Författare Ämne: Prins Magnus och Västergötland.  (läst 2636 gånger)

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
Prins Magnus och Västergötland.
« skrivet: november 18, 2010, 13:51 »
Prins Magnus av Danmark landsförvisades och flydde till Västergötland där han var kung (1130)
Hur hängde Magnus anknytning till Västergötland ihop? Det är rimligt att tänka sig ett arv, men borde inte landskapet ligga under Sveariket?

Utloggad Yngwe

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 702
SV: Prins Magnus och Västergötland.
« Svar #1 skrivet: november 18, 2010, 15:15 »
Magnus mor Margareta var ju av Stenkilska ätten (dotter till Inge den äldre), trots att vissa bestämt förnekar de stenkilska banden till Västergötland kan det ju faktiskt vara så att dom huserade där!
" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"

Utloggad Marty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 469
SV: Prins Magnus och Västergötland.
« Svar #2 skrivet: november 18, 2010, 15:43 »
Vem förnekar det??

MVH/Martin

Utloggad Yngwe

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 702
SV: Prins Magnus och Västergötland.
« Svar #3 skrivet: november 18, 2010, 16:01 »
Har inga namn, bara minne av diskussioner om bla.a. att eftersom Stenkil blev sotdödöd i Svitjod kunde han inte ha varit Västgöte...   
" Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse"

Utloggad Kungsune

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 424
SV: Prins Magnus och Västergötland.
« Svar #4 skrivet: november 23, 2010, 11:34 »
Stenkil är ju en av de peroner som misshandlas av lokaliseringsivrare. Det är primärt två efterkonstruerade handskrivna källor som kan komma på tal; Äldre västgötalagen och Hervararsagan. Egentligen är det väl Hervararsagans uppgift om att Stenkil dog sotdöden i Svitjod som har använts som motargument mot Västergötland. Här uppstår ju flera problem. Dels verkar Västergötland ibland ingå i Svitjodbegreppet och dels får man problemet att beskriva hur hans död i Svitjod skulle peka ut någon särskild släktgård. Detta oavsett vad Svitjod betyder.
Vill man dra frågan längre har man "austerfaravisa" som antyder att "Ragvald" (Stenkils ev. far) bor öster ut i Svitjod. Det håller heller inte som argument för att Stenkilska ätten hör hemma i Uppland. Det blir en jäkla massa osäkra teorier och uppgifter som ska vägas mot varann. Finns ingen chans att styrka något med det dåliga källäget. Om man kan knyta Inge till ett särskilt landskap uppstår frågan vad vi ska använda den informationen till? Vilken betydelse har det för forskningen? Ökar det vår förståelse? Vi vet ju att det fanns kungsgårdar både i Västergötland och Uppland redan.