det betyder handelsplats ung.) utan den ses som en av de större. Visst har vi än större runt nordsjön, inte tala om medelhavet, eller varför inte Kina?? Saken är inte den utan vi har Birka som ett fenomen med en ordentlig handelsplats vars struktur och storlek mest påminner om Hedeby, fast vad är hedeby mot Rom?? Vi har en tydlig struktur med borganläggning och en fast styrka, enorma bryggor som utökar handelsytan enormt, likt hedeby fö. Denna plats kan utifrån drömmande västgötar ses som en del av götaland, en främmande kropp, dock är sannolikheten mycket liten att en dylik konstruktion skulle få finnas i närheten av en mycket stark annan makt, och dessutom uppstår frågan, varför förlägga en sådan handelsplats i en region som av Gotiska klubben (bra namn) som en avkrok utan handelsintresse??? Nej, sannolikt har vi makten mycket närmare än runt Bert Karlssons sommarland. Man kan alltid spekulera kring andra stora handelsplatser inom svea rikes domäner men å andra sidan är det inte ens diskuterbart med en eventuell struktur i mälaren utan konkreta bevis som ett skrivet dokument där sveakonungen beskriver sakernas tillstånd med följande karta och med helst gps kordinater enligt svensk standard. Det var ingen slump att grävningarna började på Birka, man åker inte ut i en stor sjö och påbörjar utgrävningar på måfå, ens under 1800-talet. Vi har säkert en enorm handelsplats i Skara, där båtarna drogs upp miltals in i landet för att byta varor med de mäktiga Västgötarna som i kraft av den ursprungliga Gotiska kungaätten lockade till sig handelsmän från när och fjärran. Vad är Kauping, Hedeby, Birka mot detta. Slikt kattskit antar jag. Inte skulle handelsmän följa makten och varorna.
Du skriver att det inte var en slump att grävningarna på Björkö började. Var det inte Hjalmat Stolpe som hittade Birka genom just slumpen när han letade bärnsten?
Citera
Han började inte sin bana som arkeolog. Han var i själva verket entomolog och kom till Björkö för att studera bärnsten, eftersom det ofta finns insekter av olika slag inkapslade i den stelnade kåda som utgör bärnsten. På Björkö fanns häpnadsväckande mycket bärnsten, vilket var underligt eftersom den egentligen inte ska finnas i Mälaren. Stolpe började fråga sig om den verkligen fanns där naturligt, eller om den hade fraktats dit av människor. Han upptäckte också snart att Björkös kustlinje hade mycket mer av intresse att erbjuda än bärnsten. Efter några dagar hade han hittat så mycket fornlämningar att han äskade om statsmedel från Kungl. Maj:t för att kunna fortsätta gräva. Arkeologi blev sedermera Hjalmar Stolpes huvudsakliga inriktning och det är mycket tack vare honom som Björkö blivit så betydelsefull för svensk arkeologi.

Utloggad Anganatyr

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 268
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #3250 skrivet: januari 29, 2013, 20:20 »
Men, ett problem med, exempelvis dina ord om Birka, är att ur ett nordvästeuropeiskt perspektiv är det inte en fantastisk plats. Visst finns där fina gravar, men ta exempel som myntning, som förekom i mängder av olika Wics runtom Nordsjön. Dorestad, York, Ribe, Hedeby, förefaller där alla vara mer avancerade än Birka. Vi kommer då till din inskränkning, att kalla det för en utomordentlig plats i något visst givet kärnland, eller vad det var. Problemet med det är att vi inte vet huruvida något sådant kärnland egentligen fanns. På ett sådant vis säger fynden i Birka väldigt lite. Den intressanta frågan, med tanke på Birka är nog, vad gäller Sverige, därför att fråga sig om huruvida det fanns jämförbara platser i andra landskap.

Ser man ur ett modernt perspektiv tror jag att man måste svara jakande på den frågan. Någon plats i Skåne kan ha haft liknande funktioner. Och vi har även, som setts i tråden, platser i Göta älvdal och på öarna i öster, där handel och annat har förekommit.

Man måste kunna, som ett tips till arkeologer, jämföra platser utan tankar om var eventuella etniciteter hade sitt centrum.

Vidare, Björn Ambrosiani kan säkert ha ett gott renommé, som arkeolog, men bland historiker har han inte det. Mycket kända internationella historiker har myntat uttryck som "uppsalamaffia" och uttalat sig starkt negativt om människor som Ambrosiani. Jag vill härmed inte öppna sår sedan 30 år tillbaka, men bara peka på att vi här har en debatt sedan lång tid, där man inte bara kan säga att vissa tyckte om honom, för alla gjorde inte det.

Sedan det här med Gotiska Klubben - Gotiska Klubben verkar vara någon helt högervriden människa. Ingen här har väl sagt att Ambrosiani är götarnas fiende nummer ett? Kanske är det dags att försöka sålla lite i argumenten?

Som en försonande tanke, självfallet fostras man av de platser och områden som man växer upp i. För Sverige känns det som en stor styrka att vi har så många lokala centrum, som alla har förmåga att lyfta fram sin egen historia. På det viset är vi ett stort land, trots att här inte bor så många.
Ett otroligt bra inlägg mof!

Utloggad Anganatyr

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 268
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #3251 skrivet: januari 29, 2013, 20:23 »
Riddarhyttan ;)


...om du rör dig från Riddarhyttan och bort mot Norberg (men även åt alla andra håll egentligen) så har du rester av gruvverksamhet i princip överallt. Och då menar jag överallt. I Norberg har vi då sedan Europas första masugn, 1100:tal.

När man rör sig i dessa marker så inser man tämligen snabbt att detta område har spelat en väldigt viktig roll i vår historia. När man kollar på fornsök så är det nästan overkligt när man ser all gammal gruvverksamhet som markeras.
Liknande finns ju i Småland och det småländska järnet. frmaförallt i Värend och Möre finns utgrävningar med tidig järnframställning i stor skala.

Utloggad Kungsune

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 424
Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #3252 skrivet: januari 29, 2013, 20:27 »
Plötsligt på tusentalet bara poppar Lödöse och Kalmar upp fördömda att existera utan makt och handel i mörkret utanför mälardalens förlovade lustgård

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #3253 skrivet: januari 29, 2013, 20:34 »
I Söderåkra i Småland finns rödjordsugnar från ca 400 f.kr - och man beräknar en produktion i dessa på mellan 30 - 50 ton rent järn.

Essunga i VG producerade rödjordsjärn ca 600 f.kr.

I Skinnsaktteberg ör man nu nere på 700 talet f.kr med sin äldsta rödjordsugn.

Vi är högst troligt bara i början av vår kunskap om dessa ugnars ålder och var de äldsta ugnarna låg någonstans.

Rödjords ugnar finns numer i tusental, men kunskapen om dem dem är ju ganska ny, bara några decennier gammal. Jag minns hur Mc Key, som fann dessa ugnar blev hånad på det grövsta med en massa tillmälen av då styrande historiker som kallade rödjordsugnar för löjligt och mycket annat. Nu var det ju i VG han hittade dem, vilket kan förklara delar av attityden.

Thomas
Historia är färskvara.

Utloggad Ättelägg

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 188
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #3254 skrivet: januari 29, 2013, 20:34 »
Kan ha fel om Stolpe, erkänner det, kanske slumpen, ödet? Är som sagt inget fan av tidigare arkeologi som var bärare av götisicmen och Sveriges storhet. Dock en klok iakttagelse av Stolpe isf. Klok man uppenbarligen. Dock saknar jag fortfarande det som de flesta saknar här, uppenbarligen, handfasta bevis, storlek, gravar, borganläggning osv gällande de övriga "Bircaplatserna" eller handelsplatser. Det finns en uppsjö mindre vilket torde inte behövas bestridas, dock kvarstår en storlek.

Antar att det är slutklämmen på mof ni instämmer i och kan inte mer än buga mig. Det lustiga är dock att jag inte är uppväxt på samma svenska plätt utan som många andra har en relativt brokig koppling till Svedala. Det som är en besvikelse är dock dessa motstridiga läger som finns. Som en ståndpunkt kan jag tillägga att jag själv tror inte på en rak och enkel utveckling i svensk historia men jag tror personligen att vi missar massor genom att blunda för vissa arkeologiska och möjligen historiska fakta om en del hela tiden försöker göra mälardalen till någon sorts avkrok utan betydelse. Sedan tror jag, ja, att sviarna har sitt tillhåll i Svealand (möljligen östra) och göter i två, VG och ÖG. Detta stämmer väl med det vi har i form av sagor och andra analer. Det finns detaljer som kan ifråga stättas men heltheten talar för sig. Likt Boreas tycker jag inte att vi skall avfärda sagorna som just sagor, eller snarare ta vissa delar som går att bekräfta som historiska för att kasta ut babyn med restvattnet. Vi gör oss själva en otjänst.
Erik

Utloggad Ättelägg

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 188
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #3255 skrivet: januari 29, 2013, 20:37 »
Tja, var det inte i svea rikets vagga man pratade om Sätuna för att gräva ut en 1800-tals ladugrund som konsekvens? Klart vi står i begynnelsen av kartläggning av järnframställning, om ni är upprörda kring hur lite det grävs på era bakgårdar är det inget i jämförelse med slagg och kol.....
Erik

Utloggad Anganatyr

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 268
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #3256 skrivet: januari 29, 2013, 20:52 »
Kan ha fel om Stolpe, erkänner det, kanske slumpen, ödet? Är som sagt inget fan av tidigare arkeologi som var bärare av götisicmen och Sveriges storhet. Dock en klok iakttagelse av Stolpe isf. Klok man uppenbarligen. Dock saknar jag fortfarande det som de flesta saknar här, uppenbarligen, handfasta bevis, storlek, gravar, borganläggning osv gällande de övriga "Bircaplatserna" eller handelsplatser. Det finns en uppsjö mindre vilket torde inte behövas bestridas, dock kvarstår en storlek.

Antar att det är slutklämmen på mof ni instämmer i och kan inte mer än buga mig. Det lustiga är dock att jag inte är uppväxt på samma svenska plätt utan som många andra har en relativt brokig koppling till Svedala. Det som är en besvikelse är dock dessa motstridiga läger som finns. Som en ståndpunkt kan jag tillägga att jag själv tror inte på en rak och enkel utveckling i svensk historia men jag tror personligen att vi missar massor genom att blunda för vissa arkeologiska och möjligen historiska fakta om en del hela tiden försöker göra mälardalen till någon sorts avkrok utan betydelse. Sedan tror jag, ja, att sviarna har sitt tillhåll i Svealand (möljligen östra) och göter i två, VG och ÖG. Detta stämmer väl med det vi har i form av sagor och andra analer. Det finns detaljer som kan ifråga stättas men heltheten talar för sig. Likt Boreas tycker jag inte att vi skall avfärda sagorna som just sagor, eller snarare ta vissa delar som går att bekräfta som historiska för att kasta ut babyn med restvattnet. Vi gör oss själva en otjänst.
Problemet med sagor och annaler är först och främst att de oftast är nedtecknade flera hundra år efter den händelse som de omtalar. Dessutom så ger ju flera av dessa mostridiga uppgifter och då är frågan, vilken av de olika skrifterna har rätt? Vi har ju inte ens lyckats få fram någon enhetlig kungalängd innan år 1000 vad det gäller svearna. Beror det kanske på att svearna hade flera olika kungar innan dess. Uppsvearna hade en kung? Andra svear hade andra kungar?

Citera
Som en ståndpunkt kan jag tillägga att jag själv tror inte på en rak och enkel utveckling i svensk historia men jag tror personligen att vi missar massor genom att blunda för vissa arkeologiska och möjligen historiska fakta om en del hela tiden försöker göra mälardalen till någon sorts avkrok utan betydelse.

Jag måste säga det samma om ditt resonemang. Om du blundar för alla andra delar av det som blev Sverige och deras betydelse genom historien så missar du väldigt mycket. Av ditt resonemang får jag intrycket av att det var bara "de riktiga svearna" i det som senare blev Uppland som vet hur en slipsten skall dras. Resten av landet var bara en avkrok där folket inte gjorde så mycket väsen av sig.

Utloggad Carl Thomas

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 876
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #3257 skrivet: januari 29, 2013, 20:52 »
Ättelägg, du efterlyser borgar osv som visar makt. Sveriges äldsta stenborg heter Gum och ligger på Kinnekulles södra sluttning - och den är inte liten. Den verkar vara byggd i sten på 800 talet eftersom man hittat en kalkugn intill Gum som daterats till denna tid. Om Gum först varit byggd i trä vet vi inte.

Gum är naturligtvis inte utgrävd eftersom Gum ligger där den ligger, Gum saknar alltså riksintresse eftersom Gum ligger i VG och dessutom på själva Kinnekulle, värre än så kan det inte bli.

Försök nu att hitta information om Gum, Sveriges första borg byggd i sten, troligen redan på 800 talet.  >:D

I sammanhanget bör noteras att hallar byggda i timmer i GU rätt placerade geografiskt bevisar en kunglig centralmakt - men en stenborg från samma tid på fel plats finns inte ens nämnd.

Du har fel i att man vill göra Uppland till en avkrok, så är det absolut inte. I GU fanns högst troligt en Uppsalakung med sitt hov. I alla andra landskap fanns också kungar med sina hov. Det är det vi i grunden diskuterar. Landskapen styrdes av landskapskungar och var självständiga landskap med egna lagar och egna lagmän. Det är det som gamla Sveaskolan förnekar, den stjäl alla andra landskaps historia eftersom de anser alla andra landskap besegrade - och styrda från Uppsala.

Ta Gum som ett exempel. Hur hade Gum presenterats i vår historia om den legat i Tiohundraland tror du? Had vår historia då talat om denna borg från ca 800 tal, vår första stenborg - samt påpekat noga att medan alla andra landkap saknade stenborgar så fanns denna kungaborg i Uppland? Vad tror du? ;)

Thomas


Historia är färskvara.

Utloggad gangrade

  • Veteran
  • Antal inlägg: 594
  • Intresserad amatör
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #3258 skrivet: januari 29, 2013, 21:02 »
Som någon nyss nämnde (och för att vrida nuvarande debatt lite grann); Är inte förekomsten av Björkö Birka i sig ett bevis  på att det förekom något viktigt i närheten - viktigt såsom t ex ett maktcentra, eller en åtråvärd råvara, eller bara väldigt mycket av en eller flera åtråvärda råvaror.
 
Qui tacet, consentit

Utloggad Frågvis Amatör

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 832
SV: Vilka var egentligen "svearna" under vikigatiden?
« Svar #3259 skrivet: januari 29, 2013, 21:03 »
Nu är Birka identifierat och grävt sedan 1800-talet men det finns mycket kvar längs kusterna som väntar på arkeologiska undersökningar. Det verkar vara inskränkt att hävda att bara för att Birka är upptäckt behövs det inga undersökningar på andra kustplatser. Vi har inte hela bilden av kustboplatser och handelsplatser under järnåldern eftersom det bara finns resultat från ett fåtal platser.

Löddeköpinge är större än Birka och har mycket längre kontinuitet dock är praktfynden få. Infrastrukturen fanns där.

Anganatyr: Det där med Stolpe var intressant :)

Thomas I